Titel: De Brexitmoorden
Auteur: Hugo Luijten
Genre: Thriller
Uitgeverij: Lannoo
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver. Hij publiceerde eerder al de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017) en de beklijvende thriller Verast (2018), waarin Antwerpen het slachtoffer wordt van een gruwelijke reeks aanslagen.

Achterflap:
Tijdens de nerveuze Brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is. De mysterieuze tegenkanting van hogerhand wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen…

Mijn mening:
De Brexitmoorden
heeft een cover die aanspreekt, zowel de afbeelding van de Britse vlag en de titel trekken direct de aandacht, de Brexit is een hot item, het maakt mij nieuwsgierig.
Vorig jaar las ik Verast van Hugo Luijten en de hoofdpersoon Stef Cools is ook in De Brexitmoorden weer van de partij. Het is overigens geen vervolg, deze is prima los te lezen.

De Brexitmoorden is een verhaal waarin het van de eerste tot de laatste bladzijde draait om een politiek machtsspel wat gespeeld wordt. Er wordt door Stef en consorten gejaagd op een moord die in principe niet onderzocht hoeft te worden. Er is een dode en een dader en daarmee lijkt de kous af.

Maar als elke moord zo simpel op te lossen was hadden we geen rechercheteams meer nodig. Het is een verhaal waarin de lezer letterlijk mee op jacht gaat naar de waarheid, alsof je naar een film kijkt. Het boek staat bol van de acties, klopjachten,  maar ook veel politieke diepgang, dit gaat hier wel ten koste van de uitwerking van de personages.

Stef blijft Stef, in dit verhaal alleen aan het werk, geen tijd voor privésores, dat heb ik in dit verhaal wel echt gemist, dat vond ik jammer. Het is duidelijk dat Hugo Luijten zich bij het schrijven van De Brexitmoorden vooral gericht heeft op het politieke spel wat gespeeld werd. Hierin was geen ruimte voor zijsprongen naar privélevens, het betrof vooral persoonlijke belangenverstrengeling op hoog politiek niveau en ik vroeg me dan regelmatig af hoe het er in de echte politiek aan toe gaat: wat verdwijnt daar allemaal in de doofpot?

Je hebt overal mensen die denken en mensen die doen, behalve in de politiek. Daar heb je er die denken dat ze iets doen terwijl de rest doet alsof ze denken.

Persoonlijk ben ik geen liefhebber van verhalen waarin alleen actie en politiek de boventoon voeren, ik had door het lezen van Verast meer van dit boek verwacht.

Dat betekent overigens niet dat het verhaal niet goed opgebouwd was. In een tijdsbestek van vijf dagen wordt Brussel opgeschrikt door meerdere moorden en komt de Brexitdeal die gesloten moet worden zwaar onder vuur te liggen. De Vlaamse schrijfstijl vond ik wel weer prettig lezen en gaandeweg het einde nadert wordt de realiteit langzaam duidelijk.

Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3
Spanning: 3
Plot: 4

De Brexitmoorden komt hierbij op een mooi gemiddelde van 3,5 ster.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)