Titel: Zonder zintuigen Zonder zintuigen
Auteur: Ed James
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Angelique Verheijen
Publicatiedatum: augustus 2020
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Ed James schrijft misdaad-romans over meerdere series. Voorheen was hij een IT-projectmanager, en tijdens zijn wekelijkse pendeling tussen zijn thuisbasis en zijn werk is hij beginnen te schrijven.

Hij schrijft nu fulltime en woont in de buurt van Edinburgh, met zijn vriendin en heeft een menagerie van de geredde dieren. Zonder zintuigen (Senseless) is zijn eerste vertaalde boek in Nederland.

Achterflap/samenvatting:
Een al wekenlang vermiste vrouw wordt zwaargewond langs een autoweg teruggevonden. Ze praat niet en is erg vermagerd. De politie tast in het duister. Wat is er met deze vrouw gebeurd? Wanneer enkele dagen later nog een vermiste persoon in verwarde toestand wordt aangetroffen, wordt al snel duidelijk dat er een macaber spel wordt gespeeld met de zintuigen van de slachtoffers…

Inspecteur Aidan Corcoran en forensisch psycholoog Marie Palmer moeten samenwerken om de zaak tot een goed einde te brengen. Als opnieuw een vrouw wordt vermist, telt elke seconde. Welk motief heeft deze ontvoerder?

Mijn mening:
Het eerste slachtoffer komt al snel in beeld en met de kennis dat er nog twee andere volgen is de meest logische vraag: wat hebben deze drie mensen met elkaar gemeen? Maar is het verhaal wel zo simpel opgezet? Zodra het tweede slachtoffer wordt vrijgelaten, wordt er gekeken of er enig verband ligt tussen beide slachtoffers. Maar het verloopt allemaal moeizaam.

Inspecteur Aidan Corcoran krijgt de forensisch psychologe Maria toegewezen om te helpen bij het onderzoek. Blijkbaar heeft Aidan in het verleden een zaak gehad die niet helemaal goed is afgelopen en hierdoor loopt hij nog steeds met een schuldgevoel rond dat nu tijdens deze zaak weer naar boven komt drijven. Maria probeert hem hierbij te helpen maar dit komt in het verhaal een beetje betuttelend over waardoor de spanning van het verhaal wegebt.

Het verhaal heeft wel een prettig leeskarakter en Aidan probeert er ook iets krachtigs van te maken, maar toch mist het de echte onderhuidse spanningsfactor. De combi tussen Aidan en Maria is nog fragiel en het is nog maar de vraag of dit daadwerkelijk gaat werken in de aangekondigde volgende delen.

De korte hoofdstukken, afgewisseld door de verschillende personages zorgen er in ieder geval voor dat je snel door het boek heen leest. De plot is dan verder niet verrassend te noemen en er blijven nog maar weinig open eindjes over.

Zonder zintuigen, waarvan de titel niet helemaal te plaatsen is, is een niet onaardig vertaald debuut en het zal menigeen benieuwen wat het duo in het volgende deel tegen gaan komen.

Ik geef Zonder zintuigen 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)