Titel: Het Isisgeheim Het Isisgeheim
Auteur: Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 334
Recensie: Manon

Auteur
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg schreef boeken over het christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit. Hun vriendschap en kennis van geschiedenis en religie leidden tot Het Isisgeheim. Voor meer informatie over Jacob en zijn boeken zie: https://www.jacobslavenburg.nl

Achterflap
Wanneer het Leidse Rijksmuseum van Oudheden zich opmaakt voor een grootse tentoonstelling over Egypte, doet conservator Arianna een wel heel bijzondere ontdekking in een gouden beeldje van de godin Isis; de Egyptische moedergodin blijkt al eeuwenlang een groot geheim met zich mee te dragen. Al snel raken Arianna en haar collega Thijs verstrikt in een onzichtbaar netwerk met internationale vertakkingen. Hun pogingen het mysterie te ontrafelen leiden hen naar Oxford, waar duidelijk wordt hoeveel moeite er wordt gedaan om de vondst geheim te houden…

Mijn mening

Een heerlijke thriller met geschiedenisfeitjes (tenminste dat hoop ik en dat het niet fictie is Jeroen!). Fijn dat het boek zich weer grotendeels in Leiden afspeelt, kreeg zelfs zin om weer naar het Leids Rijksmuseum te gaan na het lezen van dit boek.

We maken kennis met Arianna Esposito, conservator van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden, en Thijs de Rooij, collega-egyptoloog. Vanwege een expositie krijgen ze een Isis-beeldje in bruikleen van een museum in Italië. Wanneer Thijs opmerkt dat het beeldje best licht aanvoelt voor een massief gouden beeldje, begint het verhaal. Zo komt Arianna erachter dat het beeldje al eeuwenlang een geheim verbergt. Wel zo geheim dat niet alleen zij erin is geïnteresseerd, maar nog meer mensen en die hebben niet altijd de beste bedoelingen. Het Isisgeheim neemt ons mee naar Oxford waar een geheim genootschap zit. Dat vind ik altijd intrigerend, hoe geheim zijn zij en hebben ze geheime rituelen zoals je altijd in de films ziet? Ook maken we kennis met Dave Jensen, het personage in de 2e verhaallijn in het boek, een wat duister figuur in het verhaal. Al lezende wordt het duidelijker wat zijn plannen zijn.

Ik ben Isis, de heerseres over ieder land, en ik ben opgevoed door Hermes, en ik heb samen met Hermes het schrift uitgevonden…

De spanning was in dit boek niet altijd aanwezig, het was meer een verhaal met veel historie, wetenschappelijke feiten, af en toe wat spanning en ook romantiek. Dat maakt het niet een minder verhaal, absoluut niet. De schrijvers gaan steeds dieper hierop in, waardoor het voor mij een interessant en leerzaam boek werd. Windmeijer en Slavenburg hebben heel beeldend verteld, waardoor ik mij goed kon in leven. Dus mogen ze vaker samen een boek schrijven? Absoluut!

Het beeld van de man voor hem vervaagde. Hij voelde hoe de krachten uit zijn lichaam wegvloeiden, alsof hij leegliep.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

4 sterren voor Het Isisgeheim

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)