Stigma – Horst & Enger (2 mei)

Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalige politierechercheur uit te dagen en te vernederen. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

Blix’ voormalige collega’s zijn intussen op jacht naar een gevreesde moordenaar. Walter Kroos is in Duitsland ontsnapt uit de gevangenis en heeft de grenzen noordwaarts overgestoken. De enige connectie die de politie met Noorwegen heeft gevonden, is een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit.
Journalist Emma Ramm is een van de weinige personen op de bezoekerslijst van Blix. Als hij de lijntjes moet verbinden tussen heden en verleden, wordt ze zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden leiden naar Osen, een bosrijke nederzetting ten noorden van Oslo, waar verschillende inwoners dodelijke geheimen en diepe littekens met zich meedragen.

Zwarte leugens – Linda Jansma (3 mei)

Ruby is een razendpopulaire vlogger. Sinds een aantal jaar blogt ze ook over cold cases waarbij ze de hulp van haar volgers inroept. Haar nieuwste zaak is de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden uit de kinderwagen werd gestolen. Dan krijgt ze opeens een vreemde reactie: ‘Ze is niet dood’. Ruby kan het bericht niet loslaten en duikt dieper in het onderzoek. Maar de zaak lijkt zich meer en meer te verstrengelen met haar eigen verleden.

Ik heb een paar vragen voor je – Rebecca Makkai (22 mei)

Bodie Kane, een bekende podcastmaker, is gevraagd een gastcollege te komen geven op de elitaire kostschool Ganby in New England. Als oud-studente van Ganby roept dat vele herinneringen op: zij was de enige op school met een beurs in plaats van rijke ouders, en een van haar klasgenoten, de populaire Thalia, is in 1995, hun laatste jaar, dood aangetroffen. De omstandigheden van Thalia’s dood en de snelle veroordeling van de zwarte gymleraar Omar Evans zijn al jaren onderwerp van online discussie. Evans heeft al die tijd beweerd onschuldig te zijn. Heeft de politie het onderzoek destijds wel goed aangepakt? Bodie begint te twijfelen aan haar eigen observaties uit die tijd: heeft zij zelf ook misschien bepaalde dingen over het hoofd gezien?

Nachtloper – Karin Fossum (26 mei)

Meidel Jonsson treft zijn grootvader dood aan in het huis waar ze samen woonden. De zonderlinge achttienjarige Meidel staat er nu alleen voor, en dat terwijl het leven voor hem al lastig genoeg is. In Meidels hoofd bevinden zich veel verschillende gebieden, zoals één voor plezier, één voor goede ideeën en ook één om verwoesting aan te richten. En één deel voor pijn, en dat gebied zou hij voor altijd willen laten verdwijnen. Als hij boodschappen gaat doen bij de plaatselijke supermarkt en aan de praat raakt met een jong meisje achter de kassa grijpt hij zijn kans op verandering.

Rechercheur Eddie Feber heeft een duidelijk talent voor zijn vak. In de stad krijgen verschillende mensen ’s nachts dreigend bezoek van een lichtgevende verschijning met een wapen. Het is een raadsel wat de bedoeling is van de verschijning en Feber heeft niet veel om mee te werken. Dan worden er achtergelaten briefjes ontdekt. Feber moet achter de betekenis komen, en snel ook: voordat het wapen voor ongelukken zorgt.

Vertigo – Emelie Schepp (2 mei)

Een man wordt op brute wijze vermoord aangetroffen in zijn huis buiten Norrköping, met in zijn lijf een teddybeer. De knuffel leidt rechercheurs Henrik Levin en Mia Bolander naar Filippa Falk, een voormalig politieagent die leeft in een getuigenbeschermingsprogramma. Kan zij helpen de zaak op te lossen? Ook officier van justitie Jana Berzelius probeert de moordenaar op te sporen, terwijl ze ondertussen uit alle macht probeert de man van wie ze houdt te beschermen. Voor haar wordt het steeds moeilijker te verbergen waar ze vandaan komt en wie ze werkelijk is…

De laatste opdracht – Camille Jacobs (1 mei)

Twee mannen, Ronny en Ray, besluiten na een paar avonden in het café hun leven een drastische wending te geven. Alles gaat goed, ze laten het verleden achter zich en starten samen een detectivebureau. Maar dan gebeurt er iets dramatisch. Onverklaarbare moorden volgen elkaar op. Ook zij raken erbij betrokken. De inspecteurs Erik en Freddy vinden geen enkel verklaarbaar motief. Tot ze met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Klem – Frank van Zwol (2 mei)

Klem gaat over Roy Thorsen, een gedesillusioneerde bankier die twaalf jaar lang ondergedoken leeft in de Canadese wildernis. Op zekere dag blijkt zijn blokhut op het tracé van een geplande gasleiding te liggen. De aanleg van de leiding wordt gesaboteerd en Thorsen lijkt de aangewezen verdachte. Hij raakt niet alleen in conflict met de Canadese Mounted Police en personeel van de gasleiding, maar vooral met zichzelf en zijn verleden. Wat volgt is een zinderend avontuur in de wildernis.

Queen Charlotte – Julia Quinn (9 mei)

In ­1761, op een zonnige dag in september, ontmoeten een koning en een koningin elkaar voor het eerst. Enkele uren later zijn ze getrouwd.

Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, geboren als Duitse prinses, is mooi, koppig en buitengewoon intelligent. Niet bepaald eigenschappen die het Britse hof zoekt in de echtgenote van de jonge koning George III. Maar haar wilskracht en onafhankelijkheid blijken hard nodig nu ze getrouwd zijn, want George heeft geheimen. Geheimen die gevaarlijk genoeg zijn om de monarchie op haar grondvesten te doen schudden.

Als nieuw lid van de koninklijke familie moet Charlotte haar weg vinden in de ingewikkelde politiek van het hof, terwijl ze tegelijkertijd haar hart moet bewaken. Want ze wordt verliefd op de koning, ook al duwt hij haar voortdurend weg. Bovenal zal ze moeten leren regeren en inzien dat haar beslissingen grote gevolgen hebben. Ze moet vechten voor zichzelf, voor haar man en voor haar volk, dat naar haar kijkt voor sturing en gratie. Want ze zal nooit meer gewoon Charlotte zijn. In plaats daarvan moet ze haar lot vervullen – als koningin.

Leave a Reply

  • (not be published)