Titel: Door het water, door het vuur
Auteur: Christian Unge
Serie: Tekla Berg #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 411
Recensie: Danielle

Auteur
Christian Unge werkt als arts in het Karolinksa Universitair Ziekenhuis in Stockholm. Door het water, door het vuur is zijn internationale doorbraak als thrillerauteur.

Achterflap
Tekla Berg is een begenadigd arts – met een fotografisch geheugen en een amfetamine verslaving – op de spoedeisende hulp. Wanneer een explosie een appartementencomplex verwoest, redt ze een ernstig verbrande man. Alles wijst op een terroristische aanslag en de man is een verdachte. Tot overmaat van ramp herkent Tekla in hem haar van haar vervreemde broer…

De ramp leidt tot een domino-effect, waarbij het ziekenhuis, corrupte agenten en een maffiabaas een rol spelen. En Tekla bevindt zich in het oog van de storm…

Mijn mening
Het verhaal speelt zich voor een gedeelte af in het ziekenhuis waar Tekla als arts werkt. Maar dit is min of meer alleen als decor gekozen. De meeste aandacht gaat toch uit naar de verschillende motorbendes, die onderling een strijd aan het voeren zijn om als belangrijkste bovenaan te staan. Alles draait om drugs, macht en geld.

Aangezien dit het eerste deel is van een serie, wordt er een soort van fundering gelegd met bepaalde personages. Ze hebben nog niet echt diepgang gekregen en dus hangen er nog losse draadjes te bungelen,die ergens nog eens aan elkaar geknoopt moeten worden. Toch leest het snel aangezien de schrijfstijl makkelijk te volgen is.
Desondanks raak je soms verstrikt, omdat je niet meer weet wie bij wie hoort en je het gevoel krijgt dat dit gewoon een totaal corrupte zaak is waarbij niemand te vertrouwen is.

Het is te merken dat Christian Unge zelf werkzaam is in een ziekenhuis, aangezien hij het gebruik van enkele medische termen, die niet voor iedereen te begrijpen zijn, niet schuwt. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan heeft dit zeker een toegevoegde waarde voor het verhaal.

Voor een debuut is het niet een verkeerde start, al zijn de verwachtingen op het vervolg dan wel zo aangescherpt dat je hoopt dat Tekla een grotere rol krijgt toebedeeld.

Tekla zou zijn laatste woorden nooit vergeten: ‘Volgende zomer leer ik je zwemmen.’

Spanning: 2
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 2

Ik geef Door het water, door het vuur een nipte 3 sterren.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)