De dwaling

Titel: De dwaling
Auteur: CJ Tudor
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Guus van der Made
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Danielle

Over de auteur
C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochtertje. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voice-over. 
In de jaren negentig presenteerde ze het filmprogramma Moviewatch op Channel 4. Alhoewel ze geen enkel talent had voor presenteren, kreeg ze de kans filmlegendes als Sigourney Weaver, Michael Douglas, Emma Thompson en Robin Williams te interviewen.
Tijdens het schrijven van De Krijtman runde ze een hondenuitlaatservice, waarmee ze meer dan twintig honden per week uitliet. Ze schrijft al sinds haar kindertijd, maar ging er pas serieus mee aan de slag toen ze boven de 30 was. Haar leraar Engels vertelde haar vroeger eens dat hij uiterst teleurgesteld zou zijn als ze later geen premier of bestsellerauteur zou worden. De Krijtman was haar thrillerdebuut. Het boek was al voor verschijnen een internationale sensatie: de vertaalrechten werden binnen een paar weken aan maar liefst 39 landen verkocht. De terugkeer, De anderen, Brandende meisjes waren de opvolgers en inmiddels is C.J. Tudor geen onbekende meer in de boekenwereld.

Achterflap:
Bereid je voor op ijzingwekkende kou.
Een gekantelde bus vol studenten.
Een gestrande kabelbaan vol vreemden.
Een afgelegen chalet vol onderzoekers.

In een van de groepen verschuilt zich een moordenaar – maar in welke groep?
Buiten raast een sneeuwstorm en de hulpdiensten komen niet opdagen. Er is geen levende ziel te bekennen, iedereen is op de vlucht. Maar waarvoor? Niemand weet wat er aan de hand is, maar één ding weten ze zeker: overleven is moordend.

Mijn mening:
Het verhaal bestaat uit een drietal van elkaar losstaande facetten, met daarin de nodige hoofdpersonages. Een constante switch tussen deze facetten maken het verhaal in grote lijnen een wirwar van namen en omgevingen. Waar je eerst samen met Hannah en ‘studenten’ in een verongelukte touringcar zit, stap je vervolgens over en hang je samen met Meg en ‘vreemden’ in een vastgelopen gondellift hoog boven de grond in een ijskoude omgeving. Iets verderop staat het ‘Te huis’ waar Carter probeert samen met zijn ‘lotgenoten’ de zaken van daaruit in goede banen te leiden.

Tudor gaat aan de slag en zoals menig lezer van haar gewend is, ontwijkt ze geen tere zieltjes die enigszins gevoelig zouden zijn voor lugubere situaties. Het decor is als ijzigkoud omschreven en je voelt de koude wind snijden in het gezicht. Alleen in het ‘Te huis’ is het warm, maar daar hangt een sfeer waarvan je dan toch ook de rillingen van over je lijf voelt.

Wat er precies allemaal gaande is, is in grote lijnen te volgen uit de mededeling dat er een virus ronddwaalt over de wereld waarin iedereen probeert te overleven. ‘Gezonde’ mensen worden beschermd en de reeds ‘verzwakte’ worden ingezet om zo meer mensen de kans te geven om te overleven. Maar waar de personages in de touringcar en de gondellift toebehoren is een groot vraagteken.

Mijn vader zei dat het belangrijk was om het niet als een waardeoordeel te beschouwen. Je zegt niet dat het ene leven meer waarde heeft. Het gaat erom om vast te stellen wie op de lange termijn de meeste overlevingskansen heeft.

Een soort van survival of the fittest volgt in het hele verhaal en ondanks dat Tudor het weer naar het einde toe op een geweldige manier bij elkaar heeft gebracht, ontbreekt er toch de nodige spanning. Dit is zeker te wijten aan de aanwezigheid van een groot aantal personages, die weinig diepgang krijgen en waar dan ook weinig gevoelens bij opkomen bij de lezer om er enige compassie mee te krijgen. Het mag dan misschien niet het beste werk zijn, maar toch blijft Tudor een hoogstaand niveau halen waardoor je met een tevreden gevoel weer uitkijkt naar een volgend boek van haar.

Leesplezier: 4
Originaliteit: 3
Plot: 4
Psychologie: 3,5
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3

De Dwaling krijgt van mij 3,5 ster.

Danielle

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor hartelijk dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)