Woorden zeggen niets

Titel: Woorden zeggen niets
Auteur: Seren J. Smedts
Genre: Young adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Margot

Auteur
Seren J. Smedts is een 16-jarige auteur die met dit boek debuteert bij Hamley Books. Op haar twaalfde schreef ze ook al een boek, ‘Het laatste wat ik zag’. Naast haar liefde voor schrijven houdt ze ook heel erg van piano spelen. Ook een leuk weetje: haar naam betekent ‘ster’ in het oud-Keltisch. Hierdoor voelde ze altijd een soort band met al die lichtjes in de hemel, ook een reden voor de titel van dit boek.

Samenvatting
Het studentenleven is iets waar de achttienjarige Lente hals reikend naar heeft uitgekeken. Ondanks de tegenslagen thuis en de vele ruzies met haar vriend, vertrekt ze vastberaden naar de universiteit. Maar haar vastberadenheid om zich op haar studies te concentreren verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ze als een blok valt voor een knappe medestudent.

Tristan worstelt met zijn moeilijke kindertijd. Nadat zijn beste vriend naar het buitenland vertrekt, laat Tristan het pleeggezin achter waarin hij opgroeide. Op zoek naar licht in de duisternis, ontmoet hij een bijzonder meisje. Maar wat als zij hem ook verlaat?

Mijn mening
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen, na ik haar vorige boek Kartonnen Sterren had gelezen was ik erg benieuwd naar haar nieuwe boek en het stelde niet teleur. Nu ik vaak voor school hele specifieke literatuurboeken moet lezen en eigenlijk niet zoveel keuze meer heb, was het wel even lekker om een boek te lezen voor je plezier. Het verhaal werd op een erg originele manier verteld met verschillende perspectieven en hoofdstukken afspelende in het verleden en heden. Ook waren de hoofdstukken van een fijne lengte.

Tristan is een jongen die een zware jeugd heeft (gehad) en daardoor behoorlijk getraumatiseerd is. Hij wil daar eigenlijk van ontsnappen en loopt weg van zijn pleeggezin om zijn eigen weg te kunnen vinden. Dit gebeurt allemaal in het verleden volgens het boek. Lente is zijn vriendin pas later, haar hoofdstukken worden verteld in het heden. Zo kan je uit twee verschillende perspectieven hetzelfde verhaal lezen maar je krijgt verschillende emoties mee.

Het verhaal gaat verder over hoe Lente haar studentenleven in gaat maar Tristan daar heel bang voor is, maar het enige wat Lente wil is na alles wat er is gebeurd, op zichzelf focussen en van haar studietijd genieten. De twee hebben allebei heftige dingen meegemaakt, Lente het verlies van haar vader en Tristan zijn jeugd en de vele tehuizen. Samen zoeken ze steun maar toch merken ze dat ze heel verschillen zijn. Ook als Lente valt voor iemand anders, is hun liefde sterk genoeg voor elkaar?

De frustraties van de afgelopen weken verdwijnen en even zijn we normaal, het koppel dat elkaar zorgeloos en heel graag ziet.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Woorden zeggen niets.

Margot

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)