Welke boeken zijn ons het meest bijgebleven, hebben een diepe indruk gemaakt of waren gewoon leuk om te lezen?

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Manon:

1) Storm and Fury – Jennifer L. Armentrout
Ik vind haar een fantastische schrijfster, zij weet een science fiction boek zo te brengen dat je denkt dat het best nog wel eens echt zo zou kunnen zijn.

2) Perfecte StilteHelen Fields
Topboek, ik ben groot fan! Zij weet precies de juiste toon te zetten tussen gruwel, humor en romantiek.

3) Schaduwland – Robert Bryndza
Heerlijke thriller

4) Cinder & Ella lang en gelukkig – Kelly Oram
Mooie feel good young adult

5) Het Isisgeheim – Jeroen Windmeijer/Jacob Slavenburg
Ik was aan het twijfelen tussen deze en Win van Harlen Coben, maar toch gekozen voor deze, geschiedenis gemixt met een thriller…goede combinatie.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Leontine:

1) Chris CarterHandtekening van het kwaad 

2) Alice FeeneyHij & Zij

3) Sterre CarronTot nooit meer

4) J.D. BarkerDe beller op lijn vier

5) Jenny ColganZoek de zon op

2021 was geen echt leesjaar voor mij. 22 boeken is niet heel veel. Toch heb ik wel wat pareltjes gelezen. Ik lees graag thrillers die ik vaak afwissel met een feelgood roman. Toch bestaat mijn top 5 vooral uit thrillers. Ook al zijn de boeken van Chris Carter niet uit 2021, voor mij was dit boek de grootste verrassing.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Danielle:

1) Water en wolfskers – Anke Verbraak
Een top debuut Alle scenario’s laat je voor jezelf voorbijschieten hoe zoiets zou moeten eindigen in de hoop dat er eentje van gaat kloppen. En toch wordt er net op het laatste het onverwachtse neergeschreven.

2) Brandende meisjes – C.J. Tudor
de opbouwende spanning en het uiteindelijke plot maakt van Brandende meisjes een thriller die alle facetten van het genre zou moeten bevatten.

3) Het geschenk – Sebastian Fitzek
als liefhebber zijn dit de pareltjes waar je telkens naar uitkijkt.

4) De weg naar huis – Sebastian Fitzek
Een verhaal met verschillende lagen waarvan elk laagje dunner en dunner wordt totdat alles is afgevijld en je achterblijft met de naakte waarheid.

5) Hou het stil – Wim Bax
Als motivatie voor de schrijver: stop vooral niet met schrijven want interesse in een volgend verhaal is er zeker na het lezen van dit debuut.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Ann:

1) This Broken Wolf/This Caged Wolf (Soul Bitten Shifter serie, deel 2 en 3) – Everly Frost

2) Mijn kwaadbloedMelissa Kremer (aangrijpend)

3) Reclaimed/Reborn (Shadow Beast Shifter serie, deel 2 en 3) – Jaymin Eve

4) En bedankt!Anita Witzier 

5) The Hill We ClimbAmanda Gorman

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Lilian:

Mijn leesjaar 2021 begon erg goed, kreeg direct al een paar mooie boeken in handen die hoog scoorde. Via de familie uit Canada werd ik gewezen op een boek wat ik MOEST lezen. Na het lezen van de achterflap was ik erg nieuwsgierig en na het lezen wist ik direct dat dit boek mijn favoriet van 2021 zou worden. Thrillers zijn mijn favoriet, maar dit jaar heb ik ook een aantal romans en Young Adult/jeugd boeken gelezen. Mijn lijst bevat al deze genres, wat het kiezen niet makkelijker maakte…

1) Middernachtbibliotheek Matt Haig
Het boek zet je aan het denken, over je eigen leven en keuzes die je gemaakt hebt. Zijn het je eigen keuzes geweest of zijn ze gemaakt om aan verwachtingen van anderen te voldoen? Alle keuzes,  hoe klein ook, zetten een voetprint in je leven en creëren weer nieuwe mogelijkheden die keuzes vereisen. Het leven is een aanschakelend van mogelijkheden en keuzes, daar staan we niet altijd bij stil, wel bij de grotere, invloedrijkere keuzes, misschien moeten we eens meer stil staan bij de impact van de kleine dingen in het leven..

Na het dicht slaan van dit boek heb je nog wel even wat tijd nodig om het te verwerken en eventueel zelfreflectie toe te passen. Prachtig gedaan, erg inspirerend en voelbaar recht uit het hart.

2) Edine – Mark Groenen
De zoektocht naar Edine is ook een zoektocht naar de waarheid. Want wat is de waarheid, wat kun je geloven, welke realiteit is de juiste of in welke realiteit bevind je je?
Ik heb enorm genoten van dit boek en soms met enorme verbazing rondgelopen in een gedachtewereld die heel ver van die van mij vandaan staat. Het was soms alsof ik in een schilderij van Dali rondliep en dat was een hele mooie ervaring!

3) De schimmenjager – Camilla Grebe
De kracht van Camilla ligt in de personages, de manier waarop zij alle personages uiteindelijk met elkaar in verbinding brengt en hoe ze laat zien waar hun levens elkaar raken of beïnvloeden, echt subliem gedaan.
De spanning zit hem in het psychologische vlak, er zitten bloederige stukken tussen, maar de echte spanning zit in het feit hoe de verhaallijnen in elkaar haken en hoe familiegeheimen impact hebben op de levens van de personages.

4) De Nimfen – Alex Mechaelides
Voor je het weet heb je dit boek uit, het leest zo heerlijk weg. Dit komt mede door de korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl. De vele Griekse mythologie die in dit boek aan bod komt haalt de snelheid er niet uit. Ook als je er niet in thuis bent, zoals ik, knap gedaan door Michaelides.
Het is een echte Whodunnit, ik wilde zo graag weten hoe het plot zich zou ontrafelen. Stoppen was geen optie. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt, de universiteit en de campus, is zo omschreven dat je je er als lezer over het terrein ziet lopen, de universiteit en de campus in. Je waant je echt daar.
Alex. Michaelides debuut De stille patiënt heb ik (nog) niet gelezen, maar deze gaat zeker op mijn NTL-lijstje. Na het lezen van De nimfen, heeft Michaelides er een fan bij.

5) Het hotel op de rots – Mel Hartman
Op een bepaalde leeftijd is alles aan je ouders stom, wat ze aan hebben, wat ze doen en waar ze heen gaan. Dat je als 12-jarige niet zelf mag beslissen om niet mee te gaan op vakantie, maar thuisblijft en gaat logeren bij een vriendin, is dus ook stom. Dit overkomt Hella, ze moet met haar ouders en broertje Serge mee op vakantie met de auto. Een lange rit op de achterbank is een feit.
De personages zijn realistisch neergezet en zo herkenbaar… Ook de angsten die ze hebben en hoe deze zijn uitgewerkt, dat is echt goed gedaan. Mel Hartman heeft er zelfs nog een aantal moralen in verweven, zonder dat ze belerend overkomen, maar je ze wel oppikt. Zeker voor de jeugdige lezers, zal dat onderbewust wel opgepakt worden, hoop ik.
Wat een heerlijk boek om te lezen, ook voor volwassenen. Ik heb ervan genoten en ben dan ook blij dat in het dankwoord Mel Hartman aangeeft door te gaan met schrijven van jeugdboeken.

Nu ik mijn lijstje zo op papier zet komt het besef bovendrijven dat ondanks het feit dat mijn hart bij de thrillers ligt de eerste twee plekken door romans zijn ingenomen. Komend jaar ga ik dan ook vaker een roman ter handen nemen, want die raken mij momenteel meer dan thrillers. Misschien ligt het aan het ouder worden, wie zal het zeggen…

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Bianca:

Allereerst wil ik even kwijt dat er wat mij betreft meer boeken in aanmerking komen dan ik mag kiezen. Tel daarbij op dat ik fan ben van verschillende genres is het zeer lastig mijn keuze te beperken.
Ik heb ervoor gekozen om er drie thrillers en twee feelgood boeken uit te lichten.
En dan staan ze in willekeurige volgorde, want een echte nummer 1 heb ik niet.

1) Brandoffer – M.W Craven
Brandoffer is het eerste deel in de Washington Poe-serie. Tilly Bradshaw en Washington Poe zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden die elkaars functioneren enorm versterken, vooral het wederzijds respect was goed voelbaar. Brandoffer bevat lugubere scenes en interessante personages, twee punten die het verhaal sterk maken.

2) Daglicht – David Baldacci
De Atlee Pine serie is mijn eerste kennismaking met David Baldacci en tot nu toe heb ik alle delen met 5 sterren beoordeeld, dat zegt wat mij betreft genoeg. Atlee Pine is personage dat je bijblijft, een vrouw met ballen. Eind van het jaar is inmiddels ook het vierde deel in de serie verschenen maar die heb ik nog niet gelezen, dat gaat vast binnenkort nog gebeuren.

3) De nachtegaal – Johanna Mo
De nachtegaal is het eerste deel in een veelbelovende serie. Ik zit gelijk in het verhaal dat een onderhuidse spanning bevat die je van het begin tot het eind in zijn greep houdt. Ik wil zeker meer te weten komen over Hanna Duncker.

4) Ik vergeet je niet – Gillian King
Een verhaal met gevoel. Personages kruipen in je hart en sommige blijven daar lekker zitten.

5) Wat zou Dolly doen? – Petra Vollinga
Een verhaal dat ervoor zorgt dat mijn tranen gaandeweg het lezen steeds hoger komen te zitten. Een verhaal waarin vriendschap, vertrouwen in jezelf en de liefde centraal staan.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Yfke:

Ik maak dit jaar vooral een inhaalslag met boeken die al een tijdje op me liggen te wachten, en daaronder zijn minder thrillers dan ik had verwacht. De boeken die het meest indruk op me hebben gemaakt dit jaar, waren deze:

1) Bloedheet – Annet Hulst
Tijdens de voorbereidingen van haar vaders vijftigste verjaardag doet Fee een schokkende ontdekking die veel vragen bij haar oproept. Wat is er vroeger precies gebeurd rond het familiebedrijf in Apeldoorn, Spa Resort Het Kristal? Wat staat er in het dagboek van oom Bas, dat hij schreef in de gevangenis? En wat ziet de knappe Joey eigenlijk in Fee? Dan sterft er een familielid. Dat Fee nieuwsgierig is, komt nu goed van pas.

2) Sadie – Courtney Summers
Wanneer West McCray – een radiopersoonlijkheid die werkt aan een programma over kleine, vergeten steden in Amerika – Sadies verhaal op een lokale nieuwszender hoort, raakt hij geobsedeerd met het vermiste meisje. Hij begint zijn eigen podcast om Sadies sporen te traceren en haar te vinden voordat het te laat is.

3) Ivelle – Laura Diane
Groen is angst. Blauw is verdriet. Oranje is blijdschap. In Pagdama vertelt de kleur van je ogen precies hoe je je voelt. De negentienjarige Ivelle ziet het rood van de liefde echt overal om zich heen. Naar haar heeft er echter nog nooit een jongen met roden ogen gekeken. Maar als ze een jaar na hun eerste ontmoeting de charmante Renzo weer tegenkomt neemt ze een beslissing die alles kan veranderen.

4) Sterk als een leeuw – David Samwel
Sterk als een leeuw is de zoektocht van een jongen naar een nieuw evenwicht, onder bijzonder moeilijke omstandigheden: adoptie en anorexia nervosa. Tegelijk hartverscheurend en hoopgevend, mysterieus en inspirerend, teder en krachtig.

5) De eekhoorntjesaffaire Marijke Vos
Een week voor kerst krijgt Eva de schrik van haar leven. Als ze thuiskomt is haar kleine chalet in het bos is een grote ravage. Bevend van schrik belt ze de politie (oké vooruit, eerst haar moeder) en er wordt met spoed een agent haar kant opgestuurd. Zijn sporenonderzoek levert echter veel meer op dan verwacht…

De saunathriller Bloedheet vond ik aangenaam spannend, ik bleef tot het einde toe geboeid en had de ontknoping niet kunnen voorspellen. Heerlijk.
De Young Adult Sadie was naast spannend ook verdrietig, en het format (deels het transcript van een podcast, deels verteld vanuit de eerste persoon) sprak me erg aan.
Ivelle is niet alleen origineel en erg mooi, het laat ook zien dat auteur Laura Diane echt een talent is dat meerdere soorten verhalen in zich heeft. Een heel ander boek is dan Sterk als een leeuw, waarin David Samwel over adoptie en anorexia vertelt. Een heftig boek dat indruk maakt.
Tot slot ook nog een vrolijkere noot (pun totally intended): De eekhoorntjesaffaire. Feelgood mag van mij een beetje gek zijn, hoe vreemder hoe beter. Dat dit korte verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, maakt het des te leuker!

Er gaan in 2022 weer veel mooie en spannende boeken verschijnen, ik heb er nu al zin in. ^-^ Yfke

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Brenda:

Mijn aantal gelezen boeken in het jaar 2021 is niet zo hoog, maar gelukkig kan ik nog wel een top 5 maken.

1) Het Moezelmeisje – Marelle Boersma
Een heerlijk verhaal wat mij letterlijk vanaf het eerste tot en met het laatste gelezen woord aan het boek heeft vastgeplakt. Een thriller tussen de druiven en wijnen.

2) De gastenlijst – Lucy Foley
Dit was een echte whodunnit. Eerst is het afwachten wie er vermoord wordt en daarna komt de grote vraag: Wie heeft de moord gepleegd?

3) De therapeut – B.A. Paris
Ik ben een echte fan van B.A. Paris. Je moest bij dit verhaal je hoofd er goed bij houden. Wie is nu de therapeut waar ze het over hebben? Helaas miste ik bij De therapeut wel wat spanning.

4) Een voor een – Ruth Ware
En weer heb ik een boek waar je moet achterhalen wie de moordenaar is. Op zoek naar de dader, maar helaas wist je aan het begin hoeveel er overbleven. Dat vond ik echt een minpuntje.

5) Zomeravond – Suzanne Vermeer
Gewoon een heerlijk zomerboek. Een boek wat je even tussendoor leest. Lauren die gevraagd wordt om op zoek te gaan naar de waarheid op de moord van haar zusje. De moord is al van 12 jaar geleden.

Mijn leeslijstje voor 2022 is al flink aan het groeien terwijl het jaar nog moet beginnen. Dat beloofd wat.

Verder wens ik iedereen een mooi, gezond en natuurlijk veel leesplezier voor het jaar 2022.

Veel liefs Brenda

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Miriam:

Mijn top 5….viel niet mee hahaha dit jaar maar één 5 sterren boek gelezen!

1) Koninkrijk – Jo Nesbø
5 sterren

2) Hou het stil – Wim Bax
4,5 ster, mooi ingetogen debuut

3) Het koetshuis – Karin Quint
4 sterren, als je dit als debuut neer kunt zetten, dan leg je de lat voor jezelf wel heel hoog!

4) Voor het donker thuis – Riley Sager
4 sterren, heerlijk spannend, een beetje creepy en een bevredigend, realistisch einde

5) Nachtmerrie & Verdwaald – Winchester McFly
4 sterren, je moet ervan houden en dat doe ik: X-files in Nederland!

Eervolle vermeldingen voor Noorderlicht – Mariska Overman en De nachtegaal – Johanna Mo. 

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2021 van Amanda:  

1) Robert Galbraith – Kwaad bloed (detective
Zo hou ik ontzettend van de boeken van Galbraith met Comoran en Robin in de hoofdrollen. Geen enorm spannende of bloederige thrillers, maar heel sfeervolle, goed uitgewerkte detectives. Super uitgewerkt personages waar je helemaal in op gaat en met hun meeleeft. Ik kijk alweer reikhalzend uit naar het volgende boek! 

2) Lars KeplerSpiegelman (thriller)
Kepler daar tegenover in juist veel actie, spanning en gruwelijkheden. Ook daar hou ik van!  

3) Tui T. en Kari SutherlandDe verwarrende kraak (kind/jeugd)
Sutherland heeft een ontzettend leuke en verrassende trilogie geschreven over Het Fabeldierenpark, voor de Harry Potter-fans zeker een aanrader, want er komen veel herkenbare fabeldieren voorbij.

4) Helen FieldsPerfecte stilte (thriller)
De thrillers van Fields kenmerken zich door enerzijds leuke en goed uitgewerkte personages (Ava en Luc) en anderzijds gruwelijke en spannende moorden. De spanning is over het algemeen erg hoog en alles gruwelijk gedetailleerd en bloederig. 

5) Jennifer Lynn BarnesDe verloren erfgenaam (YA) 
Barnes weet je mee te sleuren in een doolhof van puzzels, geheimen, raadsels en intriges. Als je eindelijk denkt het uitgevogeld te hebben… zit je er toch totaal naast. Enorm verrast door de (tot op heden) verschenen 2 delen (er komt nog een deel 3!), waarbij ik aanraad om deel 1 ook echt eerst te lezen, want deel 2 gaat verder waar 1 gestopt is. Avery is een superleuk personage en de Hawthorne-broers klinken yummie. Het boek bevat eigenlijk alles, spanning, vriendschap, vertrouwen, geheimen, liefde, verdriet, verraad, verschil tussen arm en rijk en zo verder.  

Ik heb dit jaar beduidend minder gelezen dan voorgaande jaren. Gewoon door tijdgebrek door een klein meisje in huis. Maar gelukkig heb ik tussen het aantal boeken wat ik gelezen heb, ook nog de nodige pareltjes zitten.

Buitenom deze 5 heb ik nog een aantal leestips, boeken waarvan ik erg genoten heb, maar die mijn top 5 net niet gehaald hebben: alle boeken van Stefan Ahnhem, geweldige thrillers met een subliem uitgewerkt plot welke als een rode draad door alle boeken loopt en pas in deel 5 duidelijk wordt. De boeken van Hjorth Rosenfeldt met Sebastian Bergman in de hoofdrol (ik ben inmiddels in deel 4 bezig), heel goed uitgewerkte, spannende thrillers. En Sebastian, tja, eigenlijk is het een eikel eerste klas, maar je houdt toch van hem. Binnen de kinder/jeugdboeken nog een speciale vermelding voor de heruitgaves van Heartland van Lauren Brooke, heerlijke boeken over paarden en het paardenmeisje Amy. Vol dierenliefde, vriendschap maar ook verdriet en verlies/rouw.  Leave a Reply

  • (not be published)