Titel: Glacé (The Frozen Dead)  Glacé
Gebaseerd op boek: Een kille rilling van Bernard Minier
Naam regisseur: Laurent Herbiet
Jaar van uitkomst: 2017
Belangrijkste acteurs: Charles Berling, Julia Piaton, Pascal Greggory, Nina Meurisse, Lubna Azabal, Anne Le Ny, Robinson Stévenin, Robert Plagnol, Sophie Guillemin
Genre: Mysterie, drama, thriller
Seizoen: 1
6 afleveringen
Netflix originals

Een bergdorp in de Pyreneeën. Op weg naar hun werk vinden werknemers van een waterkrachtcentrale een bevroren, onthoofd paard. De eigenaar van het paard is de rijke zakenman Eric Lombard. Politiecommandant Servaz wordt meteen op de zaak gezet samen met hoofdagent van de plaatselijke politie Irène Ziegler. Waarom is het paard op tweeduizend meter hoogte vermoord? Is de gruwelijke verminking van het dier een waarschuwing? Wraak? En waar is het hoofd?

Als Servaz bij het paardenhoofd DNA vindt van Julian Hirtmann, een van de gevaarlijkste seriemoordenaars van Europa verschijnt ook de jonge psychologe Diane Berg te tonele. Zij werkt in de gesloten psychiatrische inrichting Warnier, waar Hirtmann vastzit. Ze lijkt een ongezonde interesse in Hirtmann te hebben, maar waarom? Een reeks onverklaarbare moorden volgt, waarbij al het bewijsmateriaal in Hirtmanns richting wijst. Maar hij zit opgesloten in de zwaarst beveiligde instelling ter wereld. Kan hij wel iets met de moorden te maken hebben?

In het koude besneeuwde plaatsje Saint-Martin in de Franse Pyreneeën wordt Servaz, een politiecommandant uit Toulouse, op een zaak gezet waar hij weinig zin in heeft. Na wat makkelijk voorwerk wil hij eigenlijk de zaak alweer overdragen aan de plaatselijke politie om zo snel mogelijk huiswaarts te keren. De Kerstdagen staan voor de deur en die wil hij het liefst thuis doorbrengen. Maar zodra blijkt dat zijn vroegere vriend en collega Julian Hirtmann betrokken lijkt bij deze zaak verandert hij van gedachten. Het lijkt erop dat deze zaak niet toevallig op zijn pad is gekomen.

Servaz wordt als getroebleerde politiecommandant neergezet, naast zijn jonge en gemotiveerde collega van de plaatselijke politie, Irène Ziegler. De vete die Servaz met Hirtmann heeft, lijkt zijn zicht op de zaak te vertroebelen. Hirtmann daarentegen wordt als zeer manipulatief weergegeven. In de psychiatrische inrichting zien ze hem ook als zeer gevaarlijk en niet te vertrouwen. Dit straalt zijn personage ook echt uit, terwijl hij ook zomaar de buurman zou kunnen zijn. Ondanks dat hij zo gevaarlijk wordt geacht, probeert Diane Berg bij hem te komen.
Diane is een jonge psychologe, getekend door een enorm verlies uit haar verleden. Dit is ook de reden waarom zij als psychologe is gaan werken. Ze komt op sommige momenten wat onevenwichtig over en ziet niet altijd de gevolgen in van haar beslissingen.
Uiteindelijk blijkt alles terug te komen op een zaak van 15 jaar eerder, dit verbindt de personages met elkaar.

De setting is prima gekozen voor een mysterieuze thriller, maar wordt tegenwoordig wel heel vaak gebruikt in tv-series. Waarschijnlijk omdat een koude, donkere setting meer oproept tot spanning en mysterie dan wanneer het een zomerse setting zou zijn.

Een niet geheel vernieuwende serie omdat de onderwerpen als een getroebleerde politiecommandant en een seriemoordenaar nu niet direct speciaal meer zijn. De uitwerking van het verhaal is wel goed gedaan. We vonden het geen topper, maar wel geschikt voor een dagje binge-watchen op een koude, natte en donkere dag.

Deze, op het boek van Bernard Minier gebaseerde, serie krijgt van ons 3,5 ster. Benieuwd of de andere delen ook omgezet zullen worden naar een tv serie.

Robin & Amanda

Glacé, Glacé

Leave a Reply

  • (not be published)