Photo credit: Petr Kolín (MAFRA)

Deze maand is Het meisje in het ijs het debuut van de maand! Hoewel dit niet het debuut is van Robert Bryndza, is het wel zijn thriller debuut. Het boek is nog maar net verschenen bij uitgeverij De Boekerij en het wordt enorm goed ontvangen. De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met de man achter Het meisje in het ijs: Robert Bryndza!

Wie is Robert Bryndza? Welke vijf woorden omschrijven jou het beste en waarom?
Hallo, lieftallige Nederlandse lezers, ik ben Robert Bryndza. Ik vind het geweldig dat mijn boek in Nederland wordt uitgegeven. Ik ben dol op mijn vak, en naarmate ik ouder word, merk ik dat ik het nodige zelfvertrouwen heb om te durven zeggen wat ik denk. Ik ben trouw, ik geef oprecht om mijn lezers, en ik hou van dieren. Ik kan ook ongeduldig zijn!

Je bent Brits; hoe ben je in Slowakije terecht gekomen?
Mijn echtgenoot is Slowaaks en na vele jaren in Londen en Los Angeles gewoond te hebben, waren we wel toe aan een nieuwe uitdaging en levensstijl.

Is schrijven iets wat je altijd al wilde doen? Waarom ben je gaan schrijven in plaats van acteren? Mis je je acteerwerk of doe je dat nog steeds?
Ja, al van jongs af aan, maar ik had nooit gedacht dat ik met schrijven de kost kon verdienen, dus toen ik in de twintig was nam ik een zijpad; ik ging naar de toneelschool en daarna als acteur aan de slag.

Een van mijn eerste herinneringen is er een aan mijn vader die verhalen vertelt aan mij en mijn zus. Op zaterdag- en zondagochtend gingen we naar de slaapkamer van mijn ouders en we gingen met thee en koekjes op het voeteneind van hun bed zitten en luisterden. Hij las ons niet voor uit een boek, maar hij bedacht zijn eigen verhalen en ik vond ze geweldig. Er is er eentje die ik nooit zal vergeten; een verhaal over vogels die nesten bouwden onder de dakrand van ons huis. Hij bedacht allerlei personages, het leek wel een soap en op zaterdagochtend was er altijd een cliffhanger….en op zondag wisten we pas hoe het afliep! Ik denk dat daardoor het spreekwoordelijke lampje ging branden. De kracht van verhalen vertellen, daar wilde ik ook iets mee doen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Een krantenartikel, een stukje van een gesprek dat ik opgevangen heb, iets wat ik zelf heb meegemaakt. Inspiratie is overal te vinden.

Je schreef eerst romantische komedie/feelgoodWaarom ben je overgestapt naar thrillers of wilde je dat altijd al schrijven?
Ik heb dit genre altijd willen schrijven. Ik vind de structuur van thrillers geweldig en ik lees ze zelf ook heel graag.

Vertel ons iets meer over Erika Foster; waarom een vrouwelijke hoofdpersoon? Kwam Erika gewoon in je op of duurde het even voordat je haar bedacht had? Hoe kwam je op het idee voor Het Meisje in het IJs? 
Erika ontstond binnen een paar jaar geleidelijk aan in mijn hoofd. Ook wilde ik het verhaal van een Slowaakse immigrant vertellen die nu in Groot-Brittannië woont en deel van de maatschappij uitmaakt. Het leek me interessant om de culturele verschillen te onderzoeken.
Ik kreeg het idee voor Het Meisje in het IJs toen ik een paar jaar geleden naar het album 50 Words for Snow van Kate Bush luisterde. Het is een hypnotisch, beeldend album dat de eenzaamheid en schoonheid van sneeuw en ijs in de winter weergeeft. In mijn hoofd zag ik mezelf op een bevroren meer staan, waar ik sneeuw wegschraapte van het oppervlak en het gezicht van een meisje vanonder het ijs naar me zag staren.
 

Je hebt Erika nogal een gebroken hart gegeven….
Ja, maar gebroken mensen zijn nu eenmaal interessanter.

www.robertbryndza.com

Was het altijd de bedoeling een serie te schrijven?
Ik heb altijd de hoop gehad een serie te kunnen schrijven, maar het oorspronkelijke plan was om twee boeken te schrijven om te zien of men ze leuk vond. Gelukkig was dat zo.

Moet het stil zijn als je schrijft of kun je altijd en overal schrijven? Heb je muziek aan of juist niet (en zo ja, wat luister je dan?)?
Ik kan altijd en overal schrijven. Ik heb niet echt een vast ritueel, maar ik vind routine wel belangrijk. Ik heb altijd gedacht dat je als schrijver moest wachten tot je ineens inspiratie hebt, maar ik heb me gerealiseerd dat je gewoon elke dag moet gaan zitten en schrijven. Zo simpel is het eigenlijk, maar ook net zo moeilijk. Ik zit ’s ochtends om 9 uur achter mijn computer en na de lunch werk ik door tot een uur of 5. Ik probeer zo’n 2500 woorden per dag te schrijven.

Stippel je je boek van begin tot eind uit voordat je het schrijft of laat je je leiden door je personages?
Ik begin met een idee, maar ik plan verder niets. Ik laat de personages het verhaal vertellen. Vaak kom je dan op plekken terecht waar je nooit had gedacht uit te komen.

Je wordt vergeleken met M.J. Arlidge, hoe vind je dat? Heb je zijn boeken gelezen?
Ik heb zijn boeken niet gelezen, maar ik weet wel dat ze heel populair zijn!

Het Meisje in het IJs is eindelijk in het Nederlands vertaald. Ligt er voor jou een bezoek aan Nederland in het verschiet? Heb je enig idee of de andere boeken uit de serie ook vertaald gaan worden?
Ik zou het geweldig vinden om eens naar Nederland te komen. De eerste twee boeken zijn gekocht door mijn Nederlandse uitgever en als ze goed ontvangen worden, volgen er hopelijk meer.

Je thriller debuut is in vele landen uitgegeven. Heb je een exemplaar van alle uitgaven? Heb je iets te zeggen over de cover van het boek?
Ja, in 27 landen tot nu toe! En van elke vertaling krijg ik vier of vijf exemplaren toegestuurd, dus ik heb enorm veel boeken in mijn kantoor staan. Ik heb niet echt iets te zeggen over de cover, maar de meeste landen houden dezelfde cover aan als die van de Engelse uitgave en daar ben ik blij om.

Zou je Erika Foster op het witte doek willen zien?
Ik zou een tv-serie geweldig vinden.

Lees je zelf veel? Wie is je favoriete schrijver/je favoriete boek aller tijden?
Ja, ik lees veel, al heb ik er nu niet zoveel tijd voor. Mijn favoriete boek is Het Geheime Dagboek van Adrian Mole van Sue Townsend.

Even totaal iets anders: welk Slowaaks gerecht zouden wij Nederlanders echt eens moeten proberen?
Mocht je ooit eens in Slowakije komen, dan zou je zeker eens Halusky Bryndzova moeten proberen! Het is een zelfgemaakte pasta met schapenkaas en bacon.

Leave a Reply

  • (not be published)