Titel: Trapped  Trapped
Naam regisseur: Baltasar Kormákur
Jaar van uitkomst: 2015
Belangrijkste acteurs: Ingvar Eggert Sigurðsson, Ilmur Kristjánsdottir, Ólafur Darri Ólafsson, Lilja Nott Þorarinsdottir, Steinunn Ólína Þorsteinsdottir
Genre: Crimeserie
Seizoen: 1
Aantal afleveringen: 10
Lumière Crime Series

Zeven jaar geleden brak er brand uit in een oude visfabriek waarbij een jonge vrouw om het leven komt. Hierbij wordt haar vriend aangewezen als de dader, nu rijst de vraag of hij wel de dader was…
Kort nadat een ferry de haven van het IJslandse dorpje Seydisfjördur binnenvaart, spoelt een verminkt lijk aan. Politie-inspecteur Andri vermoedt dat de dader aan boord is en probeert halsstarrig alle passagiers aan boord te houden. Wanneer diezelfde dag een hevige sneeuwstorm aan land komt, is de situatie niet langer houdbaar. Niemand kan het dorp nog in of uit – ook de moordenaar niet. Alle inwoners worden opeens verdachten, maar ze zijn ook allen in gevaar…

Trapped is een echte Scandi-noir, het donkere, koude IJsland is een prima setting voor een spannende crimeserie. De setting waarin de serie is gefilmd is onheilspellend en benauwend. Een klein IJslands dorpje (Seyðisfjörður) omgeven door bergen en water. Door slecht weer raakt het dorpje helemaal geïsoleerd doordat een lawine de enige toegangsweg afsluit. Ik zou er niet graag wonen. Het is echt een dorp waar iedereen elkaar kent en bij elkaar op de lip zit. Dit maakt de gebeurtenissen in het dorp er alleen maar moeilijker op, want de dader kan zomaar de buurman zijn. Mijns inziens is bovenstaande een perfecte setting om een crimeserie af te laten spelen.

De personen die de belangrijkste rollen vervullen binnen de serie worden naar mijn idee voldoende belicht. Over de meeste personages kom je genoeg te weten wat betreft hun karakter en hun privéleven, niet iedereen wordt tot in de puntjes uitgelicht, maar ik denk dat dit een bewuste keuze is geweest van de regisseur.
Voornamelijk de levens van Andri, de politiechef van Seyðisfjörður en Hinrika, politieagente en ondergeschikte van Andri, worden in beeld gebracht. Alle andere personages worden geheimzinnig weggezet, waarbij blijkt dat velen van hen een dubbele agenda bezitten.

De plot zit over het algemeen goed in elkaar. De zoektocht naar de dader van nu, en die van 7 jaar geleden, verloopt niet over rozen. Het slechte weer en de onderlinge verhoudingen van de dorpsbewoners zorgen ervoor dat het verhaal steeds een andere kant opgestuurd wordt. Doordat de plotlijnen regelmatig veranderen blijft het tot vlak voor het einde spannend wie de dader is. Sommige stukken komen wel wat minder geloofwaardig over, zoals bijvoorbeeld Andri, die in de sneeuw met de ijzige kou, zijn jas gewoon open laat staan.

Ondanks dat de serie goed in elkaar steekt en het erg interessante personages zijn, moesten we toch echt even in het verhaal komen. We hadden toch zeker een aflevering of 2/3 nodig voor we ons goed konden inleven in het verhaal, de personages en de omgeving. Maar vanaf dat moment was het wel genieten geblazen met de soms ietwat excentrieke personages.

De geruchten gaan dat er een tweede seizoen aan zit te komen, hier zijn wij dan ook zeer benieuwd naar.

Trapped krijgt 3,5 ster van de 5 sterren van ons. Zeker de moeite waard om deze IJslandse serie te kijken.

Robin & Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)