Titel: Onder invloedOnder invloed
Auteur: Tamara Onos
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 227 (e-book)
Recensie: Brenda  

Cover
De cover vind ik rommelig ogen door het riet wat je ziet, en ik vind het niet mooi. De titel in het rood vind ik daarentegen wel zeer duidelijk en passend bij de cover.
De tekst op de achterflap komt niet duidelijk naar voren.
Als ik dit boek in de winkel zou zien liggen weet ik niet of ik het op zou pakken. Het boek zou me niet het gevoel geven dat het me nieuwsgierig maakt om erachter te komen waar het over gaat.   

Auteur
Tamara Onos (1972) is moeder van drie zonen. Zij woont in het Gelderse Ellecom en is fulltime werkzaam binnen haar eigen bedrijf. Als arboprofessional (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige) adviseert zij bedrijven over het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Het zwaartepunt ligt daarbij op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Door haar werk komt zij in allerlei bedrijven, ziet ze hoe dingen gemaakt worden en hoort ze de verhalen van ondernemers en werknemers. Haar beeldende schrijfstijl maakt het mogelijk om deze mooie aspecten van het werk over te brengen. Tegelijkertijd kan zij al schrijvend aandacht vragen voor de problemen die kunnen ontstaan op het gebied van veiligheid en gezondheid. Problemen die ervoor zorgen dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen aan het eind van de dag gezond en ongeschonden naar huis gaan.
De pracht en problemen van werk vormen de rode draad in haar columns en blogs. Ook in haar debuutthriller Onder invloed zijn haar kennis en ervaringen als arboprofessional verweven. (bron: letterijn.nl)  

Achterflap 
Wanneer een visser in het Gelderse natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg. 
Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.   

Mijn mening 

Once you eliminate the impossible, whatever remains,  

no matter how improbable, must be the thruth.

Het boek start met een proloog en wat voor één. Direct actie en ook voelbare spanning aanwezig. Na dit gelezen te hebben wil je wel direct doorlezen. 

Als het verhaal echt begint, maken we in het eerste hoofdstuk op een speelse manier al kennis met de kinderen van Renske, Stijn en Liselotte, door middel van een lekke fietsband. In het eerste hoofdstuk komt ook al de visser voor die verdronken is. Geen lange inleiding, maar het verhaal start ook hier direct. Renske vindt het maar vreemd dat deze man die ze kent als iemand die nooit drinkt, dronken verdronken is. Zit er iets anders achter of is deze man gewoon een stiekeme drinker? De arts zegt dat het gewoon een dronken visser was, maar Renske is een eigenwijze vrouw die zich niet zomaar bij iets neerlegt en wil toch nog even nalopen of dat echt zo is. In het begin kwamen er wel veel namen in voor, waardoor ik goed moest lezen om het te volgen.   

De personages die in het verhaal voorkomen leer je oppervlakkig kennen. De auteur laat je wel goed meevoelen met de personages. Bij onmacht, boosheid en angst. Je voelde ze allemaal. Zo kom je ongemerkt bij de schrijfstijl die ik persoonlijk als zeer fijn heb ervaren. Tamara Onos schrijft zeer beeldend. Zelfs het pakken van een tablet Tony’s Chocolonely en hoe Renske het in stukjes kapotmaakte. Ik zag werkelijk voor me hoe ze het deed. Je voelt tijdens het lezen een bepaalde spanning. Gaat er nou wel wat gebeuren of toch niet? Doordat er meerdere verhaallijnen gebruikt worden, ben je benieuwd of er ergens iets gaat gebeuren waardoor deze samenkomen.   

Tamara Onos heeft een met Onder invloed prachtig debuut weten neer te zetten. Ik heb al vernomen dat er een vervolg met personage Renske Nijland komt. Ik hoop dat ze deze lijn weet door te zetten in het tweede deel.   

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Onder invloed krijgt van mij 4 mooie sterren. 

Brenda 

Bestel dit boek bij:

Bol.com

Of

Libris.nl

Leave a Reply

  • (not be published)