Titel: 24 dagen tot Kerstmis
Auteur: Eva Eich
Serie: Escape Room Thriller
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaler: Corry van Bree
Publicatiedatum: November 2021
Aantal bladzijdes: 100
Recensie: Yfke

Cover
Op een juten zak op de voorgrond en een kerstmutsje op de achtergrond na, is de cover niet echt in de kerstsferen. Je ziet vooral de donkere ruimte waar een onheilspellende bloedvlek, een voetspoor en een paar handboeien liggen. Wel duidelijk spannend, maar er had wat meer ‘kerstthriller’ vanaf mogen stralen.

Auteur
Gefascineerd door onderzoek naar de fundamentele bouwstenen van het leven, voltooide Eva Eich eerst een graad in menselijke en moleculaire biologie. Na uitstapjes naar de veterinaire en forensische geneeskunde te hebben gemaakt, besloot ze echter een carrière in de journalistiek na te streven. Ze werkte voor de Saarländischer Rundfunk voordat ze overstapte naar een grote tv-zender in Beieren. Met haar eerste ontsnappingsthriller in 2019 maakte ze een geweldige start in de boekhitlijsten. Door het enorme succes van haar Escape Room-bestsellers doet ze dan ook vaak live of online mee aan boekenevenementen door heel Duitsland.

Achterflap
Kraak de code, open de deur en vind de uitgang

Een jonge man wordt wakker in een duistere kelder. Hij is alleen en heeft geen idee hoe hij daar is gekomen. Hij weet slechts dat hij moet ontsnappen – voordat het te laat is. Maar daarvoor moet hij eerst 24 mysterieuze raadsels oplossen.

Deze spannende zoektocht tijdens de dagen voor Kerstmis zet je grijze cellen aan het werk. Want alleen als je de raadsels weet op te lossen, ontdek je hoe het verhaal de volgende dag verder gaat.

Mijn mening
Ik maakte eerder dit jaar voor het eerst kennis met de Escape Room-thrillers van Eva Eich. Daarom wilde ik ook graag deze speciale ‘Kerst Escape Room’ uitproberen; eens zien of het heel anders is dan de andere Escape Room-boeken.

Hoewel de kaft niet meteen een kerstgevoel oproept, heb je natuurlijk wel aspecten in het boek die bij kerst horen. De hoofdpersoon draagt een kerstmannenpak (daarover meer in het boek – spoilers) en meerdere elementen van de puzzels en plot hebben met kerst te maken.

Qua plot denk ik dat dit boekje beter in elkaar zit dan De schaduw van de raaf, het boekje dat ik eerder dit jaar van Eich las, hoewel de motivatie van de dader wat te fantastisch leek, maar dat kan aan mij liggen.
Net als in De schaduw van de raaf is het wel degelijk voelbaar dat de thriller in kwestie een luchtig geschreven verhaaltje is zonder te veel diepgang of een ingewikkelde schrijfstijl. Meer dan dat moet je ook niet verwachten. In mijn optiek is dit een puzzelboek waar je een spannend verhaaltje bij krijgt en dat is prima.

Wat ik wel jammer vond is dat de moeilijkheidsgraad van de puzzels vrij ver uiteen ligt. Sommige zijn erg makkelijk, terwijl andere juist ontzettend lastig zijn. Een opbouw van niet-al-te-makkelijk naar best-wel-moeilijk-maar-niet-onmogelijk was dan wat fijner geweest; dat de spanning en moeilijkheidsgraad beiden oplopen richting het einde.

Al met al was de Adventsthriller een leuk boekje met een kerstachtig randje dat veel lezers volgens mij een paar fijne avonden zal bezorgen (of je moet per dag slechts één puzzel willen oplossen – wie weet helpt dat als ze echt moeilijk zijn ?).

Ik geef de 24 dagen tot Kerstmis van Eva Eich uit de Escape Room-serie 4 sterren.

  • Yfke

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)