Titel:Penitenza Penitenza
Auteurs: Karin Kallenberg & Dimitri van Hove
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes:
283
Recensie: Miriam, Bianca

Over de auteurs
Karin Kallenberg komt uit Amsterdam en woont in Rome. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.
Dimitri van Hove woont en werkt in Brugge. Samen schreven ze eerder de psychologische thriller B.B.  

Samenvatting
Johan Jagers wordt benaderd om in Florella mee te werken aan de restauratie van de basiliek in Florella, Italie. Zijn vrouw Merel zegt haar baan op en samen vertrekken ze voor een jaar naar Italië. Ze huren een appartement bij het echtpaar Brondgeest: de Nederlandse Daniël en zijn Italiaanse vrouw Loredana.  

Daniël is voor Merel geen onbekende; vroeger zaten zij bij elkaar in de klas, al keurde Daniël haar toen geen blik waardig. Dat is nu wel anders. Terwijl Daniël al begint te kwijlen als Merel ook maar een pink beweegt en zij haar uiterste best doet om zijn avances te weerstaan, wil Johan vol goede moed beginnen aan de restauratie van de basiliek. Hij komt er al snel achter dat de werkzaamheden iets minder georganiseerd zijn dan dat hij gewend is en het staat hem steeds meer tegen. Als hem gevraagd wordt het schilderij Penitenza op een bepaalde manier (lees: niet zoals het hoort) te restaureren, is voor hem de maat vol. Daniël blijkt zich ook bezig te houden met niet al te frisse zaakjes en als er een tragedie plaatsvindt, is de nachtmerrie voor Merel en Johan compleet. Hoe komen ze hier ooit weer uit?   

Doe je iets moois om iemand gelukkig te maken, of omdat je er zelf gelukkig van wordt?

Miriam: Penitenza wordt verteld vanuit diverse perspectieven, maar de personages die het meest aan bod komen, zijn Daniël en Merel. Daniel is een mooie jongen (zo eentje die best heel blij is met zichzelf) en getrouwd met de mooie Loredana. De familie van Loredana houdt zich met illegale praktijken bezig en Daniël probeert daar een graantje van mee te pikken, maar hij krijgt nog niet echt het aanzien waar hij vindt dat hij recht op heeft. Daniël houdt niet alleen van geld en mooie auto’s, maar ook van mooie vrouwen. Hij laat dan ook geen kans onbenut wat Merel betreft, die moet en zal hij hebben. Hij heeft echter ook een andere kant, een kant die je misschien niet zo snel van hem zou verwachten. Een kant die hij het liefst voor iedereen verborgen houdt.  

Bianca: Zodra ik start in Penitenza, krijg ik direct het ‘Ik vertrek’-gevoel, Johan en Merel laten alles achter zich om in Italië een nieuw leven te beginnen. Je begeeft je als lezer in heerlijke Italiaanse sferen. Je proeft het eten, de omgeving en zo op het eerste gezicht de gastvrijheid van de mensen. Dat de gastvrijheid in dit geval vooral de buitenkant is blijkt al snel als overal een bedoeling achter zit. Het hart van de mensen wordt gewonnen om er vervolgens misbruik van te maken.  

Miriam: Merel hoeft er niet heel lang over na te denken en zegt zonder pardon haar baan op als man Johan de kans krijgt een prachtige basiliek in Florella te restaureren. Het is zijn droombaan en zij kan niet alleen genieten van de Italiaanse zon, maar ook columns schrijven over het leven in Florella. Wat haar betreft een win-winsituatie. Daniël’s avances laten haar niet onberoerd, maar ze doet haar uiterste best om niet toe te geven. Johan is de enige die ze wil… Toch? 
De droom verandert uiteindelijk in een regelrechte nachtmerrie. Alle betrokkenen worden allen tot het uiterste gedreven om te overleven en doen dingen die ze normaalgesproken niet zouden doen. Gaan Merel en Johan hier ooit nog uitkomen?  

BiancaDaniël is vooral een rokkenjager die het niet zo nauw neemt met de voorwaarden van de huwelijkse trouw. Daarbij wil hij op een korte termijn veel geld verdienen, dit kan alleen maar als je je met louche zaakjes bezighoudt. Maar iedereen weet dat je dan vroeg of laat door de mand valt. Het lijkt erop dat hij Johan en Merel doelbewust naar Italië gelokt heeft.  Voor Johan en Merel het in de gaten hebben, zijn ze in de val gelokt en is terugkeren naar Nederland niet meer mogelijk.  Ze moeten alle zeilen bijzetten om ongeschonden uit hun nachtmerrie wakker te worden.   

Colpevole!

Miriam: Kallenberg & Van Hove nemen de lezer moeiteloos mee naar Florella, Italie. Vanaf het moment dat Johan en Merel arriveren in hun nieuwe onderkomen, waan je je in Italiaanse sferen en zou een glas limoncello er best in gaan. 
Verwacht geen spannende thriller, dat is Penitenza niet. Het is een zeer onderhoudende misdaadroman met een aantal kleurrijke figuren en een vleugje humor. Het leest heerlijk weg en het verhaal is goed voor een paar onbezorgde uren uitstekend vermaak.
Een verhaal over het vasthouden aan idealen (of indien nodig, juist het loslaten daarvan), onmacht, onrecht, opoffering en penitenza.  

3,5 ster voor Penitenza.

Bianca: Penitenza is een verhaal dat je makkelijk wegleest, geen psychologische diepgang maar een spannende liefdesroman met een verrassend einde. Als alles opgelost lijkt te zijn komt er een epiloog die de lezer doet verbazen, het geeft het verhaal net een beetje extra sjeu. De schrijfstijl is prettig, niet te veel nadenken maar ontspannen doorlezen. De hoofdstukken zijn kort en worden wisselend vanuit bepaalde personen geschreven. De vele Italiaanse termen en beschrijvingen maken het verhaal net een beetje meer bijzonder.

Penitenza krijgt van mij een mooie 3 sterren.

Leave a Reply

  • (not be published)