Namens Uitgeverij Hamley Books mochten wij onlangs een leesclub doen met het boek Upgrade van Lara Reims.
Aan deze leesclub deden mee: Melissa van Maren-Markesteijn, Lej Buss, Marieke Scheers, Kristel van Oost, Saskia Meersman en Mirjam Verhaaf. Namens Thrillers & More nam Alexander Roessen deel aan de leesclub. Uiteraard was Lara Reims zelf ook aanwezig in de groep om de nodige vragen te beantwoorden en de reacties op haar boek te zien. De leiding was in handen van Amanda de Leeuw van Weenen.

Voorafgaand aan het lezen, gaven de deelnemers hun mening over de cover, de achterflap en geven ze hun verwachtingen over het boek.

Cover
Mirjam: De boekomslag spreekt mij enorm aan door de futuristische uitstraling en het gebruik van een prettige kleur blauw. Ik zou Upgrade zeker oppakken in de boekhandel! Ik verwacht een spannend toekomstverhaal in een hopelijk fijne schrijfstijl.

Kristel: In de winkel zou ik er zeker naar grijpen want blauw trekt mij aan en ook de letters zijn voor mij aantrekkelijk. Ik hoop een toch spannend verhaal te lezen in een soepele en vlotte schrijfstijl, dat mijn aandacht ook kan vasthouden.

Lej: De cover deed me toch meer aan fantasie of verbeelding denken dan de samenvatting deed vermoeden maar is wel een mooie gedetailleerde cover. Ik ben wel zeer benieuwd naar deze Science Fiction Thriller en of het nu wel of geen magische aspecten heeft in die futuristische technologie. Ik hou van nieuwe ontdekkingen en zie het volledig zitten om in dit boek gezogen te worden.

Saskia: De cover spreekt me aan, en mijn verbeelding gaat het zelfs over de onderwereld, want ik zie de gebouwen ook omgekeerd terugkeren. Mijn zoon van 14 zou het boek zeker lezen, afgaande op de cover.

Marieke: Ik vind de cover prachtig. Mooie kleuren en het belooft een dystopisch verhaal. Ik zou er in de winkel zeker door aangetrokken worden. Ik hoop een spannend dystopisch verhaal. Ik laat me verrassen.

Melissa: Ik vind de cover vrij druk. Hij geeft verwachtingen voor een futuristisch en misschien zelfs dystopisch verhaal. De tekst op de achterkant spreekt mij wel aan en maakt mij erg nieuwsgierig. Ik ben nu erg benieuwd naar het Creodroom (mooi woord) en wat daar gebeurt.

Alexander: Ik vind de cover geweldig, sprak mij gelijk aan. Futuristische gebouwen, met een weerspiegeling van een eigentijdse stad, een boek met 2 lagen. Ik zou het zeker hebben opgepakt in een boekenwinkel. Zo ook met de achterflap, een blik in de toekomst, techniek en een zoektocht naar jezelf spreken mij aan. Ik hoop een spannende YA te lezen.

 

Eerste indruk
Kristel: Het verhaal begint spannend. En kan dit gevoel grotendeels vasthouden. De schrijfstijl was even wennen maar eenmaal op weg leest het lekker weg.

Citaat Kristel: “Of zijn wanhoop, die hem zich vast doet grijpen aan iedere illusie dat wat zich voor zijn ogen voltrekt weleens een vergissing zou kunnen zijn?”

Melissa: Ik vond het lastig om in het verhaal te komen. Ik kwam wat kleine foutjes tegen, of dingen waardoor ik in de war raakte. Het duurde even voordat het verhaal mij greep.

Lej: Het moment dat je meer Epic of High Fantasy leest in je futuristische thriller, is wel een vreemd momentje hoor.

Alexander: Ik vind het verhaal heel fijn om te lezen. Tijdens het eerste hoofdstuk had ik niet verwacht dat het verhaal een totaal andere kant op zou gaan. Toch heb ik het idee dat er wat continuïteitsfoutjes in zitten waardoor je soms even terug moet bladeren of je niet iets over het hoofd hebt gezien.

Citaat Alexander: “Een geheim is pas interessant als minimaal twee mensen ervan weten”.

Saskia: Ik heb moeite om me in het verhaal te verdiepen. Dat komt misschien omdat dit de eerste keer is dat ik een soort van SF-verhaal lees.

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Zijn de verwachtingen waarheid geworden? Of viel het misschien toch iets tegen?

Melissa van Maren-Markesteijn.

Conclusie: origineel verhaal, goed plot, goede hoofdpersonen. Kan nog iets meer de diepte in, maar misschien is dat het plan voor het vervolg. Het boek maakt me hier wel nieuwsgierig naar.

Kristel van Oost
De auteur heeft me toch enigszins kunnen raken met Emma, verdraaid das een doorduwertje zo heb ik ze graag. Zoals ik eerder al zei had ik een beetje bang dat het verhaal niet echt iets voor mij was ook qua het futuristische, maar dit was allemaal zeer leuk verwoord en heb er echt van kunnen genieten, kijk uit naar deel twee.

Marieke Scheers
Lara heeft een fijne schrijfstijl, het leest erg makkelijk en vlot, ondanks dat er regelmatig technische snufjes worden uitgelegd. Mede door de opbouw en grote hoeveelheid vragen die het boek oproep, is het een page turner. Goed gedaan dus.

Heel veel verwachtingen had ik niet van tevoren, maar het boek heeft me aangenaam verrast. Ik ben benieuwd naar de volgende delen.

Alexander Roessen
Upgrade had mij al bij de cover, een futuristische stad met in spiegelbeeld een eigentijdse stad in een kleurstelling die mij aanspreekt. Aan de verwachtingen van een verhaal met futuristische elementen wordt ruimschoots voldaan en is fijn leesbaar uitgewerkt.
Ik kan me identificeren met Rémi omdat de gevoelens van ontheemd voelen en op zoek gaan naar jezelf herkenbaar zijn. Ik vind het wel een leuk en interessant verhaal om te lezen, het laat je nadenken over de mogelijkheden voor de toekomst, hoever de mensheid kan gaan en hoe normaal het straks zou kunnen zijn.

Saskia Meersman
De cover gaf mij het idee dat het over de onderwereld ging, en ergens heeft het wel te maken met een “andere wereld” of het Creodroom. Ik kon mij best wel in Remi’s karakter vinden, zijn doortastendheid en vastberadenheid om erachter te komen wie hij is. En de zoektocht ernaartoe. Verrassend einde, maar het stopte naar mijn gevoel heel plots, waarschijnlijk om nieuwsgierig te maken naar het volgende boek. Ik denk dat ik het nogmaals ga lezen om beter het verhaal te voelen.

Ley Buss
Ik had totaal iets anders van dit boek verwacht. Dit heeft niets met de toekomst te maken, futuristisch en toekomst is niet hetzelfde, hierover discussiëren is zinloos voor mij. Ik kan het niet anders zien dan hoe ik het schrijf. Bij toekomst denk ik aan tijdreizen of ingevrozen zijn of weet ik veel en: toekomst. Voor ik hard en negatief klink: petje af voor het verhaal. Leuk verhaal, leuke insteken, echt een prachtdebuut. Maar de afwerking…voor mij persoonlijk was die maar mêh. Fantaseren is prima, maar houd het wel een beetje logisch.

Miriam Verhaaf
Ik vind de schrijfstijl van Lara Reims prettig leesbaar, maar ik vind dat ze hier en daar net wat meer uitleg had mogen geven, zoals over de rode en groene bedlampjes.
Het verhaal was goed opgebouwd, maar ik moest er wel even inkomen. Ook omdat ik alle uitvindingen even een plekje moest geven. Lara Reims heeft zeker een positieve indruk achtergelaten en ik denk erover om ook het volgende deel te lezen.

Foto: HamleyBooks.be

Vragen aan de auteur

Lara Reims nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden.

Melissa: Ik vroeg me af of je bepaalde muziek hebt geluisterd tijdens het schrijven, of dat er muziek is die je bij het boek vindt passen?

Lara: Ik luister tijdens het schrijven playlists van spotify met sf filmmuziek of gaming muziek. Ik heb graag een goede beat, zonder stemmen, dat wordt me te druk met de personages erbij;) Maar het nummer dat ik vaak draai als ik over het boek nadenk is Daft Punk in de versie van Pentatonix, vooral het begin.

Kristel: Waar komen al die technische snufjes vandaan? Heb je iets in deze richting gestudeerd, of is er research in gekropen?

Lara: Nee, niet gestudeerd, maar wel door gefascineerd. Ik lees en bekijk er veel over. Ze zeggen weleens dat je drie typen mensen hebt qua tijdsbeleving: mensen die veel naar het verleden kijken, mensen die vooral in het nu leven en mensen die altijd met morgen bezig zijn. Ik hoor tot de laatste groep… Ik ben ontzettend gefascineerd door wat er op niet al te lange termijn allemaal mogelijk wordt en soms gefrustreerd dat het er nu nog niet is.

Saskia: Hoe begin je met zo’n verhaal…. zit je met de grote lijnen in je hoofd, en werk je contiue bij tijdens het schrijven… of omdat je in films iets soortgelijks gezien hebt…dat vraag ik me wel af..mss in je slaap, ligt er een bloknote naast je bed, als je wakker wordt, dat je iets kan noteren of zo??

Lara: Niet in mijn slaap gelukkig. Het begon met het personage, en die raakte al schrijvend in dit verhaal verzeild. Daarna heb ik de structuur gebouwd voor de drie boeken en ben ik gaan plannen en plaatsen. Vervolgens doen de personages nog regelmatig wat ze zelf willen in een hoofdstuk en loopt het toch weer anders dan ik had gedacht. En qua thematiek: dat is een combinatie van een beetje een eenzaam karakter dat al heel lang in mijn hoofd zit, en mijn fascinatie voor alle technologische veranderingen en de impact daarvan op jongeren. De inspiratie daarvoor haal ik vooral uit boeken en lezingen over de nabije toekomst. In dit verhaal heb ik die twee samen willen brengen, omdat ik het gevoel heb dat er op dit moment veel verandert in de wereld en ik daar jongeren graag over na wil laten denken.

Het eindoordeel

Melissa van Maren-Markesteijn: 3 sterren
Lej Buss: 3 sterren
Marieke Scheers: 3,5 ster
Kristel van Oost: 4 sterren
Saskia Meersman: 3 sterren
Mirjam Verhaaf: 4 sterren
Alexander Roessen: 3,5 ster

Daarmee komt het eindoordeel op een mooie: 3,5 ster.

Met dit verslag is de leesclub officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie medewerking aan deze leesclub!

Leontine

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)