Omkijken naar morgen

Titel: Omkijken naar morgen
Auteur: Wendy Brokers
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: augustus 2020
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Leontine

Cover
Een cover van een feelgood roman kun je vaak snel herkennen. Frisse, vrolijke kleuren, sierlijker lettertype, en deze cover is daar geen uitzondering op.

Auteur
Wendy Brokers-van den Ham groeide op in Utrecht, waar zij ook geboren werd. Inmiddels woont zij alweer heel wat jaren met haar man, zoon en vier dochters en een paar katten in Lopik. In 2012 deed ze voor het eerst mee aan een schrijfwedstrijd van ‘Boekvoorhaar’ met een autobiografisch verhaal over haar moeder die in 2010 overleed aan de gevolgen van Alzheimer, welke zelfs in een bundel met korte verhalen gepubliceerd zou worden. Het was het begin van haar schrijverscarrière.
Bron (deels): www.wendybrokers.nl

Achterflap/samenvatting
Een invoelend geschreven, meeslepend verhaal over vriendschap, liefde en de verstrekkende gevolgen van gebeurtenissen in iemands jeugd.

Femke Martens, de zus van Jelle uit Brokers’ roman Leven met een leugen, lijkt alles mee te hebben: ze is jong, mooi, heeft een fijne baan waarvoor ze door heel Europa reist, en nooit gebrek aan aandacht van mannen. Huisje, boompje, beestje is aan haar niet besteed. Maar er is ook een keerzijde. Niemand kent de echte Femke of neemt de moeite om haar te leren kennen. Verklaart dat de sluimerende onrust waardoor ze zichzelf steeds vaker tegenkomt en ze diep vanbinnen zo ongelukkig is?

Als haar huisarts aan de noodrem trekt en haar werkgever haar op non-actief stelt, komt ze terug naar Nederland, waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht bij haar tante, terwijl haar ouders hun camping in Frankrijk opbouwden. Het lijkt hét moment om schoon schip te maken en onder ogen te zien wat ze zo wanhopig graag wil vergeten, maar hoe? En als ze dan voor het eerst in haar leven een connectie voelt met een man, waarom is het dan iemand die ze onder andere omstandigheden geen tweede blik zou gunnen en wiens privéleven al reden genoeg is om voor op de vlucht te gaan?

Mijn mening
Omkijken naar morgen is het derde en laatste deel in een trilogie die begon met Baguette met jam voor twee. In elk deel wordt iemand “gevolgd” van een vriendengroep. De verhalen zijn op zich prima los van elkaar te lezen, maar je mist wel enige achtergrondinformatie als je de eerdere delen niet gelezen hebt. In Baguette met jam voor twee stonden Lize en Nate centraal, in Leven met een leugen was het de beurt aan Sofie en Jelle, en in dit verhaal lezen we mee met Femke, het jongere zusje van Jelle.

Femke is een ambitieuze, jonge vrouw die een heerlijk vrij leven leidt. Ze heeft een fijne baan, vrienden, en ze verslindt mannen bij de vleet. Maar als ze instort en haar lichaam aan de bel trekt, trekt ze een tijdje in bij een tante in Nederland. Problemen uit het verleden nemen bezit over haar en ook recentere problemen kan ze niet meer negeren. Dan leert ze kinderarts Gus kennen, totaal niet haar type, maar die haar doet inzien dat het zo niet langer kan. Maar kan ze haar leven omdraaien? En zijn bagage? Kan ze die erbij hebben?

Omkijken naar morgen is een heerlijke feelgood. Een verhaal waarin wordt gelachen, wordt gehuild en waarin de schrijfster op een mooie manier een heel serieus onderwerp behandelt. Sommige scènes zijn erg heftig voor een feelgood, maar juist daardoor krijg je nog meer sympathie voor de hoofdrolspelers. In Leven met een leugen hebben we kort een bepaald beeld van Femke gekregen. Maar al snel blijkt dat beeld niet te kloppen en besef je als lezer dan er soms hele andere dingen spelen dan die je aan de buitenkant ziet. Alle personages uit de eerdere delen komen voorbij en daardoor voel je echt een connectie met ze. Je hebt ze echt “groot” zien worden.

Ik heb erg genoten van deze trilogie. Helaas was dit het laatste deel, maar ik ben heel benieuwd wat Wendy Brokers nog meer in petto heeft voor ons. Het is in ieder geval zeer veelbelovend.

Ik geef Omkijken naar morgen 4,5 ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)