Tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen spraken wij met het schrijversduo Walter Damen & Hilde Vandermeeren. Onlangs verscheen bij uitgeverij Van Halewyck de thriller Rusteloos van hun hand.

Hilde Vandermeeren is bij ons allen bekend door haar zeer spannende boeken, Walter Damen heeft al meerdere boeken geschreven als co-auteur. Hoe is het idee voor jullie boek ontstaan? Wie heeft contact opgenomen met wie?
We zijn samengebracht door uitgeverij Van Halewyck met de vraag om samen een concept te bedenken vanuit de unieke samenwerking tussen een strafpleiter en een misdaadauteur. Al tijdens die eerste ontmoeting hebben we de grote lijnen vastgelegd. We wilden een spannende trilogie schrijven over een jonge, ambitieuze advocate die heel wat obstakels te overwinnen heeft, niet alleen op werkvlak, maar ook op persoonlijk gebied. De wereld van de advocatuur is bijzonder intrigerend: het gaat om schuld, onschuld, waarheid en leugens.

Hoe is het in godsnaam mogelijk om een verhaal wat zich in twee hoofden afspeelt in elkaar te verweven? Gaat dit allemaal via de mail of moet er dan ook met grote regelmaat face to face contact zijn?
Dat is een kwestie van planning en overleg. We bellen en mailen heen weer tijdens het schrijfproces. We komen ook verschillende keren bijeen om de geschreven hoofdstukken te overlopen en tegelijk ontstaan er van daaruit nieuwe ideeën. Praktisch is het zo dat Hilde de spreekwoordelijke pen hanteert en dat Walter bepaalde passages meeschrijft. Deze vorm van samenwerking verloopt prima.

Was het vanaf het begin al duidelijk hoe de trilogie opgebouwd zou worden?
Op voorhand lag vast dat er binnen elk boek een afzonderlijke case zou worden afgerond. De lezer krijgt dus een bevredigend antwoord op bepaalde vragen. De langdurige spanning wordt wel voortgezet door de familiale lijn en de reekslijn te laten doorlopen. Op het eind van het eerste boek duikt een schaduw op uit het verleden van het hoofdpersonage. Hij heeft duistere plannen. Zoals de lezers na Rusteloos zullen verwachten, zal die persoon een belangrijke rol spelen in het tweede boek. De advocate krijgt te maken met een heel angstaanjagende tegenstander.

Hebben jullie van tevoren het hele verhaal al bedacht en geplot, of worden jullie verrast door je personages? Nemen zij jullie mee op sleeptouw?
Het is een combinatie: bepaalde verhaallijnen staan al op voorhand vast. Dat is de constructie waarop het verhaal wordt gebouwd en die ervoor zorgt dat het stevig overeind blijft. Ergens weten we waar we naartoe schrijven. Tegelijk laten we ons verrassen door de personages: als je jezelf als schrijver verrast met originele plotwendingen die vooraf niet vastliggen, is de kans groot dat je ook de lezers verrast!

Hilde: Ga jij nu zowel solo als duo schrijven, en is het mogelijk dat tegelijkertijd te doen? Hoe hou je de verhalen dan uit elkaar?
Ik focus me nu op de eerste plaats op deze trilogie, we zijn al volop bezig aan het tweede deel: Bodemloos. Het is voor mij geen probleem om de solo- en de duo-verhalen uit elkaar te houden. Het gaat immers om andere personages, locaties en verhalen. Het spannende aan creatieve ideeën is dat ik ze niet kan tegenhouden. Dus er zitten inderdaad al opnieuw solo-verhalen klaar die roepen om geschreven te worden. Afhankelijk van mijn drukke tijdspuzzel, zal er een nieuw solo-boek komen, vermoedelijk in 2020.

Walter: Bevalt het schrijversvak je dermate goed dat je ook graag alleen een boek willen schrijven?
Ik heb een diep respect voor schrijvers. De mensen romantiseren dat nogal snel maar eigenlijk moet je daar maniakaal mee bezig zijn. Een solo boek is momenteel niet mogelijk omdat ik in de beginfase van een doctoraat ben en wil zien of ik dat kan realiseren. Een solo boek sluit ik echter nooit uit maar ik vrees dat ik Hilde en dit project nooit ga kunnen evenaren.

Walter: Jij bent van origine advocaat, je schrijft en hebt in een serie gespeeld, wat vind je nou het allerleukst om te doen?
In een serie eens meespelen als “gastacteur” was en is een ongelooflijke ervaring. Onlangs kwam ik een echte acteur tegen en die zei me dat alle professionals mijn enthousiasme zo leuk vonden. Aan de andere kant krijg ik heel veel berichten dat iedereen het boek zo geweldig vindt en is het ook wel bijzonder om in iemand zijn boekenkast te staan. Ik ga dus mijn joker inzetten op deze vraag.

Wat zouden jullie graag in jullie leven nog willen doen maar is er tot nu toe (nog) niet van gekomen?
Hilde: Een parachutesprong lijkt me wel iets, maar dan moet ik eerst mijn hoogtevrees overwinnen!
Walter: Ik zou graag een paar maanden met de fiets rondreizen. Het is ongelooflijk wat je allemaal ziet als je gewoon op je fiets zit. Ooit wil ik ook nog leren zeilen.

Is er ook al interesse in een verfilming van het verhaal?
Jazeker, die interesse is er, voorlopig houden we het graag nog even mysterieus! Zodra er meer nieuws komt op dat vlak, laten we het zeker weten.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)