Titel: Het nachtvuur
Auteur: Michael Connelly
Serie: Renee Ballard #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Ans van der Graaff
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 429
Recensie: Miriam

Over de auteur:
Michael Connelly werd als misdaadverslaggever genomineerd voor de Pullitzerprijs. Connelly’s boeken hebben alle belangrijke thrillerprijzen gewonnen en wereldwijd zijn er al meer dan zestig miljoen boeken van zijn hand verkocht. In 2018 won hij de Diamond Dagger van de Crime Writers Association voor zijn gehele oeuvre.

Achterflap/samenvatting
Toen Harry Bosch net begon als rechercheur bij de LAPD, nam John Jack Thompson hem onder zijn hoede. Harry leerde van hem de kneepjes van het vak, leerde dat hij elke zaak moest behandelen alsof het hemzelf betrof en zich erin moest vastbijten.

Als Harry naar de begrafenis van Thompson gaat, wordt hij benaderd door diens weduwe die hem vraagt haar thuis op te zoeken omdat ze iets voor hem heeft. Toen Thompson met pensioen ging, nam hij tegen alle regels in een dossier mee naar huis. Deze 30 jaar oude cold case blijkt nog altijd niet opgelost te zijn en Harry vraagt Renée Ballard hem te helpen de zaak alsnog te onderzoeken. Zelfs zoveel jaar na dato blijken er nog genoeg aanwijzingen te zijn om op te volgen en zowel Harry als Renée vraagt zich af of Thompson überhaupt wel wilde dat deze zaak opgelost werd.

Mijn menig:

Bosch haalde zijn schouders op.

‘Dat heb ik geleerd in het leger.’

‘Wil ik weten waarom?’

‘Nee.’

Renée zit nog steeds in de nachtploeg en voelt zich daar steeds meer thuis. Naast de cold case waar ze met Harry Bosch aan werkt, krijgt ze ook te maken met een dodelijk slachtoffer van een brand, opzet of een ongeluk?

Harry is al even met pensioen maar heeft het nog steeds druk met speuren. Niet alleen de cold case houdt hem bezig, maar ook helpt hij zijn halfbroer Mickey Haller bij een rechtszaak, iets wat hem niet in dank afgenomen wordt door zijn voormalige collega’s. Qua gezondheid zit het Harry ook niet helemaal mee, maar hij laat zich daardoor niet tegenhouden.

Wat ik heel knap vind is dat je dit boek kunt lezen zonder de overige delen (en dat zijn er nogal wat, zeker met Harry Bosch in de hoofdrol) te hebben gelezen. De voorkennis is helemaal niet nodig en daar waar dat wel nodig is, wordt de benodigde informatie beknopt gegeven. Het nachtvuur is geen spannend boek, maar wel een uitermate onderhoudend verhaal dat de lezer toch geboeid weet te houden. Connelly weet zowel Harry Bosch als Renée Ballard goed neer te zetten door het verhaal afwisselend vanuit de een dan wel de ander te vertellen. Connelly neemt je mee in de (gezamenlijke en individuele) onderzoeken van Harry en Renée en de aanwijzingen die zij volgen zonder dat het saai of langdradig wordt. Lag bij het vorige deel, De stilte van de nacht, nog net even wat meer de focus op Harry Bosch, in Het nachtvuur heb je echt te maken met een duo en is de een niet langer ondergeschikt aan de ander. Ik kijk uit naar een verhaal waarin Harry Bosch wat meer naar de achtergrond verdwijnt en Connelly zich richt op Renée Ballard; ze is sterk en interessant genoeg om een verhaal alleen te dragen. Ik hoop dat haar carrière minstens zo lang wordt als die van Harry Bosch.

4 sterren voor Het nachtvuur.

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)