De kelder

Titel: De kelder
Auteur: Marc Raabe
Serie: Tom Babylon #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
Vertaling: Marcel Misset
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 544
Recensie: Lilian

Auteur
Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Op de middelbare school zette hij samen met een vriend een filmproductiebedrijf op, school en examens waren secundair. Daarna wilde hij naar de Hogeschool voor film en televisie in München, maar werd niet aangenomen. Met dezelfde schoolvriend startte hij in 1990 zijn eigen filmproductiebedrijf: ’24/25 TV Film Productions GmbH’.

Achterflap/samenvatting
Tom Babylon is al meer dan twintig jaar op zoek naar zijn zusje Viola, die in 1998 spoorloos verdween. En opeens is er een aanwijzing: een recente foto van Viola, die zich verborgen houdt in de kelder van zijn vader. Heeft Werner Babylon iets te maken met haar verdwijning?
Even later wordt Toms vader gedood bij een mysterieuze aanval op de Berlijnse metro. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de dader ook op zoek is naar Viola. En Tom denkt te weten wie erachter zit: zijn voormalige mentor Dr. Walter Bruckmann, die zwoer Toms leven tot een hel te maken.
Maar hoe kan een man die sinds zijn veroordeling in een bewaakte psychiatrische inrichting in de Alpen zit een moord plegen in Berlijn?
De kelder is de vierde razendspannende pageturner in de serie over rechercheur Tom Babylon.

Mijn mening
De kelder is het vierde deel in de Tom Babylon serie, in ieder deel leef je mee met Tom die ondertussen al ruim twintig jaar op zoek is naar zijn zusje Viola (oftewel Vi). Als Tom wakker wordt in een Londons ziekenhuis, begint naast de zoektocht naar Viola ook de zoektocht naar de laatste vier weken van zijn leven, want deze weken zijn uit zijn geheugen verdwenen. Hoe komt hij in London terecht en waarom?

‘De man zonder verleden in mijn bed, die méér verleden bleek te hebben dan wie ook.’

Al direct vanaf de proloog word je gegijzeld door Marc Raabe en kun je niet anders dan snel bladzijde na bladzijde omslaan. Het liefst wil je het boek in één ruk uitlezen, maar met zijn 540 bladzijdes is dat (voor mij) niet te doen en gelukkig maar, want zo kan ik langer genieten.

De vele jaren dat hij al zoekende is naar zijn zus, wordt hij vaak niet geloofd, zeker omdat er geen concrete aanwijzingen zijn voor de verdwijning van zijn zus. Ze is immers begraven en de zaak is al jaren gesloten. Behalve Sita Johanns (psycholoog bij de Berlijnse politie), zij staat volledig achter Tom. Dit vertrouwen komt haar duur te staan en brengt haar zelfs in kwaad daglicht. Hoever gaat haar vriendschap met Tom?

In zijn zoektocht naar Viola en zichzelf stuit Tom op bewijs dat naar zijn vader leidt, weet hij meer over de verdwijning van zijn zus of zou hij er iets mee te maken kunnen hebben?

Het verhaal is opgedeeld in twee verhaallijnen, die van uit het perspectief van Tom en die van Sita, haar rol is dit keer een grotere rol dan in de voorgaande delen. Beide verhaallijnen zijn spannend en spelen zich los van elkaar af, op het einde vloeien deze geleidelijk in elkaar over en vormt het een geheel. Zo ook met de eerdere drie delen, alle verhaallijnen van de serie komen perfect samen en vormen een afgerond einde. Al hoop ik dat Tom Babylon nog eens terugkomt.

Deze serie heeft mij als thrillerliefhebber echt weten te pakken en ik ga dan ook zeker meer van Marc Raabe lezen, wat een geweldige schrijver!

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

De kelder krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Recensie exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank.

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)