Titel: Stella BlómkvistStella Blómkvist
Naam regisseur: Óskar Thór Axelsson
Jaar van uitkomst: 2018
Belangrijkste acteurs: Heida Reed, Jóhannes Haukyr Jóhannesson, Sara Dögg Asgeirsdóttir
Lumière Crime Series
Genre: Crime
Seizoen: 1
6 afleveringen van 45 minuten

Glossy Neo Noir

Stella Blómkvist is geen doorsnee advocaat. Ze is slim en meedogenloos, heeft een duister verleden en houdt van seks, whisky en makkelijk geld. Ze neemt bij voorkeur gevaarlijke zaken aan en houdt zich niet aan de regels, behalve als die voor haar voordelig uitpakken. Met haar morele souplesse en sympathie voor de underdog is ze steeds de juiste persoon op de verkeerde plek en tijd.
Stella wordt ingehuurd om de kleine crimineel Sæmi te verdedigen. Hij is opgepakt terwijl hij onder het bloed bij het lijk van Halla stond, de assistente van de IJslandse premier. Iedereen is ervan overtuigd dat het een uitgemaakte zaak is, maar al snel belandt Stella in een gewelddadige politieke samenzwering met China die de toekomst van IJsland bedreigt.

Na het zien van de duistere, koude en besneeuwde serie Trapped, die ook in IJsland speelt, verwachtten we eigenlijk een soortgelijke setting in Stella Blómkvist te zien. Niks is minder waar. In deze serie wordt een totaal ander beeld van IJsland geschetst, nog steeds koud, maar zonder sneeuw en ijs. Daarnaast speelt deze serie zich grotendeels in een stad af en niet in een afgelegen dorpje, afgesneden van de buitenwereld. Leuk om nu dus juist de andere kant van IJsland eens te zien. Daarnaast een heldere setting voor deze serie waar veel gebeurd, goed gekozen. Door het prima camerawerk wordt dit alles ook goed in beeld gebracht en ontstaat er een herkenbare setting die gedurende de serie regelmatig terugkomt.

Het is een vrij ruige serie, waar het gebruik van drank en drugs met daarnaast de nodige seks zeer zeker niet geschuwd wordt. Dit blijkt ook direct uit de openingsscene van de serie, hiermee is de toon gezet en weet je als kijker direct dat dit niet de laatste scene zal zijn. De seksueel getinte fragmenten worden met regelmaat aangeboden aan de kijker. Toch blijft het passend binnen de serie, nergens wordt hierin enorm overdreven of te expliciet weergegeven. Het past gewoon binnen het karakter van de serie en de rollen die gespeeld worden door de acteurs. Daarnaast vormt het ook een (vrij groot) deel van het plot en de reden waarom Stella wordt ingeschakeld.

Heida Reid (Stella Blómkvist) is een uitstekende keuze geweest om de hoofdrol te vertolken in deze crimeserie. Het is een mooie, jonge vrouw die perfect past binnen de beeldvorming van een advocaat die het niet zo nauw neemt. Ze drinkt graag een Johnny Walker en steekt daar het liefst een sigaretje bij op. Ze houdt van seks en het maakt niet uit of dat met een mannelijke of vrouwelijk partner is.
Haar beste vriendin Gunna is een echte computernerd, qua gedrag een beetje vergelijkbaar met Lisbeth Salander, qua uiterlijk totaal niet. Houdt zich bezig met alles wat met computers en games te maken heeft en kijkt graag naar Star Trek. De introverte Gunna is een mooie toevoeging bij de extraverte Stella, ze vormen een goed koppel. De ene regelt en onderzoekt alles in de buitenwereld, de andere juist via de digitale wegen, darknet, hacken enzovoorts.

Per zaak die Stella behandelt worden er twee afleveringen besteed aan de uiteenzetting van en onderzoeken naar de zaak. Stella krijgt het voor elkaar om negen van de tien keer op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn, waardoor ze steeds weer betrokken raakt bij moord, corruptie, drugshandel en mishandeling. Ondanks dat probeert ze toch altijd bij zichzelf te blijven en te doen waarvan zij denkt dat het juiste is. Er is één rode draad door het gehele seizoen, namelijk de blauwe tas in combinatie met de politieke kwesties met China.

Geconcludeerd kan worden dat Stella Blómkvist een boeiende serie is waarin veel verschillende elementen verwerkt zitten. Goede setting met de juist gekozen acteurs die hun rollen overtuigend neer weten te zetten. Seks, drugs en alcohol worden veelvuldig gebruikt om onderlinge verhoudingen uiteen te zetten. De rode draad die gedurende elke aflevering steeds wat aandacht krijgt lijkt aan het einde te zijn afgerond. Ondanks dat is de slotscene een scene die nog heel veel mogelijkheden open laat voor een vervolg op deze serie.

Wij geven Stella Blómkvist 4 uit 5 sterren. Een spannende en leuke serie voor de crimeserie-/Scandifans. Let wel op, niet voor tere zieltjes en mensen die niet houden van een flinke hoeveelheid seksscenes in een serie.

Robin & Amanda

 

Leave a Reply

  • (not be published)