Voor het donker thuis

Titel: Voor het donker thuis
Auteur: Riley Sager
Genre: Thriller
Uitgever: Ambo/Anthos
Vertaling: Roelof Postuma
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 336 (ePub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Riley Sager woont in Princeton, New Jersey. Hij is de auteur van De laatste meisjes, Mijn laatste leugen en Sluit alle deuren. De laatste meisjes wordt momenteel verfilmd door Universal Pictures. Mijn laatste leugen, Sluit alle deuren en Voor het donker thuis stonden alle drie in The New York Times-bestsellerlijst.

Achterflap:
Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven. Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.

Mijn mening:
Voor het donker thuis is het eerste boek van Riley Sager dat ik lees en ik ben totaal verrast. Zodra ik start met lezen, krijg ik het gevoel dat het een spookachtig verhaal wordt en dat genre ligt mij niet; wanneer het te onrealistisch wordt, haak ik veelal meteen af.

Sager weet echter een mysterieus verhaal neer te zetten waardoor het spookachtige gevoel ervoor zorgt dat de spanning oploopt, je hebt geen grip op het verhaal, verliest als het ware zelf het contact met de realiteit. Is het echt of verbeelding en die vraag wordt pas op het eind beantwoord. Het lukt de schrijver om een perfecte mix te creëren tussen fantasie en werkelijkheid, er zitten creepy scenes in die ervoor zorgen dat de rillingen over je rug lopen. 

Het verhaal kent twee tijdlijnen, heden en verleden, waarbij het heden vanuit Maggie wordt verteld en het verleden vanuit haar vader Ewan. Er wordt in het verhaal weinig losgelaten over de waarheid die Maggie probeert te achterhalen. Hierover komt pas op het einde duidelijkheid. Een ontknoping die ik niet aan zag komen, sterker nog, ik zat op een totaal ander spoor en was dus echt enorm verrast.

De personages zijn dermate goed uitgewerkt dat je als lezer voortdurend twijfelt aan hun gedachten en belevingen. Zijn deze berust op hersenspinsels of spreken ze de waarheid?

De schrijfstijl van Sager weet je het verhaal in te zuigen en niet meer los te laten tot het mysterie ontrafeld is: het is een verhaal wat je zeker uit je slaap kan houden.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Plot: 5

Voor het donker thuis krijgt hiermee de volle 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)