Donderdag 9 augustus vond bij boekhandel De Kler aan de Breestraat in Leiden de boekpresentatie plaats van Het Pilgrim Fathers-complot van Jeroen Windmeijer, het derde deel van de Leidse trilogie dat op 7 augustus verscheen bij uitgeverij HarperCollins Holland.

Ik mocht voor Thrillers & More van de uitgever het boek vooruitlezen in het kader van hun early review copy, met als tegenprestatie een recensie te plaatsen op 7 augustus als het boek uit zou komen. Wegens vakantie werd het fysieke exemplaar in mijn afwezigheid bij de buren afgegeven, gelukkig kwam de ePub via de mail waardoor ik Het Pilgrim Fathers-complot in alle rust op het tropische eiland Schiermonnikoog kon lezen (zie hier mijn recensie).

Nadat ik eerder De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint had gekocht en had laten signeren bij de boekpresentatie van De witte kamer van Samantha Stroombergen, wilde ik de trilogie natuurlijk compleet hebben. Dus met mijn fysieke exemplaar wandelde ik eerst langs een aantal plekken die in Het Pilgrim Fathers-complot voorkomen, om rond kwart voor zeven boekhandel De Kler binnen te lopen. Bij binnenkomst was de boekhandel al goed gevuld met enkele tientallen bezoekers. Een glunderende Jeroen Windmeijer liep vooruit op het programma en stond al volop exemplaren te signeren, waarbij elke bekende en onbekende hartelijk welkom werd geheten met een hartverwarmende glimlach.

Rond half acht maakte Lisanne Mathijssen-Van Hoorn van uitgeverij HarperCollins Holland het avondprogramma bekend. Het in groten getale opgekomen publiek dromde zich rondom het interviewgedeelte en nadat Lisanne Jeroen feliciteerde met zijn nieuwe boek, gaf ze de microfoon aan Bekende Leidenaar Gerlinde Vliegenthart.

Met de klassieker ‘Hoe voel je je?’ startte zij het interview.
‘Ja, wat gaat er door je heen.’ vulde Jeroen aan. ‘Ik voel me fantastisch, euforisch. Ik was een beetje zenuwachtig. Ik dacht het is begin augustus, iedereen is op vakantie, straks moeten we de Breestraat op om mensen naar binnen te trekken.’
Nou, dat valt toch best wel mee. Je liet op Facebook weten dat een dag na het verschijnen van het boek, de tweede druk al wordt gedrukt.’
‘Ja, de eerste druk was al niet gering maar is nu al bijna uitverkocht. Vaak is het een truc van een uitgever; een laag aantal exemplaren van de eerste druk om te kunnen zeggen dat er al een tweede druk is, maar in dit geval is dat echt niet zo. Echt fantastisch. Wanneer je zelf voor de eindredactie het boek voor de zesde, zevende of achtste keer op kommaniveau leest, kun je niet meer goed inschatten wat het boek gaat doen. Ik las de eerste recensies op Bol.com, van mensen die ik niet ken – geen anagrammen van bekenden ofzo, en die waren lyrisch. Dus dat is fantastisch.’
Een boek is eigenlijk een beetje als een kindje van je. Is dat dan moeilijk om de wereld in te sturen?
‘Ja, het is ontzettend spannend. Het grappige is, toen ik vorige week het fysieke exemplaar in handen had, zou je een euforisch gevoel verwachten. Maar ik had meer zoiets van nu kan ik niets meer veranderen. De eerste appjes die dan binnenkomen van lezers die zeggen: het is Vrouwekerk maar je schrijft Vrouwenkerk, Leiden heeft een stadhuis en geen gemeentehuis. Dan baal je gewoon. Ik heb het eerste boek ook niet durven openslaan, uit angst een foutje te ontdekken.’
Dan geef je mij toch gewoon de schuld,‘ viel Lisanne Jeroen bij.
‘Dan kan ik gewoon jou de schuld geven,’ zei Jeroen glimlachend en ging verder: ‘Het is ook iets heel persoonlijks. Het is natuurlijk geen kritiek op mijn persoon. Het is lastig om dat los te laten. Ik ben nu heel langzaam aan het ontspannen.’
Een vraag naar de bekende weg: waarom heb je over de Pilgrims geschreven?
‘Ik wilde vanaf het begin een Leidse trilogie schrijven. Drie verhalen die verbonden zijn aan de stad Leiden. Dan kom je al gauw bij Petrus, de beschermheilige van de stad Leiden, en bij Paulus, de andere beschermheilige. Maarten Dessing (journalist Boekblad, Schrijven) zei toen waarom doe je niets met de Pilgrim Fathers, daar zit ook veel godsdienst in, zit veel verhaal in en veel Leiden.’
Maar waarom dan ook de Vrijmetselaars, daar zit bijna 100 jaar tussen?
‘Ja, dat denkt iedereen. Nee, er zat inderdaad een flink gat tussen dat ik moest overbruggen. De Pilgrims vertrokken in 1620, de eerste Vrijmetselaarsloge was in Engeland opgericht in 1717. Maar ergens las ik dat die ontstaan is uit een aantal reeds bestaande loges. Dus ja, toen kon ik zelf een aantal dingen invullen. Ik liep toen ook tegen het miniboekje Voor de grote oversteek van Piet van Vliet aan, dat over de Pilgrims in Leiden gaat. In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken via Delft – ik moet eigenlijk Pilgrims zeggen omdat het niet alleen mannen waren, voor het eerst gingen ook hele gezinnen mee. In Amerika hebben ze het eigenlijk alleen over de Pilgrim Fathers, terwijl de vrouwen toch ook een grote invloed hebben gehad. Maar goed, commercieel pakt het niet verkeerd uit natuurlijk.’
Met Het Pilgrims Father-complot komt een einde aan Peter de Haan en de Leidse trilogie. Ben je al met een nieuw verhaal bezig?’
‘HarperCollins heeft mij een contract aangeboden voor nog eens drie boeken. Ik ben nu bezig met een trilogie die zich in Zuid-Amerika afspeelt. Ik heb 2 jaar in Ecuador gewoond, dus die ervaring kan ik mooi in mijn verhalen kwijt. Het zal zich afspelen in Bolivia, Guatemala en Mexico – waarbij ik eindelijk ook mijn voorliefde voor UFO’s in kwijt kan. Na deze trilogie heb ik ook al ideeën voor een andere trilogie in een ander deel van de wereld.’

Na het interview nodigde Jeroen Frieke Hurkmans, directeur van de Pieterskerk Leiden, uit om plaats te nemen bij de microfoon. Na een kort stukje te hebben voorgelezen uit Het Pilgrim Fathers-complot, werd duidelijk dat het karakter dat in het boek terecht is gekomen, gebaseerd is op Frieke Hurkmans.

Ze kwam vaak even bij hem zitten, een nauwelijks te stuiten spraakwaterval, bij wie tijdens het praten de nieuwe plannen en ideetjes voortdurend over elkaar heen buitelden.

Frieke vertelde over het herdenkingsjaar 2020, dat in Leiden, Engeland en Amerika groots zal worden ‘gevierd’ en waarbij Leiden internationaal ook veel in beeld zal komen.
‘Belangrijk is om te vertellen dat niet alleen de Pilgrim Fathers de oversteek maakten, maar dat complete gezinnen de oversteek maakten. Dit is significant anders dan de voorgaande reizen naar de Nieuwe Wereld, daarom wordt er liever over de Pilgrims gesproken dan alleen over de Pilgrim Fathers. In Amerika ziet men dit toch net iets anders. Ook de samenwerking met de First Nation bewoners is belangrijk, dit zal bij de herdenking ook benadrukt worden.’
Jeroen vulde nog aan dat Het Pauluslabyrint binnenkort (31 augustus) ook in het Engels verkrijgbaar zal zijn.
Frieke merkte vervolgens op dat Jeroen zelf het pad van de Pilgrims heeft gevolgd. ‘Toen Jeroen vertelde dat hij naar Amerika ging voor zijn verhaal, introduceerde ik hem bij een aantal mensen waardoor hij goed opgevangen werd. Hiermee was zijn eigen Pilgrimstocht compleet: Jeroen is geboren in Delft – vanwaar de Pilgrims vertrokken, heeft gestudeerd in Amsterdam – waar de Pilgrims in Nederland aankwamen, en is gepromoveerd in Leiden – waar de Pilgrims 12 jaar hebben gewoond nadat ze in Amsterdam niet welkom waren.’
Verbaasd dat hij zelf nog niet tot deze ontdekking was gekomen, overhandigde Jeroen het eerste – en ook echt het eerste – exemplaar uit aan de zichtbaar ontroerde Frieke.

Het programma werd afgesloten met een hapje en een drankje. Samen met onder andere Sander Verheijen van Hebban – die ik nu dan toch echt eindelijk heb ontmoet – sloot ik aan in de rij om mijn exemplaar te laten signeren.

Lees hier ook deel 1 en deel 2 van interview dat wij met Jeroen Windmeijer hadden en maak kans op Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers-complot.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)