Titel: De perfecte zus De perfecte zus
Auteur: Jean Kwok
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal Bladzijdes: 382
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jean Kwok werd geboren in Hong Kong en groeide op in de Verenigde Staten. Ze studeerde aan Harvard University en Colombia University. Voor de liefde verhuisde ze naar Nederland, waar ze nog altijd woont met haar man en twee kinderen. Ze doceert Engels aan de Universiteit leiden. Eerder verschenen van haar Bijna thuis en Dans met mij.          

Achterflap:
Sylvie, de mooie, briljante, succesvolle oudste dochter van de Chinees-Amerikaanse familie Lee, vliegt naar Nederland voor een laatste bezoek aan haar stervende grootmoeder – en verdwijnt dan spoorloos. Sylvie is geen vreemde in Nederland: ze groeide er op in het gezin van haar oom, -omdat haar eigen ouders als ongeletterde immigranten te arm waren om hun beide dochters te kunnen onderhouden. Ze verhuisde pas weer terug naar haar familie in New York toen ze negen was. Amy, de beschermd opgegroeide tweede dochter van de familie Lee, was nog te jong om zich dit alles te kunnen herinneren. Zij heeft altijd tegen haar grote zus opgekeken als de sterke en onverschrokken alleskunner die haar overlaadde met onvoorwaardelijke liefde.

Nu Sylvie is verdwenen, is het Amy’s beurt om doortastend te zijn. Angstig maar vastberaden reist ze naar de laatste plek waar haar zus is gezien. Maar in plaats van eenvoudige antwoorden te krijgen, ontdekt ze de gecompliceerde en pijnlijke waarheid. Sylvie, de perfecte zus, had grote geheimen. Geheimen die meer onthullen over Amy’s familie dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

Mijn mening:
De perfecte zus is het verhaal van Sylvie en Amy, twee zussen die zonder het zich te beseffen de ander als perfect zien.

Vaak zijn de knappe en de slimme zus twee verschillende mensen, maar in ons gezin behoren beide eigenschappen toe aan mijn zus. En ik, ach, ik ben slechts een schaduw, een bijkomstigheid, een weifelende echo. Als ik niet zo veel van Sylvie hield zou ik haar haten.

Sylvie heeft een gedeelte van haar jeugd in Nederland door gebracht, dit heeft een enorme kloof geslagen in de familieband. Er is vanuit de ouders vooral sprake van schuldgevoel naar Sylvie toe.

Jean Kwok heeft er veel aandacht aan besteed om de personages ieder op hun eigen manier uniek neer te zetten. Ze heeft een goed beeld geschept van het verschil tussen uiterlijke kenmerken en hoe iemand zelf beleeft en reageert vanuit eigen gedachten en emoties. Zelfs als je zussen bent en denkt elkaar door en door te kennen zijn er toch ook gevoelens die niet gedeeld wordt met de ander. De perfecte zus is niet alleen ingrijpend wat betreft het familieverhaal maar ook de wereld eromheen gaat je niet in de koude kleren zitten. Als immigranten heeft het gezin veel met discriminatie te maken gehad. Kleine op het oog onschuldige opmerkingen hebben op ieder persoonlijk hun sporen achter gelaten, helaas de keiharde realiteit. Ook het eenzaamheidsgevoel van Sylvie komt soms hard binnen.

Ik voelde me een buitenbeentje. Het was alsof ik er niet bij hoorde. Er waren zoveel gelegenheden om me buiten te sluiten. Dus deed ik alsof ik sowieso niet wilde leren zwemmen, tot mijn denkbeeldige tegenzin werkelijkheid werd, zoals zo veel dingen waar we als kind naar verlangen.

De schrijfstijl van Jean Kwok is bijzonder te noemen, uitgebreide mooie zinnen houden je tot het einde toe in spanning, welke geheimen zijn debet aan de verdwijning van Sylvie en lukt het Amy de onderste steen boven te krijgen?

Het verhaal beschrijft een tijdspad van veertien dagen waarin Amy machteloos zoekt naar haar verdwenen zus. Af en toe wil ik het verhaal wel een zetje geven, net op tijd wordt dan de eindspurt ingezet om het verhaal niet te langdradig te laten worden.

De perfecte zus is in mijn ogen een triest verhaal over een immigrantenfamilie die door allerlei omstandigheden niet als gelukkig gezin in harmonie kan leven en daardoor zichzelf te kort doet. Er worden onbewust offers gebracht en er zijn alleen slachtoffers.

De perfecte zus krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)