Titel: Ragdoll
Auteur: RagdollDaniel Cole
Serie: Ragdoll #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Roelof Posthuma
Publicatiedatum: februari 2017
Aantal bladzijdes: 399
Recensie: Leontine

Cover
Op deze cover ben ik spontaan verliefd geworden. Op de kleur van de cover met de foto van een naald en draad, maar vooral op de manier waarop het boek is ingebonden. Als een lappenpop.

Auteur
De Britse Daniel Cole (1983) werkte als ambulancebroeder. Ragdoll is zijn debuutthriller. Ragdoll maakte van Cole een overnight success story. De rechten werden inmiddels aan meer dan 30 landen verkocht en het zal worden verfilmd voor tv.

Achterflap
Omstreden rechercheur William Fawkes, bijgenaamd Wolf, keert na maanden van psychologisch onderzoek terug bij het korps. Samen met collega’s Emily Baxter en Alex Edmunds moet hij al snel de meest bizarre zaak uit zijn carrière zien op te lossen: diverse lichaamsdelen van zes slachtoffers aan elkaar genaaid als een menselijke pop – een lijk dat in de pers meteen ‘de lappenpop’ wordt genoemd.

De zaak komt in een stroomversnelling als de Lappenpopmoordenaar de politie uitdaagt door een lijst vrij te geven met daarop zes namen van toekomstige slachtoffers, compleet met de datums waarop hij ze zal doden. Zal het Fawkes en Baxter lukken om, terwijl de wereld toekijkt, de moordenaar tijdig te pakken?

Mijn mening
Dit boek heeft heel lang in de boekenkast gestaan voordat ik er nu eindelijk eens tijd voor maakte. Het boek is qua uiterlijk prachtig en er waren fantastische recensies te lezen in de maanden nadat het boek uit kwam. Daardoor werd ik nog nieuwsgieriger, maar ook bang dat het dan toch tegen ging vallen.

Na een paar hoofdstukken heeft Cole me toch wel in zijn greep. Met vlotte pen en een vleugje humor leidt de auteur ons door het verhaal. Het plot is fantastisch, een lappenpop van aan elkaar geregen mensen, van ieder een ander lichaamsdeel. Rechercheur Wolf wordt op de zaak gezet en samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds probeert hij de moorden op te lossen. Als er dan ook nog een lijst wordt vrijgegeven met namen van toekomstige slachtoffers, is de paniek compleet. Wolf en zijn team doen er alles aan om de mensen te vinden en te beschermen, maar of dat lukt?

Als jij je niet aan de regels houdt, doe ik dat ook niet.

Dit is een boek dat je heel graag in één keer wilt uitlezen, maar dat is mij niet gelukt. Daardoor had ik wel steeds even een paar bladzijden nodig om erin te komen. Er hangt een continue spanning en je voelt als lezer de wanhoop van de politie in het verhaal. Rechercheur Wolf is een aparte man, zoals we die ook veel tegenkomen in series. Een einzelgänger die alles net even anders doet dan de bedoeling is. We leren Wolf, Baxter en Edmunds kennen op zowel zakelijk gebied als op liefdesgebied. Ik heb in mijn hoofd zeker een beeld kunnen vormen.

Toch heb ik ook af en toe wat huh-momentjes gehad. Momentjes dat je denkt: hoe weten ze dat nu ineens? Het einde ging voor mijn gevoel ineens in sneltreinvaart. Cole leidt ons naar een ontknoping die ik niet aan zag komen, maar ook naar een einde die de deur open laat staan voor een vervolg. Ragdoll is een heel mooi debuut van Daniel Cole en ik kijk dan ook uit naar het vervolg. Lang hoeven we niet te wachten, want Marionet komt al in februari 2018 uit.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Ik geef Ragdoll 4,5 ster.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)