Titel: De mannen vallen
Auteur: Inge Ipenburg
Serie: Siciliaanse Kronieken deel 2 (slot)
Genre: Thriller
Uitgever: Pepper Books
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 521
Recensie: Bianca

Over de auteur
Inge Ipenburg debuteerde in 2014 met de bestseller Het gerecht, waarna Een schitterend ongeluk volgde. Voorjaar 2019 kwam Moordenaarsstorm uit, het eerste deel van haar ‘Siciliaanse kronieken”. Inge is naast schrijfster ook actrice en is de stem van vele audioboeken.  

Achterflap
Het laatste deel van Ipenburgs Siciliaanse kronieken. 

Een Siciliaans dorp. Een val, een klap, een plas bloed. Op het plein voor de kathedraal ligt het levenloze lichaam van een man. Hoog boven het plein wordt een jongetje gevonden in een appartement waar hij niet zou moeten zijn. Het is de zomer van 2016. Het eiland wordt overspoeld door stromen vluchtelingen, aar dit dorp lijken ze over te slaan. Op een klein meisje na, een meisje dat niet praat. 

Max woont al jaren op Sicilië. Tijdens de zomer van 2016, waarin haar verleden haar op de hielen zat, heeft ze de Nederlandse inspecteur Wil Heerema beter leren kennen. Samen stuiten ze aan het einde van deze lange, warme zomer op de sporen van een gruwelijke waarheid, die ze misschien wel nooit hadden willen weten.  

Mijn mening
Na het lezen van Moordenaarsstorm, met een cliffhanger die me reuze nieuwsgierig maakte duik ik vervolgens in De mannen vallen. De laatste bladzijde van Moordenaarsstorm is gelijk ook weer de eerste bladzijde van De mannen vallen, een opening die je direct wakker schudt en ervoor zorgt dat je wilt weten wat er allemaal gebeurt in het zo op het eerste gezicht rustige dorpje op Sicilië. Max is nog herstellende van hetgeen haar is aangedaan in Moordenaarsstorm als er wederom heftige gebeurtenissen plaats vinden waar zij direct bij betrokken raakt.  

Als aan de grond genageld blijft ze staan waar ze staat. Ze doet niks. Ze kijkt, ze staat en elke zinnige gedachte heeft haar hoofd verlaten.

Haar vriendschap met Herman is ondanks zijn verleden niet in het geding gekomen, ze heeft er alles voor over hem vrij te pleiten als blijkt dat hij de dupe wordt van de misdaadpraktijken die zijn weerga niet kennen. Wederom wordt inspecteur Wil Heerema richting Sicilië gestuurd om het team bij te staan wanneer blijkt dat er Nederlanders bij betrokken zijn.  

De schrijfstijl van Ipenburg is uitgebreid, veel bijzaken worden gedetailleerd beschreven, hierdoor is het boek dikker dan naar mijn idee nodig is. Daarbij komt nog dat het boek zwaar en vooral dik is, maar de vele lege en half gevulde bladzijden zorgen er toch voor dat je het boek snel uitleest. Dit is prettig want het boek ligt op één of andere manier niet lekker in de hand. Elke nieuwe dag start met een dubbele lege bladzijde, onnodig in mijn optiek.  Wederom is het tweede gedeelte van het verhaal het spannendst en vooral de betrokkenheid van meisje Puck zorgde soms voor emotionele momenten.   

De mannen vallen is met momenten iets te langdradig, toch weet Ipenburg wel steeds net op tijd de aandacht dusdanig te trekken dat stoppen met lezen geen optie is. De ontknoping is verrassend en ik hoop echt dat een ieder die in dit verhaal een rol speelt alles een plekje kan geven en vrede kan hebben met de situatie. Er is tijd nodig voor verwerking en het terug oppakken van het normale leven wat door alle gebeurtenissen een flinke knauw heeft opgelopen.    

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Psychologie: 3
Plot: 4  

De mannen vallen krijgt hiermee een mooie 3,5 ster.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)