Titel: Het gerucht Het gerucht
Auteur: Lesley Kara
Genre: Thriller
Uitgever: The House of Books
Vertaling: Els van Son
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 301
Recensie: Bianca

Auteur
Lesley Kara is een alumna van de Faber Academy. Ze heeft gewerkt als docent in het voortgezet onderwijs. Nu woont ze in het kleine kuststadje Frinton-on-Sea. Het gerucht is haar debuutthriller.

Achterflap
Joanna, een alleenstaande moeder, hoort op het schoolplein dat een beruchte moordenaar een nieuw leven leidt in haar kustdorpje. Sally McGowan was 10 jaar toen ze 48 jaar geleden kleine Robbie Harris doodstak – er zijn geen foto’s bekend van na haar vrijlating. Dus wie is die moordenaar die nu tussen hen schijnt te wonen, die het moorden misschien wel niet verleerd is? Ze zal leren hoe gevaarlijk één gerucht kan zijn en hoe ver ze moet gaan om degenen van wie ze houdt te beschermen. Joanna krijgt spijt dat ze ooit een woord heeft doorverteld.

Mijn mening
Het kleine rustige stadje Flinstead wordt opgeschrikt als men vermoedt dat kindermoordenaar Sally McGowan daar met een nieuwe identiteit woont. Het gerucht wordt al snel het onderwerp van gesprek onder de lokale bevolking. Joanna, zelf nog maar kort woonachtig in Flinstead, gooit iets te veel olie op het vuur en brengt daarmee zichzelf in een lastig parket.

Joanna, alleenstaande moeder, probeert haar zoontje Alfie te laten integreren in de hechte gemeenschap. Dit valt niet mee, en ze moet, om dit voor elkaar te krijgen zelf wat actiever worden in het uitbreiden van haar sociale contacten. Dit pakt ze onbewust niet altijd handig aan. Het gerucht dat Sally een van de huidige inwoners is maakt haar onzeker en achterdochtig. Het lukt haar niet het onderwerp te laten rusten en ze gaat samen met haar vriend op onderzoek uit.

Lesley Kara heeft het verhaal goed weten op te bouwen. Ze heeft gebruik gemaakt van bijzondere personages waardoor bijna iedereen verdacht is, behalve diegene waar het echt om gaat.

Geruchten zijn als zaadjes die worden verspreid door de wind. Je weet nooit waar ze terechtkomen, maar dat ze ergens terechtkomen is zeker. Ze belanden in spleten en scheuren en kiemen. Ze schieten wortel. Het maakt niet uit of ze waar of niet waar zijn. Hoe vaker erover wordt gesproken, hoe sneller en sterker ze groeien. Als bonenstaken die wuiven in de wind.

De schrijfstijl van Lesley Kara is vooral gericht op het psychologische aspect, geen bloed en gruwelijkheden maar een goed doordacht verhaal met een bijzondere ontknoping. Halverwege neigt het verhaal wat eentonig te worden, maar dat is gelukkig maar van heel korte duur.

Het verhaal is geschreven vanuit Joanna’s perspectief, met tussendoor wat schuingedrukte korte teksten vanuit de dader. De teksten zijn een weergave van gedachten die je vooral nieuwsgierig maken naar de persoon die ze geschreven heeft.

Zij is het die de mensen weer heeft opgeruid. De jagers, als gieren op hun prooi. Door haar komen ze steeds dichterbij. Door haar gebeuren er slechte dingen. Ze haalt alles overhoop …

Het gerucht is een psychologische thriller waarbij je als lezer van het begin tot het eind nadenkt over de mogelijke moordenaar. De verdenkingen vliegen van hot naar her en als dan naar het eind toe duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit, valt mijn mond open van verbazing. Ik hoop dat Lesley Kara geen eendagsvlieg is. Het gerucht is een thrillerdebuut dat smaakt naar meer, een aanrader voor de liefhebbers van o.a. Paula Hawkins.

 

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Het gerucht krijgt hiermee van mij een mooie 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)