Edine

Titel: Edine
Auteur: Mark Groenen
Genre: Roman
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 340
Recensie: Lilian

Cover
De groene cover met de gele octopus in het midden roept direct vragen op. Wat in hemelsnaam heeft deze octopus voor rol in dit verhaal? En waarom zie je er twee? Verder zie je een vrouwengezicht op de achtergrond, dit zal waarschijnlijk Edine zijn.

Auteur
Mark Groenen (1989) woont in Veldhoven en is docent geschiedenis in het voortgezet middelbaar onderwijs. Hij doceert dit vak aan de Engelstalige onderbouw en de reguliere bovenbouw van het havo en vwo. Het mooiste aan zijn vak vindt hij het vertellen van verhalen, met Napoleon Bonaparte als zijn favoriete onderwerp.

Op 1 januari 2016 besloot hij, als zijn goede voornemen van dat jaar, zijn vertellingen uit te breiden naar het rijk der fictie door te gaan schrijven. Hij liet dit meteen aan een aantal mensen weten. Want, zo beredeneerde hij, dan moet je ook gaan leveren om je geloofwaardigheid te behouden. In zijn eerste jaar als schrijver richtte Mark zich enkel tot zijn roman. Hij had nog geen idee wat hij wilde schrijven of hoe hij dit aan moest pakken, maar negen maanden later was de eerste ruwe versie af. Tijdens de redactie van zijn eerste boek pakte hij zijn eerste schrijfwedstrijd op, en schrijft sindsdien fanatiek korte verhalen – en met succes. Sinds 2017 zijn meer dan twintig van zijn verhalen gepubliceerd.

Marks favoriete genre is magisch realisme, maar hij gaat de uitdaging niet uit de weg om fantasy, science fiction, horror of historische fictie te schrijven. Zijn magisch realistische debuutroman Edine verscheen in november 2020. Dit is de roman waarmee zijn hele schrijfavontuur begon op nieuwjaarsnacht 2016.

Achterflap/samenvatting
“Toen ik vanmorgen wakker werd, lag Edine niet meer naast me. Logisch, want ik had een ontzettende kater, stonk naar zweet en drank, en waarschijnlijk had ik de hele nacht gesnurkt.”

De zoektocht begon ontspannen, maar hij wordt steeds nerveuzer. Er zijn al enkele uren verstreken, maar elk spoor van haar lijkt te ontbreken.

“Draaien we in cirkels om elkaar heen? Vroeg of laat moeten we elkaar tegen het lijf lopen; we zitten immers op een cruiseschip. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”

Edine is het verhaal over een steeds wanhopiger wordende zoektocht waarbij liefde en obsessie, heden en verleden, realiteit en surrealiteit steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn. Wordt Edine gevonden?

Mijn mening
De zoektocht naar Edine is ook een zoektocht naar de waarheid. Want wat is de waarheid, wat kun je geloven, welke realiteit is de juiste of in welke realiteit bevind je je?

De zoektocht speelt zich af op een cruiseschip, dus heel ver weg kan Edine niet zijn. Een cruiseschip is groot, maar het zoekgebied lijkt zich verder uit te strekken dan het varende hotel. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen verschillende realiteiten met soms hele surrealistische figuren en landschappen.

Het zou een zelfmoordmissie zijn en ze was niet suïcidaal. De kans dat Peter Pan haar had meegenomen naar Nooitgedachtland was waarschijnlijker.

Er zijn twee verhaallijnen, de eerste speelt zich af op het cruiseschip en de andere begint bij de eerste ontmoeting met Edine. Deze verhaallijnen wisselen elkaar af en zo kom je steeds meer te weten over de hoofdpersoon en zijn fascinatie voor Edine.

Marks favoriete genre is magisch realisme. Surrealisme of magische surrealisme is niet zo mijn ding en ik was dan ook erg benieuwd of dit boek mij zou pakken. Mark Groenen weet het magisch realisme goed te verwerken en net als ik dacht, nu mag het wel wat minder, schakelde hij over naar de “echte” realiteit. De vreemde wezens, personage en landschappen zijn ergens uit ontstaan en Groenen weet dit op mooie wijze aan elkaar te verbinden in de laatste hoofdstukken, zodat alles op zijn plek valt. Knap stukje schrijverstalent!

Ik ben nerveus. Hoeveel van deze herinnering is echt en hoeveel van mijn andere herinneringen zijn werkelijkheid? Ligt de waarheid ergens in het midden? Sluit de ene waarheid de andere uit, zoals waarheden zo vaak doen? Ik vrees de visioenen die me wachten.

De schrijfstijl van Mark Groenen is vlot, prettig en pakt je vast, zodat je meegaat in de zoektocht naar Edine. Eenmaal begonnen, toen ik een beetje gewend was aan de absurditeit, wilde ik niet meer stoppen. Ik wilde weten hoe het uiteindelijk in elkaar zat, want op een derde wist ik al…hier zit meer achter, er klopt iets niet, het zit anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt…

Ik heb enorm genoten van dit boek en soms met enorme verbazing rondgelopen in een gedachtewereld die heel ver van die van mij vandaan staat. Het was soms alsof ik in een schilderij van Dali rondliep en dat was een hele mooie ervaring!

Spanning: 4,5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Edine van Mark Groenen krijgt van mij 5 sterren

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)