Titel: Moordenaarsstorm
Auteur: Inge Ipenburg
Serie: Siciliaanse Kronieken #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Pepper Books
Publicatiedatum: april 2019
Aantal bladzijdes: 450
Recensie: Danielle

MoordenaarsstormInge Ipenburg (1957) is een Nederlandse schrijfster, evenwel vooral bekend als actrice. Ze genoot haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst en studeerde in 1979 af. Meteen daarna begon haar carrière als actrice. Zij is te zien in het theater, maar verdiende haar bekendheid door haar rollen in diverse films en televisieseries zoals Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), Westenwind, Celblok H. en Drie recht, één averechts.

Ze is ook de stem van een grote hoeveelheid audioboeken. Ipenburg raakte tijdens het juryvoorzitterschap voor De Gouden Strop (2011) geïnspireerd en begon met schrijven. In 2014 verscheen de debuutroman van Inge Het gerecht, een boek dat zes keer werd herdrukt. Een jaar later verscheen Een schitterend ongeluk. Ook schreef ze Als anderen slapen, een audioserie voor Storytel. Het idee voor Moordenaarsstorm is ontstaan in het kleine Siciliaanse dorp waar Inge zich regelmatig terugtrekt om te schrijven.

Maxine Steenstra, die we leren kennen als de sterke en zelfstandige vrouw ‘Max’, is het middelpunt van Moordenaarsstorm. Max woont al een aantal jaren op Sicilië wanneer ze tijdens haar ochtend-work-out op het strand een dood meisje vindt. Is dit meisje gevallen? Is ze vermoord? En waarom ligt ze precies hier, op deze voor Max zo vertrouwde plek?
Wil Heerema is een rechercheur die zijn vakantie doorbrengt in een Siciliaans dorp. Hij heeft in een opwelling geboekt, omdat deze plek door de steile straatjes met honderden trappen, de verraderlijke stroming in zee en het feit dat er niets anders te beleven valt dan wijn drinken op een terras de absolute vakantiehel is voor kinderen, bejaarden en feestende idioten. Wat hem betreft de hemel op aarde. Maar Wil heeft weinig talent voor vakantie vieren. Dat komt goed uit, wanneer een dood meisje op het strand wordt gevonden. Samen ontdekken ze dat de dood van het meisje meer met het verleden van Max te maken heeft dan ze aanvankelijk dachten.

Het verhaal begint met een nachtelijk avontuur van Max, waar ze zich nog maar amper iets van kan herinneren. Zodra Max het dode meisje op het strand vindt krijgt het verhaal zijn vaart.
Al snel komen Max en de Nederlandse rechercheur Wil, die een rustige vakantie in de planning had, erachter dat ze helaas verbonden zullen blijven totdat deze onduidelijke doodsoorzaak van het meisje is opgelost. De vraag wie er daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de dood van het meisje sluimert door het hele verhaal.

Stapsgewijs worden enkele verdachten onder de loep genomen, maar telkens kan de link niet gelegd worden en tast het rechercheteam nog steeds in het duister.
De personages blijven allemaal een beetje aan de oppervlakte hangen en mist het verhaal de echte spanning om het als een ware thriller te ervaren. De relatie tussen de verschillende mensen van zowel het onderzoeksteam als van het privéleven van Max maken niet echt de connectie met elkaar. Hierdoor valt het tempo ook wel enigszins terug in het middenstuk. Naar het einde toe komen dan toch enkele tips tevoorschijn die moeten gaan leiden naar de daadwerkelijke doodsoorzaak van het meisje op het strand.

Als je totaal buiten zinnen bent en er is niemand of niets waarop je reflecteert, is het uiteindelijk niet de uitputting die je stil krijgt, het is de zinloosheid die alle energie uit je laat ontsnappen als lucht uit een ballon.

De eenvoud van het verhaal maakt het wel dat het makkelijk leest en je toch zeker door wilt lezen om erachter te komen hoe nu werkelijk de vork in de steel zit. Hier en daar hadden nog wel wat zijsprongen gemaakt kunnen worden om het verhaal toch iets spannender te maken. Daarentegen is de laatste zin van de epiloog er eentje die er mag zijn. Het vervolg De mannen vallen is al in aantocht en de nieuwsgierigheid is gewekt bij het lezen van de laatste zin uit Moordenaarsstorm.

Leesplezier: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 2,5
Plot: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3

Ik geef Moordenaarsstorm 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)