Titel: Gifspoor Gifspoor
Auteur: Jet van Vuuren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo/Anthos Uitgevers
Publicatiedatum: juli 2020
Aantal bladzijdes: 388 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteur
Jet van Vuuren is geboren op 28 december 1956 en het pseudoniem van thrillerschrijfster Hennie de Groot. In 2011 verschijnt haar eerste thriller Zomerdruk en sindsdien heeft zij nog diverse thrillers geschreven. In haar thrillers spelen vooral vrouwen de hoofdrol en vooral vrouwen met een bepaalde achtergrond. Zie voor meer informatie over Jet haar website: www.jetvanvuuren.nl

Achterflap
Als het dossier van een in Zeeland vermoorde vrouw geen prioriteit krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.
Drie Zeeuwse vriendinnen delen hun passie voor tuinieren. Als ze samen op reis gaan naar Engeland blijkt dat het niet alleen tuinieren is wat hen bindt…

In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een naakte, vermoorde vrouw gevonden. De vrouw is zwaar verminkt in haar gezicht. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Het lijkt alsof de vrouw door niemand wordt gemist. Haar identiteit blijft onduidelijk. Na drie maanden wordt ze in een anoniem graf begraven. Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Ze is single, eind veertig, en leeft voor haar werk. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.

Mijn mening
Met Gifspoor heeft Jet van Vuuren weer een fijne thriller afgeleverd. Het verhaal gaat over de drie “vriendinnen” Lizzy, Kate en Olga, die elkaar ooit via een tuinreis hebben leren kennen. Olga, het moederlijke type met vier kinderen en kleinkind, Kate de influencer en Lizzy die 4 jaar geleden haar man heeft verloren en leeft voor haar tuin. Ook nu gaan ze gezamenlijk op reis en wel naar Engeland, het land van de tuinen, om naar het huis van Kate te gaan dat zij heeft gekregen via een erfenis. Felix, een kennis van Lizzy, gaat ook mee. Hij zal de dames rijden in een bus die ze hebben gehuurd.

Het verhaal speelt zich af in het voorjaar van 2019, dat meer over de vriendinnen en Felix gaat en het najaar van 2019, waar we Noor den Braber ontmoeten, rechercheur van beroep. Noor kan het dossier van de anonieme vrouw niet loslaten en in een laatste poging om het op te lossen, neemt ze het dossier mee op vakantie in de hoop dat ze het kan oplossen. Gaat het Noor lukken? Wie is die Felix eigenlijk en wat heeft hij met het verhaal te maken? En dan is er ook nog Romy, de liftster die ze meenamen op de boot van Calais naar Dover. Lijkt het nu of Felix en Romy elkaar kennen? Veel vragen, die absoluut een antwoord krijgen in Gifspoor!

Ze voelde een tochtstroom, ze zag een schaduw, en daarna ging alles heel snel. Er was een hand op haar mond en er vielen druppels in haar ogen. Alles werd abrupt grijs, en het brandde, o shit, wat brandde het in haar ogen.

Gifspoor start gelijk met Noor de Braber in het najaar van 2019 en hoe zij worstelt met de onopgeloste moord en of ze nog wel bij de recherche wil blijven. Daarna gaan we weer terug in de tijd naar het voorjaar en en daar ontmoeten we Lizzy en de rest van de hoofdpersonen. Jet van Vuuren heeft dit verhaal vlot geschreven en doordat je heen en weer gaat in de tijd, komt het verhaal echt tot leven. Eerst denk je dat die vriendin het dodelijk slachtoffer gaat worden en na een paar bladzijdes verschuift dat toch naar de andere persoon, dat heeft Van Vuuren goed gedaan. Evenals de karakters die worden goed vertaald naar het boek. Ik had namelijk vanaf het begin al gelijk een hekel aan Lizzy en medelijden met Olga, die vooral goed wil doen.

Zoals ook in haar vorige boek roept het verhaal veel vragen bij jou als lezer op, want wie is wie en wie hebben met elkaar meer te maken dan je in eerste instantie zou denken. Gelukkig wordt het allemaal duidelijk in een spannende finale. Een kleine kanttekening: ik vond de stukjes met Noor de Braber te kort, die hadden van mij echt langer gemogen! Maar al met al is Gifspoor een heerlijk boek voor in de tuin, aan het strand of zwembad. Heb je nog vakantie en zoek je nog een aangename thriller, dan is Gifspoor een aanrader. 

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

3,5 ster voor Gifspoor.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)