Titel: Cel 7Cel 7
Auteur: Kerry Drewery
Serie: Cel 7 #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Selma Soester
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Heidi

Cover
De donkerblauwe cover waarop een tunnel te zien is met een meisje die neerslachtig op de grond zit, achter tralies en in de verte een lichtbundel, zou er in eerste instantie niet voor zorgen dat ik dit boek op zou pakken. Na het lezen van deze thriller vind ik echter deze cover wel passend voor het verhaal.

Auteur
Kerry Drewery is een Britse schrijfster die in 2012 debuteerde met de young adult roman A Brighter Fear. In Nederland verscheen dit boek als Smaragd (2013). Drewery’s eerste roman werd genomineerd voor de Leeds Book Award. Haar tweede boek A Dream of Lights (2013, Vogel zonder vleugels) was zelfs een van de genomineerden voor een Carnegie Medal, een prestigieuze Britse literatuurprijs. De romans gaan beide over liefde in moeilijke omstandigheden. Zo wordt het Irakese hoofdpersonage van Smaragd verliefd op een Amerikaanse soldaat.

Achterflap
Cel 7 van Kerry Drewery is een eigentijdse thriller over de macht van de (social) media, fake nieuws en het recht in eigen hand nemen. Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een geweer in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven? De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood? Jij beslist!

Je hebt gaten in de lieveling van het land geschoten! Je hebt het icoon van het volk met kogels doorzeefd! Je hebt het lichaam van onze held aan stukken gereten! En waarom?

Mijn mening
Na het lezen van de proloog waar iemand wordt opgepakt, ben ik direct nieuwsgierig wat gaat er gebeuren over zeven dagen? Wat is hier aan de hand? We maken kennis met Martha een jong meisje van zestien jaar. Zij is degene die op is gepakt en beschuldigd wordt van moord op de beroemde Jackson Paige. Ze wordt in de cel gegooid en niet zomaar een cel, maar cel 1. Elke dag schuift ze een cel op en bij dag 7 komt ze terecht in cel 7 waar de elektrische stoel op haar wacht. Het fenomeen met de verschillende cellen verhoogt de spanning want bij elke cel komt Martha dichter bij de dood. Met een fijne, niet moeilijke schrijfstijl weet Kerry Drewery je gelijk mee te slepen in het verhaal. De hoofdstukken worden afgewisseld in perspectief, zo komen onder andere Eve, de therapeute van Martha, maar ook het tv-programma waar het publiek kan stemmen voor of tegen de executie van Marha aan het woord. Het boek staat bol van de emoties; angst, hoop en wanhoop, het zit er allemaal in. Dit heeft Kerry Drewery erg knap gedaan. Ook de onderwerpen manipulatie, machtmisbruik, vooroordelen en liefde weet ze feilloos door haar het verhaal te verweven. Het boek laat je een kijkje nemen in twee werelden waarbij het contrast erg groot is. Tijdens het lezen bedenk ik me, dat wij in Nederland ook altijd eigen rechter willen spelen en alles beter lijken te weten. Maar toch ben ik erg blij dat zo’n tv-programma niet bestaat, want zeg nu zelf, ook al zijn we het niet altijd met het rechtssysteem eens, dit willen we ook niet. Ik heb echt genoten van dit boek, ik vond het echt super origineel en ik zou er niet raar van opkijken als dit verhaal nog eens verfilmd gaat worden.

We zijn nu allemáál rechter en jurylid. We hebben allemaal een gelijke stem…

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Ik geef, Cel 7 van Kerry Drewery 4,5 ster.

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)