Eén raam geen sleutel

Titel: Eén raam, geen sleutel
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Serie: Carl Mørck #10
Genre: thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaald door: Kor de Vries
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 511
Recensie: Lilian

Auteur
Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn eigen uitgeverij. In zijn vrije tijd werkte hij als vertaler en editor en schreef hij zijn eerste boeken (o.a. over Groucho Marx) en scripts voor stripverhalen (Donald Duck, Woody Woodpecker). Tot halverwege de negentiger jaren was Adler-Olsen managing director van de grootste magazine-uitgever in Denemarken, Semic Interpresse A/S en editing director bij het weekblad TV Guiden. Sinds 1995 is hij fulltime schrijver van fictieboeken. De rechten van zijn eerste roman Het Alfabethuis werden verkocht aan Hollywood.
Jussi Adler-Olsen in een reactie aan Crimezone (oktober 2002): “I’m so happy to see Het Alfabethuis on your fine list… Recently I made a novel De Bedrijfsterrorist taking place in The Netherlands. Maybe it will also attend on your pages some other time. Keep up the good work! It’s so nice to see people taking the genre seriously.” Zijn cijfer voor Crimezone: 10!
In 2007 brak hij wereldwijd door met het eerste deel in een serie over “Afdeling Q”, een sectie binnen de Deense politie die werkt aan onopgeloste moordzaken. De serie is intussen bekend als de “serie Q”.

Achterflap/samenvatting
Tweede kerstdag. Carl Mørck zit met handboeien om op de achterbank van een politieauto onderweg naar Vestre Fængsel. Na vijftien jaar heeft de gewelddadige spijkerpistoolzaak hem ingehaald en aanklachten wegens drugssmokkel en moord dreigen zijn leven en carrière te verwoesten.

Zijn collega’s bij de politie in Kopenhagen keren hem de rug toe en al snel wordt het Carl duidelijk dat zijn leven tussen de gedetineerde misdadigers, oplichters en corrupte agenten in acuut gevaar is. Maar wie heeft er een beloning van een miljoen op Carls hoofd gezet – en waarom?

Terwijl Carl Mørck in den blinde vecht tegen de handlangers van de onbekende persoon achter de schermen moeten Rose, Assad en Gordon tegen een rechtstreeks bevel van de chef-Moordzaken in gaan en proberen de lange, ingewikkelde draden van de spijkerpistoolzaak te ontrafelen.

Mijn mening
Bij de gedachte dat ik het laatste deel van een hele toffe serie ga lezen, word ik altijd een beetje weemoedig. Misschien is dat de reden dat ik niet zo genoten heb van het tiende en laatste deel van de Q-serie. De serie startte 17 jaar geleden met “De vrouw in de kooi” en zette daar meteen een pareltje neer. Gedurende de serie breidde het team, dat zich in de kelder bevindt, zich uit met uitgesproken types. De grappige en soms niet te begrijpen uitspraken van Assad ga ik zeker missen, net zoals alle andere personages uit deze serie.

Hé! Het is maandagochtend, dus jullie moeten begrijpen dat veel kamelen nog steeds niet naar de watertrog zijn gelopen, onthoud dat.

Als lezer word je niet echt geholpen om de verhaallijn weer goed op het netvlies te krijgen, je moet putten uit je geheugen en met negen voorgaande delen, is dat soms wat lastig. Zo komt Merete Lynggaard, die Carl van de dood redde in De vrouw in de kooi, terug om zijn onschuld aan te tonen. Helaas komt het gevaar dit keer ook van binnenuit en stuit hij op tegenwerking. Het is een spannend boek, al verliest het af en toe de grip op de realiteit.

Hij ging staan en voelde met bonkend hart als de keren dat hij voor deuren had gestaan die zijn leven konden veranderen als ze werden geopend. … Zulke bepalende deuren in iemands leven en nu opnieuw een.

Ik zal ze missen.. Carl, Rose, Gordon en zeer zeker Assad. Ben erg benieuwd wat Jussi Adler-Olsen nog meer voor ons in petto heeft!

Spanning: 4
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Eén raam, geen sleutel krijgt van mij drie en een halve ster!

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van Prometheus, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

One Comment to: Eén raam, geen sleutel -Jussi Adler-Olsen

  1. Bar

    juli 13th, 2024

    Het boek is slecht vertaald. Er staan veel fouten in.

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)