Wetteloos

Titel: Wetteloos         
Auteur: Line Holm & Stine Bolther
Serie: Maria Just #2
Genre: Thriller               
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Janke Klok en Nannie de Graaff
Publicatiedatum: Februari 2023
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Line Holm is onderzoeksjournalist. Ze werd genomineerd voor de Cavlingprisen, de meest prestigieuze Deense prijs voor journalistiek en heeft twee journalistieke boeken geschreven.

Stine Bolther is journalist, schrijver en televisiepresentator en werkte ruim achttien jaar als juridisch en misdaadverslaggever. Ze heeft negen boeken geschreven, waaronder verschillende true-crimebestsellers.

Achterflap:
In Jutland wordt het skelet van een jonge vrouw gevonden. Het is duidelijk dat ze decennia geleden is doodgeschoten, maar haar identiteit is niet te achterhalen. De overbelaste lokale politie stuurt de zaak naar politiehistorica Maria Just, in de hoop dat zij het raadsel kan oplossen.

Ondertussen wordt in Kopenhagen de chef Moordzaken aangereden en er zijn aanwijzingen dat het om een aanslag gaat. Mikael Dirk krijgt de taak om hem tijdelijk te vervangen en het onderzoek te leiden, terwijl zijn partner Frederik Dahlin worstelt met de mentale nasleep van een schietpartij. Tegelijkertijd besluiten honderden agenten zich ziek te melden en ontslag te nemen uit ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Dat leidt al snel tot onrust en rellen, waardoor Denemarken in een staat van wetteloosheid en angst wordt geworpen. Ineens rust daardoor niet alleen het onderzoek, maar ook de nationale veiligheid op Mikaels schouders…


Mijn mening:
Wetteloos is het tweede deel in de Maria Just-serie, ik pak moeiteloos de draad weer op. Maria Just, politie historicus wordt opnieuw getriggerd als er een skelet van een onbekende vrouw wordt gevonden. In haar optiek is het niet te verkroppen als dit skelet naamloos blijft dus gaat ze, deels samen met de politie, op zoek naar de identiteit van deze jonge vrouw.

Waar de politie ondertussen met man en macht werkt aan een zaak waarin hun collega doelbewust aangereden lijkt te zijn, moeten ze alle zeilen bij zetten om de dader op te sporen terwijl ondertussen de collega’s met bosjes uitvallen. De werkdruk loopt op met alle gevolgen van dien. Omdat het hier een collega betreft, had ik daar wel wat meer persoonlijke gevoelens bij willen zien, het is vooral vanuit zakelijk oogpunt benaderd, een gemiste kans.

Wetteloos is een goed opgebouwd verhaal waarin heden en verleden subtiel met elkaar verbonden zijn. De weg ernaar toe duurt in mijn optiek wel wat te lang, vooral in de tweede helft van het boek wordt het allemaal wat langdradiger, daar had mijns inziens wel meer vaart in mogen zitten.

In dit verhaal merk ik dat ik Maria wat minder sympathiek vind, maar dat is persoonlijk, ik hoop dat ze haar leven meer op de rails gaat krijgen.

Holm & Bolther hebben met de titel Wetteloos de spijker op zijn kop geslagen, een realistisch probleem waar de maatschappij de handen vol aan heeft, wordt geïntegreerd in een spannend, en qua gevoel, eng verhaal. Mensen gaan steeds meer het heft in eigen hand nemen met vaak desastreuze gevolgen. De plot is goed uitgewerkt, er zitten zeker naar het einde toe een aantal onverwachte wendingen in het verhaal die ik niet aan had zien komen.

Ik vind de schrijfstijl van Holm & Bolther fijn lezen, het kost mij geen moeite om in het verhaal te komen, de langdradigheid daargelaten, heb ik toch enorm van het boek genoten.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 3

Wetteloos krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)