Titel: Over en uitOver en uit
Auteur: Marion van de Coolwijk
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Marion van de Coolwijk is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en docent. Ze debuteerde in 1989 met Het praathoedje en schreef sindsdien meer dan 200 boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook is ze auteur van de succesvolle MZZLmeiden-serie, gericht op tieners. In augustus 2016 debuteerde ze met haar eerste boek voor volwassenen: de thriller MangelvrouwOver en uit is inmiddels haar derde thriller.
Naast haar werk als auteur heeft Van de Coolwijk een eigen onderwijsadviesbureau en tekstbureau gericht op kinderen, bedacht ze een methode om leren en lezen makkelijker te maken, ontwikkelt ze lesboeken en geeft ze trainingen.

Achterflap
Emiel heeft een succesvolle carrière als app-ontwikkelaar. Hij is getrouwd met Roos en ze hebben een dochtertje, Tirza. Ogenschijnlijk leiden ze een gelukkig gezinsleven. Maar de spanningen nemen langzamerhand toe. Emiel staat onder grote druk als hij niet al zijn klanten tevreden kan houden. Roos is jaloers op zijn naar haar idee wel erg amicale relatie met de bloedmooie au pair. En hun rijkdom blijkt ook een heel gevaarlijke kant te hebben als Tirza wordt ontvoerd.

Mijn mening
Na het lezen van zowel Mangelvrouw als Mannenjacht van Marion van de Coolwijk, begin ik enthousiast aan haar nieuwste thriller, vooral Mannenjacht vond ik een goed verhaal.
Emiel en Roos hebben een dochtertje van bijna twee genaamd Tirza. Roos werkt fulltime in het onderwijs, dit moet ze volhouden omdat ze anders niet het werk kan blijven doen wat haar het meest aan het hart ligt. Om haar wat te ontlasten regelt Emiel een au pair, helaas werkt dit voor Roos niet ontlastend maar zorgt het voor meer stress. Ze vermoedt dat er meer speelt tussen Emiel en Adinda maar ze kan er de vinger niet opleggen.

Wanneer Tirza ontvoerd wordt, raakt het gezin compleet uit balans, en als al vrij snel blijkt dat dit drama niet op zichzelf staat kun je als lezer het boek amper wegleggen.
De lijntjes zijn voor mijn gevoel redelijk duidelijk maar ik verwacht toch wel een adder onder het gras. Wanneer ik eigenlijk al vrij snel het goede spoor bewandel, merk ik toch dat ik iets mis, dit gemis wordt op de laatste paar bladzijden goed gemaakt.

De hoofdpersonages leiden voor mijn gevoel ieder een eigen leven en houden zeer weinig rekening met elkaar, soms tot het irriterende toe, ik miste het uitten van emoties als je met een ontvoering te maken krijgt, dit had van mij wel wat intenser gemogen. Er wordt amper gepraat, ieder is druk bezig zijn eigen hachje te redden.
Met momenten vond ik het verhaal soms ook iets te ongeloofwaardig, dit kwam door de eenvoud in de verwisseling van personages zonder dat dit opgemerkt werd. Toch heb ik het verhaal met plezier gelezen en was de ontknoping goed bedacht. Wat kunnen mensen toch een dubbelleven leiden of een eigen plan trekken zonder dat iemand dat in de gaten heeft.

Een boek wat ik lekker tussendoor heb gelezen, wat mij betreft een echt vakantieboek, als je je dan niet teveel laat meeslepen door de gebeurtenissen in het verhaal want dan kun je wel eens belemmerd worden in het ondernemen van watersportactiviteiten mocht je dat van plan zijn…

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 2
Plot: 4

Over en uit krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)