Waarom er ‘geen weg meer terug’ is – door Roos Hanemaaijer

Roos Hanemaaijer
Foto: Bram Hanemaaijer

Er was eens een tijd dat ik geloofde dat ik simpelweg gelukkig kon zijn, zolang mijn leven perfect was. Om mijn leven perfect te krijgen, moest ik zelf ook perfect zijn. Iets wat natuurlijk onhoudbaar is en alleen maar vraagt om problemen. Wat ik in die tijd niet wist is dat ik niet de enige ben die hier mee worstelt. Iets wat mij toentertijd enorm gesteund zou hebben.

Zoals het hoort zal ik mij eerst even voorstellen: ik ben Roos Hanemaaijer, moeder, ervaringsdeskundige en auteur van het boek ‘Geen weg meer terug’. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen worstel ik met een dwangmatige vorm van perfectionisme. Voor mij moet alles zo perfect zijn, dat ik er zelf regelmatig aan onder doorgegaan ben.

Gelukkig heb ik door veel hulp, steun en therapie al meerdere handvaten gekregen, waardoor ik beter met mijn perfectionisme om kan gaan. Nu kan ik negatieve gedachtes beter ombuigen naar meer realistische gedachtes. Daarnaast kijk ik nu veel milder naar mijzelf, omdat ik weet dat ik dingen niet opzettelijk fout doe. Ik doe dingen altijd met goede intenties, het pakt alleen niet altijd zo uit.

Maar er was een tijd dat ik dit niet kon. Dat ik echt dacht dat ik een vreselijk persoon was en zo boos op mezelf kon worden als ik dingen fout deed. Ik voelde mij toen ook ontzettend eenzaam. Omdat ik dacht dat ik de enige was met dit soort problemen.

Tijdens mijn herstel ben ik steeds meer lotgenoten tegengekomen. Ik heb ingezien dat ik lang niet de enige ben die worstelt met perfectionisme of daardoor zelfs in meerdere depressies beland is. Op dit moment is een depressie zelfs de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.

Dit gegeven inspireerde mij om mijn verhaal te delen. Zodat andere lotgenoten, die nog niet weten dat ze niet de enige zijn, zich hopelijk meer gesteund voelen. Daarnaast hoop ik ook dat mensen die nog nooit met deze ziektes of soortgelijke situaties te maken hebben gehad, meer inzicht krijgen in hoe het zo mis kan gaan in iemands hoofd.

Roos Hanemaaijer

In mijn roman speelt Anna de hoofdrol. Zij denkt wat ik dacht in mijn donkerste periodes. Zij heeft net als ik een mannelijke partner, krijgt twee kinderen en komt in een zware depressie terecht. Het verhaal is dus autobiografisch, maar ik heb wel wat details in het verhaal aangepast. Met name om mijn omgeving te beschermen. Zij hebben er tenslotte niet bewust voor gekozen om een rol te spelen in mijn boek.

Tot nu toe heb ik veel herkenning mogen ontvangen, wat mij een goed gevoel geeft. Ook lezers die zelf nooit een depressie hebben gehad, gaven aan ‘Het verhaal raakt diep en zet je aan tot nadenken over je eigen leven’. Voor mij persoonlijk betekent dit dat mijn doel al meer dan bereikt is. Toch stop ik niet, want ik blijf een perfectionist. Alleen deze keer op een goede manier.

Om nog meer mensen te bereiken, en hopelijk te inspireren, organiseer ik regelmatig winacties. Ik ben daarom superblij dat Thrillers & more hier ook graag aan mee wil werken. Ben je nieuwsgierig? Hou de website in de gaten en doe mee! Misschien ligt mijn boek binnenkort wel bij jou in de bus.


Als je meer over Roos Hanemaaijer wilt weten, kan je ook een kijkje nemen op www.perfectiedrang.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)