Titel: SchaduwenSchaduwen
Auteur: Yvonne Franssen
Genre: Thriller
Uitgever: Futuro Uitgevers
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Bianca & Danielle

Over de auteur:
Yvonne Franssen heeft een grote liefde voor taal. Al sinds ze kan lezen, schrijft ze korte verhalen en versjes. In 2011 verscheen haar eerste thriller Talio, een jaar later gevolgd door De genius. In 2013 schreef ze ter gelegenheid van de Limburgse Avond van het Spannende Boek de minithriller Mysterie aan de Maas.
In 2017 maakte Yvonne met de versjesbundel #omazegt een uitstapje buiten het thrillergenre, waarin ze echter dit jaar terugkeert met haar thriller Schaduwen

Achterflap:
Ellen Groenenboom wordt als veertienjarig meisje door een onbekende man verkracht. Als volwassen vrouw leidt ze samen met haar drie honden een teruggetrokken bestaan op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld.
Als ze op een dag een anonieme dreigmail ontvangt, concludeert ze dat er sprake moet zijn van spam. Maar dan volgen er meer dreigmailtjes, en wordt een van haar honden tijdens een boswandeling door een wildvreemde doodgeschoten.
Als deze vreemdeling enkele dagen later zelf vermist blijkt te zijn, wordt Ellen bang. Bestaat er een samenhang tussen deze gebeurtenissen, en welke rol speelt Ellen zelf in het geheel?
In haar zoektocht naar de waarheid, stuit ze op geheimen uit haar eigen verleden, die haar leven veranderen in een ware hel. Wie kan ze nog vertrouwen, en wie is haar vijand? Zal ze een uitweg vinden uit deze nachtmerrie?

Onze mening:
Bij het lezen van de achterflap voelde Bianca haar nekharen direct overeind staan: ‘wie schiet er in hemelsnaam totaal doelloos een hond dood?!’. Deze persoon kan bij haar geen goed meer doen. Danielle was voornamelijk benieuwd wat de sleutel voor een betekenis had in dit verhaal.

Zodra Bianca start met lezen zit ze er direct in. Met een korte terugblik op 10 april 1994, de dag van de verkrachting en daarna de sprong naar 2016 waarop de hond wordt doodgeschoten is de toon gezet en wordt ze meegezogen in een spannend verhaal waarin voor meerdere personen een veelzijdige rol is neer gelegd.
Danielle zat ook al snel in het verhaal en voelde de spanning vanaf het eerste moment groeien.

Elk hoofdstuk is vanuit een andere persoon geschreven, uitgewerkt vanuit hun gedachten wordt er door een ieder een persoonlijk plot gesmeed zonder rekening te houden met de medespelers in dit verhaal. Bijna iedereen handelt individueel en stelt eigen belang voorop.

Door de vele namen in Schaduwen hadden Bianca en Danielle beiden in eerste instantie een verwarrend gevoel aangezien je goed moest opletten wie wie is en hoe de verhoudingen zich tot elkaar bevinden. Later blijkt dat deze verhoudingen veel ingewikkelder zijn dan je in eerste instantie vermoedde. Vanuit goede bedoelingen is toentertijd gehandeld maar helaas zijn de gevolgen niet te overzien.
Yvonne Franssen heeft van een lang bewaard geheim een bijzonder intrigerend verhaal weten te maken.

Bianca en Danielle genieten van de schrijfstijl die prettig is, omdat er van de lezer wordt verwacht mee te denken en je de aandacht erbij moet houden. Continu voelen ze de spanning stijgen als iemand zich verder en verder in de nesten werkt, en de gevolgen van zijn eigen handelen niet meer overziet.
Het verhaal is realistisch neergezet, de gedachten om het geheim te bewaren zijn begrijpelijk. Wanneer de muren rondom het geheim langzaam afbrokkelen probeert men elke steen terug te plaatsen zodat niet alles als een kaartenhuis in elkaar stort. Helaas lukt dit niet als de boel door invloeden van buitenaf bekogeld wordt, dit is hoe in de ogen van Bianca het verhaal symbolisch in elkaar steekt. Hierbij sluit Danielle zich helemaal aan. Een knap stuk puzzelwerk waarbij de afbeelding hiervan nog tot op het laatste moment kan veranderen.

Met een angstig voorgevoel klik ik het e-mailicoontje aan. Het is zowel arrogant als naïef om je tegenstander te onderschatten.

Dit gebeurt zo ongeveer allemaal in een tijdsbestek van ongeveer drie maanden, een respectievelijk korte periode waarin de wereld van een groepje nauw aan elkaar verbonden mensen helemaal instort. In sommige gevallen ontbreekt de geloofwaardigheid volgens Danielle maar hierdoor wordt het verhaal niet onderuitgehaald. Het betreft hier een tragische gebeurtenis met verstrekkende gevolgen waarbij meer mensen betrokken zijn dan je op het eerste gezicht denkt.

Ik zou willen huilen en nooit meer ophouden. Ik wil met iemand praten, maar tegelijkertijd niemand zien.

Schaduwen krijgt van ons beiden een welverdiende 4 sterren.

Bianca & Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)