Het mysterie van de vergeten grot

Titel: Het mysterie van de vergeten grot 
Auteur: Inge Sleegers 
Genre: Jeugd 
Uitgeverij: Hamley Books 
Publicatiedatum: februari 2024 
Aantal bladzijdes: 178 
Recensie: Amanda 

Cover 
De cover trok meteen mijn aandacht toen ik deze in de brochure zag staan. Hierdoor ben ik de achterflap gaan lezen. Al dat zwart, die blauwtinten en dan die lichtgevende ogen, dat maakte mij nieuwsgierig. 

Auteur 
Inge Sleegers is een fervent schrijver van kortverhalen. In 2018 was ze bij de winnaars van de jaarlijkse schrijfwedstijd van Schrijverspunt.nl en de dialoogwedstrijd ‘Pennen met mosterd’. In haar schrijfsels vind je vaak maatschappijkritische thema’s terug. Bij Hamley Books debuteert ze als Young Adult auteur, ook weer met een maatschappijkritisch onderwerp. Het boek Het mysterie van de vergeten grot kwam tot stand in samenwerking met de leerlingen van het 2e en 3e jaar van de basisschool A. Rodenbach in Hove. 

Achterflap 
Wanneer Johan op een dag stiekem het huis uit glipt, raakt hij hopeloos verdwaald in het bos. Uit angst voor een naderend onweer, schuilt hij in een geheimzinnige grot. 

Al gauw komt hij tot de akelige ontdekking dat hij daar niet alleen is. De grot is de schuilplaats van een mythisch monster waarvan iedereen het bestaan is vergeten. Deze ontmoeting is de start van een doldwaas avontuur dat Johan en zijn buurmeisje Lize leidt naar een magisch eiland vol levensbedreigende hindernissen en sprookjesachtige fabeldieren. 

Terwijl ze de geheimen van het eiland steeds meer ontrafelen, ontdekt Johan ook zijn eigen moed en kracht. 

Mijn mening 
De titel en achterflap van het boek spaken mij wel aan en ik was dan ook heel benieuwd naar welke geheimen Johan en Lize zouden gaan ontrafelen. Ik had wat moeite om in het verhaal te komen, de schrijfstijl sprak mij niet heel erg aan en de verhaalopbouw vond ik wat ongeloofwaardig. De dingen die Johan (en later ook Lize) doet/denkt, vond ik niet echt passend bij de leeftijd. Daarnaast duurt het eerste stuk van het verhaal erg lang en is het spannendste deel van het verhaal zo afgelopen. Dat had ik liever andersom gezien. De zoektocht op het eiland had van mij wat uitgebreider gemogen. Ook vond ik de schijfstijl in zijn geheel wat kinderlijk overkomen, niet passend bij een verhaal voor 10+.  

Het idee achter het verhaal (de zoektocht op het eiland, de magie) en het maatschappelijke onderwerp (voor jezelf opkomen/moedig zijn/dingen durven), vond ik dan weer wel heel leuk. Ook het feit dat het in samenwerking met een schoolklas is gedaan vond ik een leuk idee. 

Mijn verwachtingen zijn helaas niet uitgekomen en ik kom dan ook niet hoger dan 2,5 ster

Amanda 

 Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank! 

Waardering: 2.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)