Titel: Voetspoor Voetspoor
Auteur: TJ Lammers
Genre: Thriller
Uitgeverij: Mooks Publishing
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Alexander

Over de auteur:
Tj Lammers
werkte jarenlang in de muziek­industrie, richtte popglossy’s Aloha en Revolver op en schreef een aantal bestsellers over popmuziek – waaronder de New York Times Best Seller Iron Man met Tony Iommi.

Achterflap:
Als men in Amsterdam afgezaagde voeten vindt, volgt de jacht op een seriemoordenaar – met o.a. een popjournalist, een popster, een sportheldin, een crimineel, een stalker en een demente bejaarde.

Het duurde even voor Sterre doorhad dat er een voet in haar koelkast stond. Had ze echt gezien wat ze dacht gezien te hebben? Ze trok de deur van de koelkast voorzichtig op een kier.
Toen het lampje aanfloepte was het alsof de tenen een stukje naar voren sprongen.
De nagels waren keurig geknipt en roodgelakt. Ook de rest van de voet zag er zeer verzorgd uit. Sterre’s blik gleed over de enkel naar boven en bevroor op de zaagrand: de aders, spieren, pezen en het bot waren zo keurig afgesneden, dat het te mooi leek om echt te zijn.
En toen verloor ze, door een klap tegen haar achterhoofd, het bewustzijn…

Spanning en humor, verlies en verdriet, haat en liefde, rock-‘n-roll, geweld en voetfetisjisme vormen de ingrediënten van dit waanzinnige verhaal. En tijdens de verrassende ontknoping wordt het adrenalinepeil van de lezer hoog opgejaagd.

Mijn mening:
Wanneer in Amsterdam op diverse plekken keurig verzorgde afgehakte voeten worden gevonden raakt popjournalist Hylke Kanninga betrokken bij de zaak als bijzonder adviseur van zijn boezemvriendin rechercheur Nora Snoek. Door zijn inmenging werd eerder een moeilijke zaak opgelost waardoor Hylke veel krediet heeft bij het plaatselijke korps en zijn aanwezigheid zonder al te veel tegenspraak geduld en gewaardeerd wordt. Doordat zijn vader thuis in Friesland in slechte gezondheid verkeert, is zijn aandacht echter verdeeld tussen familie en het vinden van voetsporen in Amsterdam.

Voetspoor is een grachtenthriller, die wat betreft schrijfstijl, plot en uiteraard locatie doet denken aan andere misdaadverhalen uit de hoofdstad, doch met een eigen originele insteek. Een verhaal dat lekker leest, niet noodzakelijkerwijs vanwege een nagelbijtend plot maar waarvan je wel wilt weten hoe het afloopt en dat tussen de regels door soms ook ontroert en waar de nodige woordspelingen voor wat luchtigheid zorgen.

Voetspoor is een echt misdaadverhaal, waarbij de verdachten net als de voeten zich opstapelen. De clou had van mij wat meer bedekt gemogen en voelt wat uit de lucht gegrepen, maar daarna verder prima uitgewerkt. Dat een van de hoofdpersonen overkomt als een kettingroker en dat er op onlogische momenten diverse popnummers de revue passeren leidt soms wel af.

Voetspoor is een verhaal waarin vriendschap, glamour en wraak de basis lijken te vormen, maar waar op de achtergrond ook een emotioneel afscheid speelt.

Hopelijk heeft TJ Lammers hiermee zijn eerste voetsporen in de vaderlandse thrillerwereld gezet en zal het nog lang onrustig blijven in Amsterdam.

Originaliteit: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Leesplezier: 3,5
Spanning: 3
Psychologie: 3,5
Plot: 3

Voetspoor van TJ Lammers krijgt van mij 3,5 ster.

Alexander

Leave a Reply

  • (not be published)