Welkom op Sint-Tuchtemis

Titel: Welkom op Sint-Tuchtemis
Auteur: Audrey Alwett

Illustraties: Stan Manoukian
Serie: De Magische Wereld van Charlie #2
Genre: Jeugd, Fantasy
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Lidewij van den Berg & Sandra Verhulst
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 464
Recensie: Amanda

Cover
Waar de cover van deel 1 donkerrood van kleur was, is deze juist wit. Ook hier weer mooie illustraties van vogelverschrikkers, een donker en troosteloos kasteel en een persoon met gekke reptielen.

Auteur
Audrey Alwett woont in de buurt van Parijs. Ze heeft een master in Franse literatuur en is hoofdredacteur bij een uitgeverij. Eerder schreef ze de graphic novel-serie Princess Sarah en het fantasy-boek Les Poisons de Katharz.

Achterflap
Charlie heeft nog maar net ontdekt dat zijn grootmoeder een beroemde toveraar is, of hij wordt samen met zijn nieuwe vriendin Sapodila naar Sint-Tuchtemis gestuurd, het sinistere instituut voor onhandelbare, jonge toveraars. Hun situatie lijkt behoorlijk uitzichtloos: Charlies moeder is hem vergeten, en zijn grootmoeder en meester Lin zitten allebei gevangen. Ondertussen zijn hun vijanden bezig om alle magie in de wereld te veroveren. Charlie en Sapodila willen niets liever dan terugvechten. De vraag is alleen hóé, nu ze zelf beroofd zijn van hun magie…

Mijn mening

Intelligentie is niet dat je een hoop dingen weet. Imbecielen denken van zichzelf ook dat ze intelligent zijn!

Welkom op Sint-Tuchtemis gaat verder waar De leerling-toveraar gestopt is. Charlie en Sapodila zijn opgepakt en worden naar Sint-Tuchtemis gestuurd, een soort internaat voor ‘onhandelbare’ jongeren. Sapodila heeft hier in het verleden al eens gezeten en weet dus precies wat haar te wachten staat. Charlie heeft geen flauw idee waar hij terechtkomt en wat hij hier te verduren krijgt. Het lijkt (bijna) onmogelijk om ooit nog weg te komen. Maar Charlie doet alles wat in zijn macht ligt om er samen met Sapodila weg te komen. Totdat zijn beste vriendin June ineens ook binnen wordt gebracht. Juni is geen toveraar, maar weet de school goed op stelten te zetten met haar kattenkwaad en ideeën.

Omdat het oppervlakkige soms onmisbaar is. Als we ons alleen met het noodzakelijke bezighouden, raken we onze verwondering kwijt en verliezen we de hoop.

Leuk om Charlie, Sapodila en June weer terug te zien. De personages van Charlie en Sapodila worden langzaam wat verder uitgewerkt en vooral over Charlie komen we een hoop te weten. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze verkeren, proberen ze er het beste van te maken en bloeit er heel langzaam iets moois op (?). Het verhaal bevat vele aspecten, de verschillen tussen arm en rijk, het opbouwen van (nieuwe) vriendschappen, omgaan met teleurstellingen en pesterijen. Maar vooral opkomen voor jezelf en voor de mensen van wie je houdt. Klaar staan voor anderen, hoe moeilijk je het zelf ook hebt.

De magische wereld die Alwett hier omheen heeft gecreëerd is erg gedetailleerd en goed uitgewerkt. Ik zie wel hier en daar een kleine verwijzing/gelijkenis naar/met Harry Potter, maar daar kan het toch niet aan tippen. In het eerste deel had ik wat moeite met in het verhaal te komen door de vele benamingen, in dit tweede deel ging dit beter door de nodige voorkennis. Het verhaal is lekker vlot te lezen en je kunt je goed inleven in de omstandigheden. Het verhaal is redelijk spannend en heeft een ontzettend open einde, ik ben heel benieuwd hoe het Charlie verder vergaat!

 Welkom op Sint-Tuchtemis van Alwett krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)