In nevelen gehuld

Titel: In nevelen gehuld         
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Serie: IJslandse moorden #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Willemien Werkman
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 374 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Eva Björg Ægisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut Vanuit het duister ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Achterflap:
De familie Snæberg heeft zich verzameld voor een familiereünie in een hotel tussen de donkere lavastromen van het afgelegen schiereiland Snæfellsnes.
Petra Snæberg maakt zich zorgen over haar tienerdochter, wiens social media-activiteiten het verkeerde soort volgers aantrekt. Timmerman Tryggvi, vriend van de familie, worstelt om alcohol te vermijden omdat hij weet wat er gebeurt als hij drinkt…
Hotelmedewerkster Irma is opgetogen deze beroemde familie te ontmoeten en te observeren van dichtbij … misschien te dichtbij …
Als het weer verslechtert en de alcohol vloeit, verdwijnt een van de gasten. Komt het gevaar van buiten, of ligt het in de duistere geheimen van de familie zelf?

Mijn mening:
Na het lezen van alle voorgaande delen ben ik reuzebenieuwd naar het volgende deel in de IJslandse moorden serie. In nevelen gehuld is wat mij betreft wel van iets mindere kwaliteit dan voorgaande delen, dat ligt niet aan de schrijfstijl of het leesplezier maar aan de spanning die geen hoogtij viert en de veelheid aan namen die de revue passeren. Gelukkig staat er vooraan in het boek een stamboom zodat je daar kunt achterhalen wie wie is. De onderlinge relaties binnen de familie roepen bij mij soms vragen op waardoor ik de stamboom nodig heb om te checken of mijn onderbuik gevoel klopt.

In nevelen gehuld leest niet echt als een vervolg in een serie, dit komt omdat het rechercheur duo Elma en Saevar een (te) kleine rol heeft in dit verhaal, sterker nog, Elma komt helemaal niet aan bod. Het hele verhaal draait om de familie Snæberg en beperkt zich tot het hotel waar ze verblijven en deze plaats wordt amper verlaten. Bijna elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een familielid of hotelmedewerkster en op die manier wordt langzaam ontrafeld wie de verdwenen persoon is en welke geheimen de familieleden met zich meedragen. Doordat alles zich binnenskamers afspeelt wordt het af en toe wel wat eentonig. In nevelen gehuld legt de vinger op de zere plek als het gaat om armoede tegenover rijkdom, dit is zeker geen garantie voor een onbekommerd leven vol liefde geluk en vriendschap, het is juist de eenzaamheid die menigeen parten speelt.

Ik dacht helemaal niet na over welke kleren ik aan had voordat de kinderen me erom begonnen uit te lachen. Ik was nooit sceptisch over mama voor ik ouder werd en andere huizen leerde kennen, waar alles goed geregeld was: om zeven uur aan tafel en schoon beddengoed. Ik was gelukkig tot mijn leven werd vergeleken met het leven van anderen. Langzaamaan werd me ingeprent dat ik het slecht had.

In nevelen gehuld is een uitgebreid familieverhaal waarin vele personages hun mond houden om voor de buitenwereld de perfecte familie uit te hangen en vooral de bijbehorende status van rijkdom proberen hoog te houden. Maar men komt daarmee bedrogen uit.

Eigenlijk kent het verhaal alleen maar verliezers want perfecte mensen bestaan niet.

Zeker niet het beste deel in de serie maar gezien de laatste paar zinnen hoop ik dat  in het volgende deel een grotere rol is weg gelegd voor Saevar en Elma.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 2
Plot: 2
Psychologie: 3

In nevelen gehuld krijgt hiermee afgerond 3 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij De Fontein, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)