De leesclub rondom Dwaalspoor is helemaal klaar. Het boek is gelezen, de recensies zijn geschreven. Wat is de uiteindelijke eindscore? Hieronder een paar fragmenten uit de recensies die de deelnemers schreven en her en der verspreid hebben: 

Moon: Een heel pakkende cover staart mij aan wanneer je naar Dwaalspoor kijkt. Dit boek zou je door de kleuren en de afbeelding meteen oppakken in de winkel. Of het echt een thrillercover is? Wat mij betreft niet. Hij maakt mij wel enorm nieuwsgierig, de aankomende trein op een verlaten spoorbrug. Dit intrigeert me en ik wil weten waarom, wat heeft deze afbeelding mij te vertellen?
Het ís een aanrader om eerst Masterplan te lezen. Het debuut van Pjotr waarmee hij in 2016 de Thrillzone debuut prijs won. Dwaalspoor begint in uptempo, wanneer je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met Alex de Clerck en maagd bent wat betreft de boeken van Pjotr Vreeswijk, heb je waarschijnlijk moeite met de start. Het is even zoeken naar hoe de karakters in elkaar steken en wat je kunt verwachten. Maar…
“Je hebt zes dagen en de klok tikt.”
Nadat je eenmaal de karakters hebt leren kennen en grip krijgt op de verhaallijn, dan is stoppen een No Go. De trein op de cover blijkt een sneltrein te zijn en stopt past bij het eindstation van Dwaalspoor.
Spanning 4
Leesplezier 4
Originaliteit 4
Plot 3
Schrijfstijl 5
4 sterren  

Alexander: Het verhaal vliegt van Rusland naar Zuid-Amerika, van Brussel naar Iran, zonder rustpauze. Het hoort bij dit type verhaal. Het leven van een geheim agent bestaat uit improviseren en on the spot reageren, dus overtuigend neergezet. De schrijfstijl zorgt er ook voor dat het leest als een actiefilm: het taalgebruik is to the point, geen technische termen of een Wikipedia-pagina aan verklarende woorden hoe een pistool werkt. De locaties worden grofstoffelijk omschreven, zonder al te veel onderscheidende details.
De personages zijn beknopt neergezet: het gaat om het plot, de spanning, de climax. Wat bij andere boeken vaak als storend wordt ervaren, bijvoorbeeld dartelende personages tussen exploderende granaten, is in dit verhaal tot een minimum gelaten. Suggestief in plaats van uitgediept. De personages zijn wat afstandelijk, waardoor hun onderlinge relaties ook zakelijk zijn: geen tijd voor ingewikkeld gedoe, doorgaan. Je kunt het als een gemis ervaren, wat meer verdieping van de karakters zou op zich niet misstaan maar zou het ook een ander verhaal maken. Gebaseerd op Masterplan, is dit een logische voortzetting. De wisselwerking tussen de verschillende karakters leest prettig en zorgt voor een spannende opbouw. Ook de spanning per hoofdstuk wordt goed opgebouwd en dwingt je om verder te lezen. Het plot had ik al lezende toch iets anders verwacht, in die zin ook goed op een dwaalspoor gezet.
Waar de auteur met Masterplan de grenzen van het vak nog aan het aftasten was, en hier en daar nog wat voorzichtig was en de tijd nam, heeft hij duidelijk een stap gemaakt; overbodige last is overboord gegooid en een schrijfstijl waar hij zich prettig bij voelt is gevonden: snel, actie, gaan.
Ik kijk uit naar een volgend boek en naar de ontwikkeling van Pjotr als schrijver.
Spanning 4
Leesplezier 4
Originaliteit 4
Plot 3,5
Schrijfstijl 3,5
Afgerond 4 sterren. 

SilviaA: Boven de hoofdstukken staat de plaatsnaam of de plek vermeld waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. En dat zijn er vele. De perspectieven zorgen voor verschillende verhaallijnen. Deze lijntjes worden later in het verhaal op een kundige manier met elkaar verweven. Zelfs van losse personages wordt duidelijk gemaakt welke rol zij in het verhaal spelen.
De actie spat van de pagina’s. De korte hoofdstukjes in filmische, zakelijke bewoordingen brengen de verhitte sfeer goed over. Door deze actie blijven de karakters en de relaties tussen hen ietwat onderbelicht. De lezer heeft het echter te druk met het volgen van de actie om hier veel aandacht aan te kunnen besteden.
Spanning 3,5
Leesplezier 4
Originaliteit 4
Plot 3,5
Schrijfstijl 4
Afgerond 4 sterren 

Heleen: De schrijfstijl en opbouw van de boeken van Pjotr passen bij een spannende actiethriller. Hij schrijft heel beeldend, waardoor je alles a.h.w. voor je ziet gebeuren. Ook als de hoofdpersoon nadenkt of mijmert doet dat geen afbreuk aan de snelheid of aan het verhaal. Wat mij betreft mag Pjotr snel met een vervolg komen en voortbouwen op de personages: Alex, Suzanne, de kolonel en vooral Lynn. Daarnaast vind ik Dwaalspoor een geweldig boek voor een actie-film en hoop ik dat een filmproducer wakker wordt!
Spanning 4
Leesplezier 5
Originaliteit 4
Plot 3,5
Schrijfstijl 4
Sterren: 4  

Mireille: Een erg aanlokkelijke titel met een, voor mij, niet erg aantrekkelijke cover. Toch zou de titel mij over de streep getrokken hebben om met het boek huiswaarts te trekken.
In het begin, is het wat moeilijk volgen als je Masterplan niet gelezen hebt, maar eenmaal je de karakters wat beter leert kennen, kun je het boek echt niet meer wegleggen. Hoop nog veel van deze auteur te mogen lezen. Een verfilming is bijna een must.
Spanning : 4
Leesplezier : 5
Originaliteit : 4
Schrijfstijl : 4
Plot : 4
Globaal : 4,25 Haha  

Bianca: Dwaalspoor is de titel van een actiethriller die het verhaal past als een warme jas. Het verhaalt kent een vliegende start en pas als je het boek dicht slaat is de denderende trein letterlijk gestopt. Als lezer moet je even de namen op een rijtje zetten, daarna vlieg je door het verhaal.
Waar Masterplan (1e deel) op het persoonlijke vlak wat steken liet vallen, is hier in Dwaalspoor op een voldoende manier aandacht aan besteedt.
Oude bekenden komen terug maar ook nieuwe personen maken hun opwacht zoals Lynn Diaz, een sterke vrouw die weet wat ze wil en nergens voor terug deinst.
Dwaalspoor bevat veel realistische elementen die je als lezer flink aan het nadenken zetten. Laten we hopen dat het geen werkelijkheid wordt. De plot van Dwaalspoor is goed opgebouwd, er wordt door het oog van de naald gekropen.
Dwaalspoor krijgt van mij 4 sterren. 

Susie: De cover is misschien afwijkend dan van een cover die je zou verwachten bij zo een boek maar brengt je meteen op een dwaalspoor. Ik zelf zou deze boek oppakken als het naast vele andere boeken ligt, juist door de kleuren en brug. Ik kende de schrijver nog niet en begon de boek zonder hoge verwachtingen. Je kan deze boek goed lezen zonder de eerste boek te kennen want je leert de personage,s kennen in de eerste hoofdstukken van het boek. Maar ik kan nu vast verklappen, als de volgende boek van Pjotr Vreeswijk uitkomt, ga ik deze zeker vergelijken met Dwaalspoor en verwacht er dan veel van. 
Ik geef Dwaalspoor 4 sterren. 

SilviavE.: Dwaalspoor is een razendsnelle actiethriller. Dit uit zich in de stroom van gebeurtenissen die elkaar in een rap tempo, op veel verschillende locaties, opvolgen. Je hoeft Masterplan niet persé gelezen te hebben alvorens je je in dit avontuur gaat storten. Wel word je gaandeweg heel nieuwsgierig naar de eerdere gebeurtenissen in Masterplan en kun je er eigenlijk niet omheen om dat deel ook te gaan lezen. Het boek bevat maar liefst 83 hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog en gevolgd door een epiloog en nawoord. Ze zijn vrij kort gehouden en boven elk hoofdstuk wordt vermeld waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. Meteen vanaf het begin sleept Pjotr Vreeswijk je in een hoog tempo mee door dit verhaal. Hij heeft een beeldende schrijfstijl en vertelt vanuit verschillende perspectieven. Meerdere verhaallijnen lopen naast elkaar. De spanning spat van de bladzijden af en wordt steeds meer opgevoerd. Het verhaal zakt nergens in en de plot is heel verrassend. Kenmerkend zijn de cliffhangers waarmee de auteur de hoofdstukken afsluit, hierdoor wil je blijven doorlezen en is wegleggen geen optie meer. De personages zijn redelijk uitgewerkt, genoeg om je in de persoon te kunnen verplaatsen. Ook de vele locaties zijn zo helder beschreven dat je je er een duidelijk beeld van kan vormen. De titel van het boek is goed gekozen, er bevinden zich namelijk verschillende dwaalsporen in het boek die de lezer steeds weer op het verkeerde been zetten. Dwaalspoor zit zo goed in elkaar, het zou perfect zijn om te verfilmen.
Dwaalspoor is een adembenemende actiethriller die leest als een sneltrein. Een echte aanrader!
Spanning 5
Leesplezier 5
Originaliteit 4
Plot 4
Schrijfstijl 4
Afgerond 4 sterren 

Ineke: Het schitterende boek was fijn om te lezen. Ook de kleine hoofdstukken en cursief gedrukte hoofdregels dragen hier zeker aan bij. Je weet meteen precies in welk land je je bevindt. Toen ik begon in Dwaalspoor was ik weer meteen thuis. Alex de Klerck ken ik vanuit Masterplan.
Pjotr geeft je meteen met Alex het gevoel van een oude bekende en daarna wordt je meteen meegezogen in het verhaal. Boordevol actie en spanning van het begin tot het einde.
Al met al een geweldige thriller van Pjotr. Als er één boek verfilmd zou moeten worden is het zéker dit. Het zou voor veel uurtjes kijkplezier kunnen zorgen. Maar voor nu dus lezen, en laten lezen. Bedankt Pjotr dat je ons zo weer hebt verrast. Ik weet dat je het druk hebt, maar begin maar vast aan het volgende boek.

Lovende woorden over Dwaalspoor! Die kan Pjotr mooi in zijn zak steken! Uiteindelijk komt de score uit op een mooie 4 sterren.  

En we sluiten deze leesclub af met een boodschap voor de deelnemers van Pjotr:

Lieve deelnemers aan de leesclub voor Dwaalspoor. 

De leesclub is gesloten maar jullie hebben nog iets tegoed van mij. Een bedankje is namelijk op zijn plaats. Ik wil jullie bedanken voor alle feedback, vragen en opmerkingen, voor het enthousiasme en uiteraard de mogelijkheid om Dwaalspoor via Thrillers & More nog meer onder de aandacht te brengen.   

Net als bij mijn eerste boek, Masterplan, vond ik het ook deze keer weer behoorlijk spannend. Gelukkig had ik al wel wat reacties op mijn nieuwe boek gehad, dus ging ik er met meer zelfvertrouwen in dan toen. Hoe dan ook, het blijft altijd een gok. Hoe wordt het boek ontvangen?  

Mede dankzij jullie reacties voel ik me weer een stuk zekerder en durf ik ook net dat ene stapje extra te zetten. Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. Uit jullie opmerkingen haal ik mijn leermomenten. Als bijvoorbeeld een bepaalde scène, waarover ikzelf wat onzekerder was, door de lezer als opvallend of spannend wordt ervaren, weet ik dat ik op die manier kan doorgaan. Wat werkt wel en wat werkt niet? Ik krijg meer lef om het zo maar eens te noemen. Tijdens de verschillende leesclubs van Masterplan deed ik hetzelfde. Mede hierdoor is Dwaalspoor ten opzichte van Masterplan op sommige fronten een beter boek geworden.   

Dus, mensen … nogmaals bedankt voor het meedoen en jullie indirecte bijdrage aan mijn schrijfproces.   

Thanks! 

Pjotr 

Alle deelnemers bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage aan deze leesclub, Pjotr bedankt voor je aanwezigheid in de groep en de leuke interactie met iedereen! Theo/LetterRijn, heel erg bedankt voor alle recensie-exemplaren!

One Comment to: T&M leesclub: Dwaalspoor – Pjotr Vreeswijk: de eindscore!

  1. januari 9th, 2018

    Jullie bedankt dat ik mee mocht lezen en praten. Het was een toffe ervaring. En ook Pjotr Vreeswijk en LetterRijn bedankt. Sympathiek, dat bedankje van Pjotr. Ik zie uit naar een volgend boek.

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)