Zaterdag 12 augustus vond op De Logeerboot in Dordrecht de boekpresentatie plaats van Reflectie van J. Sharpe (Joris van Leeuwen), Pangaea van Tycho Scholten, Droomwandelaar, Wolvenvuur van Inge Pietjouw, Vuur en vergankelijkheid van Kelly van der Laan en De Komeet – Doktoren van de Staat van Johan Lubbers. De Logeerboot Erasmus biedt gelegenheid tot weekendopvang van jongeren met een aan autisme aanverwante stoornis en/of A.D.H.D. De Erasmus stamt uit 1922 en heeft nog op de Zuiderzee gevaren, dienst gedaan als hospitaalschip tijdens de watersnoodramp van 1953 en heeft als veerdienst gefungeerd tussen Den Helder en Texel. Al in 1974 diende het schip als internaat. Sinds 2008 biedt De Logeerboot haar diensten aan op de Erasmus. (voor meer informatie, ga naar: delogeerboot.nl)

Danielle en ik liepen rond drie uur over de plank naar de achtersteven, alwaar het een drukte van belang was. Op een aantal tafels stonden de boeken van de 5 auteurs van uitgeverij Zilverbron/Zilverspoor uitgestald, terwijl bekenden en onbekenden welkom werden geheten door de schrijvers zelf. Nadat we Joris van Leeuwen hadden ontdekt in het feestgedruis overhandigden we ons cadeau namens T&M (een fles Limoncello, net zo geel als de kaft van zijn nieuwe boek) en begaven we ons met een hapje en een drankje onder de andere bezoekers. Beschut tegen de vele bijen die op het festijn waren afgekomen stond een tafel waarop lekkernijen zoals nootjes, worstjes, frisdrank en stukjes fruit waren uitgestald.

Terwijl de boot behoorlijk was volgelopen – het dek dan – nam uitgeverij Zilverbron/Zilverspoor het woord om de auteurs te feliciteren met hun behaalde mijlpaal. Na het in ontvangst nemen van de felicitaties en bijbehorend presentje, was het de beurt aan de auteurs om hun boek te presenteren.

Kelly van der Laan presenteerde haar boek Vuur en vergankelijkheid (Fantasy), een prequel van haar Lentagon serie – bij het zien van de covers van haar boeken was ik al verkocht.  ‘Leah Telchian en Stefan Lentan staan op het punt om de wereld te veranderen: ze hebben een poortstation ontworpen. Dit wonder van technologie en magie stelt je in staat om met één stap in een ander land of een ander werelddeel terecht te komen.’

Na de korte presentatie van Kelly was het de beurt aan Inge Pietjouw om haar boek Droomwandelaar, Wolvenvuur (Young Adult) te presenteren. Ruiterlijk gaf ze toe haar speech thuis op tafel te hebben laten liggen. Eigenlijk wilde ze niet veel meer zeggen dan ‘Daar liggen mijn boeken en daar ligt de worst’, maar ze wist toch een groot deel van haar speech te herinneren en kwam uiteindelijk toch tot een keurige presentatie, die ze uiteraard wel beëindigde met ‘Daar liggen de boeken, daar ligt de worst.’

Tycho Scholten nam de microfoon over en vertelde over zijn boek Pangaea (Fantasy), dat zich 25 miljoen jaar geleden afspeelt, toen alle tektonische platen nog met elkaar verbonden waren. Hij verzon daar een lijvig verhaal over en vertelde waar hij zijn inspiratie vandaan haalde. Luchtig eindigde hij zijn betoog met ‘Bedankt en daar ligt de worst’.

Johan Lubbers vertelde over zijn boek De Komeet – Doktoren van de Staat (Fantasy). Myrthe ontdekt dat ze een magiër is en besluit haar kracht ten goede te gebruiken. Ver weg van haar verbaast de dokter Leon zich over de hoge prijzen die zijn patiënten moeten betalen, wil de inquisiteur Oswald magiërs ten koste van alles in het gareel houden en luistert de dief Thoran een gesprek af dat hij nooit had mogen horen.
In een land waar magiërs alleen mogen genezen, de staat hier totale controle over heeft en rebellen voor onrust zorgen, moeten ze alle vier beslissen aan welke kant ze nu echt staan.
Met ‘Daar liggen de boeken en daar ligt de worst.’ sloot hij zijn bevlogen betoog af.

Joris van Leeuwen presenteerde zijn boek Reflectie (thriller). Het idee, zo vertelde hij, kwam tijdens een terugreis naar Madeira, waar hij in zijn jeugd ook gewoond heeft. Tijdens een bergwandeling vroeg hij zich af hoe het zou zijn als de zeespiegel opeens 1700 meter gestegen zou zijn, waardoor zij de berg niet meer af zouden kunnen. Dit idee is heeft uiteindelijk geresulteerd in alweer zijn negende boek. Met de nu al legendarische woorden ‘Daar liggen de boeken, daar ligt de worst.’ werd de boekpresentatie afgesloten.

Tijd voor ons om een exemplaar van Reflectie van J. Sharpe te bemachtigen. Thrillers & More doet mee met de blogtour van Reflectie, 25 augustus kun je de recensie op onze site lezen. Ook liep ik met een exemplaar van Halloween Horror verhalen weg, verschillende verhalen van onder andere J. Sharpe, Martijn Adelmund, Sophia Drenth en Thomas Olde Heuvelt. Ook kon ik het niet weerstaan een exemplaar van Stof & Schitteringen van Kelly van der Laan mee te nemen, terwijl Danielle ook nog Vuur en vergankelijkheid meenam.

Nog meer versnaperingen werden aangevoerd, waaronder broodjes worst, soep en een door Joris zelf gebakken taart met de titels van alle auteurs. En net wanneer je denkt ‘kan die Joris dan alles’ pakt hij zijn gitaar en speelt mee met de band ChitlinCrew.

Nadat het grootste gedeelte van de bezoekers en auteurs was vertrokken, nodigde Joris ons uit om een stukje mee te varen. Nu moet je oppassen met thrillerschrijvers wanneer ze je onverwachts uitnodigen om ‘een stukje mee te varen’ – in een afgelegen gebied, maar in dit geval pakte het geweldig uit.

Carel, de schoonvader van Joris, voerde een select gezelschap behendig door de Dordtse Biesbosch. Ontspannen keken we naar de zonsondergang, terwijl we zijdelings keken naar eventuele bevers die zich in het gebied zouden bevinden. Tot ons geluk zagen we maar liefst drie bevers, en veel boomstronken die de vorm van bevers hadden. Een goede 1,5 uur later meerden we weer aan bij De logeerboot.

Wat een geweldige dag.

Met dank aan Joris, Marijke en haar ouders en uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron.

Check de site en Facebookgroep ook binnenkort voor een winactie rondom J. Sharpe.


Pangaea – Tycho Scholten
Prijs: €22,95
ISBN: 9789463081290

25 miljoen jaar geleden, een ontwikkelde beschaving, één belofte…
De vrede die heerst wordt verstoord als Egar een stad van zijn buurland binnenvalt. Xugan is de enige overlevende en ziet zijn hele wereld voor zijn ogen ineenstorten. Zijn belofte aan de overledenen is het enige wat hem op de been houdt. Te midden van intriges en persoonlijke drama’s doorkruist hij Pangaea om iedereen te waarschuwen voor het opkomende gevaar: het verraad van Egar.
Als er een geheim onthuld wordt, blijkt dat Xugans leven onherroepelijk en op een onvoorstelbare manier verbonden is met de levens van anderen. Was zijn overleven dan wel toeval?
Volg Xugan op zijn reis en ontdek de verloren wereld en het magische verleden van onze aarde.


Reflectie – J. Sharpe
Prijs: €18.95
ISBN: 9789463081313

Het idee was simpel: we zouden een filmpje maken voor ons YouTube-kanaal. Ik zou levend begraven worden. We zouden alles filmen en zo spectaculaire content maken voor onze kijkers.
Jezus, het is allemaal zo misgegaan. Nu zitten we vast. Om onverklaarbare redenen is de zeespiegel met bijna zeventienhonderd meter gestegen. Op vier andere bergtoppen na, staat verdomme heel het eiland – misschien zelfs wel de rest van de wereld – onder water!
We hebben hier vrijwel niets. Er is geen eten, drinken of stroom en we kunnen geen contact maken met de buitenwereld.
Er gebeuren hier afgrijselijke dingen, met name in het hotel. En ik heb het gevoel dat het niet zal stoppen voordat we allemaal de waarheid onder ogen hebben gezien. Iets speelt met ons en zorgt ervoor dat we langzaam gek worden. We worden in de gaten gehouden, ik weet het zeker.
De mysterieuze thrillers van J. Sharpe ademen de sfeer en suspense uit van de boeken van Stephen King en Peter Straub. Zijn werk wordt vertaald naar het Engels, Spaans, Portugees, Italiaans en Duits en is meerdere keren genomineerd voor verschillende prijzen.


Droomwandelaar, Wolvenvuur – Inge Pietjouw
Prijs: €19,95
ISBN: 9789463081306

Heel langzaam flakkerde de aurora. Eerst aarzelend, toen in volle overgave. ‘Hoog in de lucht dansen twee wolven samen de nacht door. Hun staarten veroorzaken het noorderlicht. Dat noemen wij het wolvenvuur.’
In het hoge Noorden probeert Vikingmeisje Thora een nieuw leven op te bouwen. Maar ook in Tyrgard gebeuren vreemde dingen. De trollen roeren zich opnieuw. Het mysterieuze Rendiervolk waarschuwt voor de vrouw van ijs, die weer over het land dwaalt. En in het woud vindt Thora een wolvenwelpje met wie ze in haar hoofd kan praten.
Wanneer haar zusje Finna van de aardbodem verdwenen blijkt te zijn, moet Thora haar angsten opzij zetten om voor eens en voor altijd af te rekenen met haar vijanden. Als de raaf van Odin zich er ook nog mee komt bemoeien, weet Thora dat ze niet zomaar aan haar verleden kan ontsnappen.


Vuur en vergankelijkheid – Kelly van der Laan
Prijs: €18.95
ISBN: 9789463081320

Leah Telchian en Stefan Lentan staan op het punt om de wereld te veranderen: ze hebben een poortstation ontworpen. Dit wonder van technologie en magie stelt je in staat om met één stap in een ander land of een ander werelddeel terecht te komen.
Als ze met de hulp van Leahs steenrijke grootvader Kain de kans krijgen om hun idee voor het poortstation werkelijkheid te laten worden, grijpen ze die met beide handen aan. Ze hebben budget voor de beste computers, technologie en vooral het beste kristal, omdat ze zich zo dicht bij de beroemde kristalmijn van Haen bevinden. Het lijkt allemaal perfect, maar de concurrentie is niet vies van sabotage en Leahs grootvader begint zich steeds vreemder te gedragen.
Wat voor offers zullen ze moeten brengen om de wereld een nieuw magisch-technologisch tijdperk in te leiden?


De Komeet – Doktoren van de StaatJohan Lubbers
Prijs: €22.95
ISBN: 9789463081283

Myrthe leeft in een afgelegen dorpje en is sinds haar beste vriend door haar schuld is gestorven vaak alleen. Wanneer ze ontdekt dat ze een magiër is, besluit ze die krachten ten goede te gebruiken. Zelfs als dit haar veel strijd met haar vader oplevert.
Ver weg van haar verbaast de dokter Leon zich over de hoge prijzen die zijn patiënten moeten betalen, wil de inquisiteur Oswald magiërs ten koste van alles in het gareel houden en luistert de dief Thoran een gesprek af dat hij nooit had mogen horen.
In een land waar magiërs alleen mogen genezen, de staat hier totale controle over heeft en rebellen voor onrust zorgen, moeten ze alle vier beslissen aan welke kant ze nu echt staan.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)