Superhelden sterven niet

Titel: Superhelden sterven niet
Auteur: Piet Baete
Serie: Noodlot #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Manteau
Publicatiedatum: April 2022
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Danielle

Over de auteur
Piet Baete (Oostende, 12 mei 1978) is een Vlaams scenarist en schrijver. Hij is getogen in Knokke Heist, maar een geboren Oostendenaar. Hij studeerde Germaanse talen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn opleiding vertrok hij naar de Verenigde Staten om er een cursus scenarioschrijven te volgen. Hij studeerde in Los Angeles aan de U.C.L.A. en liep er ook stage, maar werkte er nooit vanwege zijn studentenvisum. Hij heeft al scenariowerk voor film en tv gedaan. Zo schreef hij al mee aan de tv-series Team Spirit en Aspe. Baete brengt regelmatig tijd door in Parijs.  In 2016 werd Piet Baete weggeplukt door uitgeverij Lannoo waar hij de roman Wie niet weg is (2016, 4**** VN-Thrillergids) publiceerde en in oktober 2017 ook zijn zesde thriller Het Laatste Woord.  Hierna was het even stil maar in 2021 kwam hij met een nieuwe serie Nootlot, waarvan De dood van Anke Hofman het eerste deel was.

Het verhaal
Yossarian is een zwakbegaafde jongeman en in het diepst van zijn gedachten een superheld. Wanneer hij voor het eerst zonder zijn vake een shoppingcenter binnengaat, verzeilt hij in een schietpartij en weet niemand wat er gebeurt. Terwijl de ‘normale, verstandige’ mensen zich snel uit de voeten maken, ontpopt Yossarian zich tijdens de daaropvolgende gijzeling ook echt tot een superheld. Maar de feiten vertellen een ander verhaal. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen. Onderzoeksrechter Liesbeth Karcher ruikt onraad en gaat onverbiddelijk achter de waarheid aan.

Mijn mening:
Na het eerste boek van de serie Noodlot gelezen te hebben, weet je meteen dat ook dit boek je niet gaat tegenvallen. Baete weet je helemaal in te palmen met zijn energieke schrijfstijl en realistische beeldvorming die hij creëert door de juiste woorden te kiezen.

Een heus levensverhaal komt voorbij en Yossarian is daarin de hoofdrolspeler. Hij is diegene die nog vertrouwen heeft in de mensheid wat eenieder dan ook doet. Het vertrouwen dat iedereen de waarheid spreekt en ernaar handelt. Maar na de dramatische gebeurtenis in het winkelcentrum wordt ook hij geconfronteerd met de realiteit dat niet alles is zoals het lijkt.

Baete weet de gevoeligheid in het verhaal vast te houden, ook al wordt dit soms met een vleugje humor omlijst. En zoals altijd komt ook aan dit verhaal een einde en word je weer in de realiteit gezet met de hoop dat er toch nog mensen bestaan zoals Yossarian. Het noodlot heeft bepaald hoe dit verhaal moest eindigen.

Ik geef Superhelden sterven niet 4,5 ster.

Danielle

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)