Titel: Verdoemd
Auteur: Mariska Overman
Genre: Thriller
Serie: Isabel Dieudonné #3
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 380
Recensie: Leontine & Amanda

VerdoemdAuteur
Mariska Overman na een korte studie in Den Haag verbleef ze enkele jaren in Spanje en Frankrijk. Eenmaal terug in Nederland ging ze theologie studeren waarna ze als docent levensbeschouwing ging werken. Hierna ging ze werken bij een uitvaartonderneming als docent.
Inmiddels heeft ze samen met haar man een eigen onderneming: Bureau MORBidee. Hiermee proberen ze de dood bespreekbaar te maken doormiddel van bijvoorbeeld gesprekshulpen. Ook schrijft ze columns en blogs voor websites en vakbladen.

Achterflap
Drie jonge mensen.
Drie zelfdodingen.
Is het wel zelfmoord? Of is er meer aan de hand? Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur, ontrafelt beetje bij beetje een duistere waarheid.

Onze mening

No pain, no gain.

Leontine: In dit derde deel van de serie over Isabel Dieudonné bijt ze zich vast in een zaak waarbij drie jongeren zelfmoord hebben gepleegd. Maar is dat wel zo? Isabel denkt dat er meer achter zit en probeert de waarheid te achterhalen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Of is het toch gewoon een zelfmoord?

Amanda: Ook in deel drie is de hoofdrol weggelegd voor specialist postmortale zorg en ex-rechercheur Isabel Dieudonné. In de voorgaande delen heeft ze het met werk en privé al flink voor haar kiezen gehad, maar dat wordt nog niet bepaald minder. Op den duur is voor Isabel zelfs de grens tussen werk en privé langzaamaan aan het verschuiven.

Gebruik het beest in je binnenste, zet je woede in om het goede te doen.

Leontine: Mariska Overman schrijft met een vlotte pen en zo realistisch dat je bijna naast Isabel denkt te staan. We leren Isabel weer beter kennen. Ik heb bewondering voor mensen die zich zo in iets vast kunnen bijten. Die hun gevoel soms boven hun verstand laten gaan. En toch, ik erger me ook aan Isabel. Haar vastberadenheid gaat ten koste van anderen en haar eigenwijsheid brengt haar wederom in de problemen, anderen met haar meenemend.

Amanda: In dit derde deel krijgen we langzaamaan een nog iets beter beeld van de persoon Isabel. Maar ook haar collega’s Sven en Damon laten een heel klein beetje van zichzelf zien. Hopelijk in een volgend deel nog iets meer? Je kunt niet anders dan respect hebben voor de vastberadenheid van Isabel, ze laat zich niet van de wijs brengen, ook al zijn de bewijzen zo minimaal. Het enige probleem is, dat ze zichzelf hiermee langzaam in de nesten werkt. En niet alleen zichzelf.

Als het allemaal helder was, zaten we er met ons team bovenop. Je zoekt iets wat niet eens kwijt is.

Leontine: Mariska Overman zet hier een mooi stukje thriller neer, of moeten we zeggen: detective? Want hoewel de spanning gedurende het verhaal wordt opgebouwd, is dit geen “op het puntje van mijn stoel” verhaal. Geen gruwelijke details of enorme spanning. En toch wil je doorlezen. Je wilt weten of Isabels gevoel klopt. En hoe dan?

Amanda: Overman heeft een lekkere vlotte en eenvoudige schrijfstijl. Het leest makkelijk weg en de korte hoofdstukken die wisselen van personage hebben zeker een meerwaarde. Door deze wisseling wordt het verhaal vanuit meerdere perspectieven belicht. Het verhaal zit goed in elkaar, is leuk en spannend. Maar het mist de nagelbijtende spanning waarbij je een boek liever niet meer weg wilt leggen. De ontknoping kwam voor mij een beetje uit het niets en was erg onverwacht.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Zo kom ik voor Verdoemd uit op een ruime 4 sterren.

Leontine

Verdoemd is een prima uitgewerkt derde deel in de serie. Lekker leesbaar, leuke personages waar je meer van wilt weten. De spanning was voldoende om je constant af te laten vragen hoe nu verder. Ik ben benieuwd naar het vierde deel.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op een nipte 4 sterren voor Verdoemd.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)