Titel: KopiekatKopiekat
Auteur: Bert Bergs
Serie: Marc Ackein en Sara Vits #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: aquaZZ
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 249(e-pub)
Recensie: Manon

Auteur
Bert Bergs, alias voor Robert Vandenberghe, was hoogleraar fysica aan de Universiteit van Gent. Nadat hij zijn wetenschappelijke baan vaarwel had gezegd is hij begonnen met schrijven van thrillers. In 2012 verscheen zijn eerste thriller: Het duivelse recept. Kopiekat is zijn zesde thriller en de derde waarin het duo Marc Ackein en Sara Vits de hoofdrol spelen, maar de delen zijn wel afzonderlijk te lezen.

Achterflap
In de Vinderhoutse bossen wordt het naakte lichaam ontdekt van een blond meisje. Ze is gewurgd en vaginaal gemutileerd. Iets verderop ligt een doodgeschoten man in een greppel. Het wordt een hele klus voor hoofdinspecteur Sara Vits en haar team. Het vermoorde meisje is een universiteitsstudente die op kamers verblijft in Gent. Tijdens de speurtocht naar de moordenaar wordt een tweede meisje, eveneens een studente, op dezelfde manier vermoord. Op haar naakte lichaam vindt men een aanwijzing: KOPIEKAT. Dan stort Sara zich op een onopgeloste moord die vanonder het stof wordt gehaald. Ondertussen is Mark Ackein, freelancejournalist en partner van Sara, financieel gesjoemel op het spoor in een fabriek, eigendom van Gérard Laporte. Met de hulp van een ambtenaar zou hij miljoenen hebben opgestreken. Twee van Laportes kinderen hebben een baan in het bedrijf. De oudste zoon baat een nachtclub uit. Marc Ackein komt daar iets te weten over de eerste moord. Fraude- en moordonderzoek doorkruisen elkaar. Uiteindelijk komt de hele familie Laporte in het vizier. Wie deed wat?

Mijn mening
Het verhaal begint met de vondst van het dode meisje in de bossen en de man verderop in de greppel. Toeval of toch niet? Sara en haar team storten zich erop, maar kunnen toch niet voorkomen dat er nog een moord plaatsvindt. Het team ontdekt dat de moord op de meisjes veel overeenkomsten vertoont met een onopgeloste moord van 26 jaar geleden. De mogelijkheid van een copycat dringt zich aan Sara op.

Dan is er nog Marc die met zijn onderzoek naar fraude in een fabriek van Gérard Laporte ongewild in de moordzaak terecht komt. Wie heeft de meisjes vermoord en is datzelfde persoon die ook 26 jaar geleden al heeft gemoord?

We worden betaald voor een opdracht, man. Het is een contract. Het meisje wurgen en in een bos behandelen. Niet minder, maar ook niet meer.

Ik ben blanco dit boek gaan lezen en had in eerste instantie ook niet door dat het een derde deel betreft met het duo Sara Vits en Marc Ackein in de hoofdrol. Wat goed is uiteraard, dat betekent dat je ze inderdaad afzonderlijk kunt lezen.

Ik ga eerst naar de kelder om haar te muilkorven en doe jij dan open.

De eerste pagina’s moest ik even wennen aan het Vlaamse taalgebruik, maar eenmaal daar doorheen las Kopiekat lekker weg. De hoofdpersonen spraken mij aan, zeker Sara Vits. Zij is lekker pittig en niet op haar mondje gevallen. Kopiekat is geen superspannende thriller, maar door de meerdere verhaallijnen, die uiteindelijk tezamen komen in een interessant einde, blijf je als lezer geboeid. Zeker mede door de beeldende schrijfwijze van Bert Bergs.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

3,5 ster voor Kopiekat

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)