Met Het Pauluslabyrint staat Jeroen Windmeijer op de longlist van de Bookspot Gouden Strop 2018.

Woensdag 2 (9) mei worden de genomineerden voor de 32e Gouden Strop bekendgemaakt. 6 juni vindt de uitreiking plaats. Wie wordt de opvolger van Tot stof van Felix Weber?

De longlist bestaat verder uit:

 • Enter, Willem Asman – Ambo|Anthos
 • Broertje, Michael Berg – Overamstel
 • Bling bling 2, Jan Van der Cruysse – Manteau
 • Lockdown, W.A. Dehairs – Lannoo
 • Reddende Engel, Renate Dorrestein – Podium
 • Akte van Berouw, Chris Houtman – Karakter
 • Over het Spoor, Eva Keuris – Prometheus
 • Het Verdriet van Wilhelmina, Tomas Ross – Cargo
 • Schemerzone, Hilde Vandermeeren – Uitgeverij Q
 • Het Pauluslabyrint, Jeroen Windmeijer – HarperCollins Holland

Het Pauluslabyrint
Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al drie meter de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Jeroen Windmeijer
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met De bekentenissen van Petrus, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.
Zijn nieuwe boek Het Pilgrim Fathers complot verschijnt op 9 augustus.

Het Pilgrim Fathers complot
In 2020 is het vierhonderd jaar geleden dat de Pilgrim Fathers uit Europa vertrokken en in Amerika voet aan wal zetten, op zoek naar (geloofs)vrijheid. Zij worden beschouwd als de grondleggers van de Verenigde Staten. Van 1609-1620 hadden ze in Leiden gewoond nadat ze uit Engeland gevlucht waren omdat ze daar vanwege hun geloof vervolgd werden. In Amerika, in Engeland, maar ook in mijn woonplaats Leiden gaat dit herdenkingsjaar groots gevierd worden. Dat was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in de geschiedenis van de Pilgrims – met name in de sporen die ze in Leiden achtergelaten hebben. Vanuit Nederland hebben ze veel ideeën meegenomen naar Amerika, zoals de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en drukpers, maar ook opvattingen over de scheiding tussen kerk en staat en de instelling van het burgerlijke huwelijk. Het lijkt er zelfs op dat het Thanksgivings diner gebaseerd is op de dankmaaltijd die in Leiden op 3 oktober gehouden werd om het Leidens Ontzet te vieren. Het is een heel boeiende geschiedenis!

We hebben het gered, we zijn veilig. Voor nu…

Heel die geschiedenis van de Pilgrim Fathers is omgeven door mythen, halve waarheden en verdichting. In mijn boek wil ik de kracht van verhalen laten zien. Het is minder belangrijk of iets echt gebeurd is of niet, maar als een traditie zich eenmaal gevormd heeft en mensen een bepaalde versie van een verhaal lange tijd aan elkaar door vertellen, dan wórdt het waar. Dat is the stuff waar naties op gebouwd worden… Neem het verhaal van de landing van de Pilgrims bijvoorbeeld. In Plymouth kun je de rots bekijken waar de eerste Pilgrim voet aan wal zou hebben gezet. Er is geen enkele reden te veronderstellen dat het precies deze rots was. Bovendien weten we dat ze voor het eerst aan de overkant van de baai bij het huidige Provincetown van boord gegaan zijn. Maar nu is die rots een toeristische trekpleister van de eerste orde en neemt iedereen foto’s van een grote steen, die ooit eens door iemand aangewezen is!

Uitgeverij Harper Collins Holland

Leave a Reply

 • (not be published)