Eerder dit jaar debuteerde Engels docent Dennis Jurhill met zijn Young Adult sci-fi roman
Achtervolgd door de tijd bij Uitgeverij Zilverbron. De hoogste tijd om hem het hemd van het lijf te vragen, wie is deze Engels docent nu eigenlijk?

Leuk dat je wilt meewerken aan een interview. Wij hebben nog nooit van jou gehoord, vertel, wie is Dennis Jurhill en wat moeten we zeker van jou weten? (en wat mogen we eigenlijk niet van je weten?)
Gelukkig getrouwd en vader van 2 jonge kinderen waarvan er een dezelfde naam draagt als een karakter uit mijn debuut roman. Ik ben in het dagelijks leven docent Engels op een school in de Zaanstreek en doe veel aan internationalisering (eTwinning, Erasmus+). Naast mijn werk heb ik een liefde (naast Indisch koken: mijn vader komt uit Indonesië) voor Science Fiction, Fantasy en Thrillers, Iets dat niemand van mij weet is dat ik tijdens de ‘launch party’ van het laatste deel van Harry Potter in het American Book Center in Amsterdam als professor Sneep verkleed ging en zelfs over een catwalk ben gelopen met een Harry Potter modeshow… Ha ha… dat doe ik echt NOOIT meer.

Je bent eerder dit jaar gedebuteerd met je Young Adult Achtervolgd door de tijd. Hoe was dit? Hoe voelt het om je eerste boek uit te brengen?
Een onbeschrijflijke ervaring. Ik schreef dit boek omdat ik schrijven ontzettend leuk vind. Vervolgens was mijn manuscript klaar en ging ik op zoek naar een uitgeverij. Ik kreeg alleen vaak nee te horen waardoor ik nog meer vastberaden was om een uitgever te vinden. Uiteindelijk kwam ik na lang zoeken bij Zilverbron terecht en gaven zij mij de kans om mijn manuscript uit te geven. Toen ik mijn boek in handen had, was dat een onbeschrijflijk moment: iets dat van jou is en dat je dan met andere mensen kan delen. Echt te gek.

Wanneer en waarom heb je besloten dat je dit boek wilde schrijven? Wat is de drijfveer erachter?
Het idee voor dit boek werd geboren toen ik een opstel voor mijn lerarenopleiding moest schrijven. Nadat ik het jaren later per toeval weer tegenkwam op zolder, las ik het uit hernieuwde interesse nog eens door en besloot dat dit eigenlijk een fantastisch beginpunt was voor een Young Adult Novel. Mijn drijfveer is van het begin geweest dat ik een Young Adult Novel voor jongeren wilde schrijven dat ze zou boeien. Vooral omdat lezen niet altijd een van de favoriete bezigheden is van de tieners waaraan ik lesgeef. Met die gedachte kreeg mijn verhaal uiteindelijk vorm.

Hoelang heb je over het boek gedaan? Hoe zag het schrijfproces eruit?
In totaal 10 jaar. Ik moet toegeven dat ik er niet constant mee bezig was en dat had dan vooral te maken met de richting waar ik naartoe wilde. Vaak had het tijd nodig om te rijpen in mijn hoofd. Omdat mijn boek een tijdreisverhaal is, moest ik heel vaak terugbladeren en tekstgedeeltes opnieuw lezen. Daarnaast moest ik ook oppassen dat alles klopte aangezien je veel fout kan doen in tijdreisverhalen en dat verstoort dan weer de leeservaring. Iets dat ik in de proloog schreef moest ook aan het einde van het verhaal kloppen als het vanaf daar weer verderging. Verder had ik een ongelooflijke discipline nodig om te blijven schrijven toen ik eenmaal bezig was. Iedere ochtend stond ik om 05.00 op om minimaal 1,5 uur te schrijven voordat ik me klaar maakte om te werken op mijn school naast de Zaanse Schans. Het werd voor jaren een routine dat resulteerde in dit spannende tijdreisavontuur.

Vertel eens kort waarover je boek gaat.
Het boek gaat over Alex, een Amerikaanse jongen met Nederlandse roots van 15 jaar, die op een vreselijke manier zijn familie verliest in het heden. Een meisje dat uit de toekomst komt, en niet weet hoe zij in zijn tijd is gekomen, biedt hem de mogelijkheid om met haar mee te gaan om in haar tijd naar antwoorden te zoeken. In de toekomst moeten ze meteen rennen voor hun leven en krijgen ze alleen nog maar meer vragen. Achterna gezeten door een politie commando-eenheid en vijandelijke spionnen hopen ze erachter te komen waarom ze een doelwit zijn en wie er achter hun ellende zit. Na een achtervolging dwars door Amerika met als eindbestemming de Poolcirkel komt alles bij elkaar en worden er een aantal dingen dan pas duidelijk die je als lezer in het begin op het verkeerde been hebben gezet. Als je wilt weten wat…? Dan nodig ik je uit om het te gaan lezen ?.

Heb je bewust voor het Young Adult genre gekozen? Of ben je hier min of meer ingerold?
Ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik ook les geef aan deze doelgroep. Tieners staan vol in het leven, maar worden tegelijkertijd met zoveel vragen geconfronteerd. Wie ben ik, waar wil ik naartoe, wat is de zin van alles… Het hoofdpersonage uit mijn boek is niet veel anders, maar door alles wat hij meemaakt, komt hij erachter dat hij tot meer in staat is dan hij aanvankelijk dacht.

Wat is de reden dat je voor sci-fi gekozen hebt? Want in het boek reizen we onder andere naar de toekomst en weer terug. Wat trekt je hierin aan?
Ik ben een enorme fan van sci-fi. Ik las vroeger, naast de verplichte kost op mijn middelbare school in Eindhoven, veel boeken van Star Wars toen ik een tiener was. Met mijn ouders en zusjes keken we geregeld naar series als Star Trek, Battlestar Galactica, Voyagers, Sliders, Quantum Leap, Back to the Future, etc.. Tijdreizen heb ik altijd fascinerend gevonden, omdat je de mogelijkheid hebt om iets te veranderen: alleen kan dat af en toe nogal verstrekkende gevolgen hebben. Het doet je beseffen dat je in het leven maar een kans hebt om er wat van te maken en je krijgt, anders dan in tijdreisverhalen, niet altijd een tweede kans. Ik vond dat een mooi gegeven om hier boek omheen te schrijven.

In hoeverre lijkt Alex op jou? Of heb je iemand anders in gedachten gehad bij het creëren van dit personage?
Alex zie ik als een doorsnee tiener en wat dat betreft was ik niet veel anders toen ik net zo oud was als hem. Hij is iemand die hard zijn best doet ondanks dat hij behoorlijk wat tegenslagen te verwerken krijgt. Daarnaast merkt hij ook dat hij qua kracht in de schaduw staat van het meisje uit de toekomst, maar dat houdt hem niet tegen om zijn doel na te jagen. Hij geeft niet op wat er ook gebeurt en daarin herken ik mezelf wel een beetje in hem.

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gehad met betrekking tot je boek?
Hoezo, is er nog geen vervolg… ? Oké, plannen zijn er, maar ik heb het voorlopig even in de ijskast gezet omdat afgelopen maart mijn tweede kind, een dochtertje, geboren is. Twee jonge kinderen is wel heel lastig te combineren met schrijven. Gelukkig zit het grootste gedeelte van dat verhaal in mijn hoofd en is het in grove lijnen uitgeschreven op mijn laptop.

Voor wie is het boek bedoeld, had je er een bepaalde intentie mee? Waarom zouden we jouw boek echt moeten lezen?
Het boek is bedoeld voor tieners, maar is ook zeker als spannend avontuur geschikt voor volwassenen. Inmiddels is het al door redelijk wat tieners en volwassenen gelezen uit mijn omgeving en ik krijg vooral te horen dat het een superspannend boek is dat moeilijk weg te leggen is. Daarnaast vinden velen het een origineel verhaal waarbij je meteen vanaf het begin gegrepen wordt.

Ben je al bezig met een nieuw boek? Kun je hier iets over verklappen?
Het begin van een deel 2 is er (ondanks dat Achtervolgd door de Tijd wel een mooie afronding heeft). Voor een gedeelte zal het vervolg zich in Nederland afspelen aan het begin van de tweede wereldoorlog niet ver van waar ik nu woon. Het begin van dit nieuwe verhaal heeft net zo’n grote impact als het begin van Achtervolgd door de Tijd en de personages die hierin werden geïntroduceerd komen allemaal weer terug. De strijd in de toekomst is nog lang niet gestreden en dat zorgt wel voor een extra uitdaging voor Alex en iedereen die hem hielp tijdens zijn eerste avontuur.

Lees je zelf graag? Zo ja, welke genre?
Ik lees alles dat ik interessant vind… vooral in de vakanties omdat ik dan geen nakijkwerk heb. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik het afgelopen jaar niet veel gelezen heb omdat ik vooral bezig was met de afronding van mijn debuutroman. De laatste tijd lees ik vooral thrillers. Op dit ogenblik ‘Oorsprong’ van Dan Brown heerlijke thriller fictie dat prettig wegleest.

Zou je zelf eens een ander genre willen schrijven of is sci-fi echt ‘jouw ding’?
Ze zeggen wel eens: schoenmaker blijf bij je leest. Uitstapjes naar andere genres pakken niet altijd goed uit. Misschien daarom wel dat gevestigde schrijvers voornamelijk in hun genre blijven schrijven (waarschijnlijk omdat hun lezers zich daarmee het meest kunnen identificeren). Maar als ik me ergens aan zou willen wagen naast sci-fi is het een historische roman, maar dan wel met een bovennatuurlijk tintje.

Wie is je favoriete auteur?
Shakespeare… maar dat zeg ik natuurlijk ook omdat ik docent Engels ben. Toch heeft deze beroemdste bard van de wereld verhalen geschreven die nog steeds de basis vormen voor veel verhalen van deze tijd. Neem Hamlet bijvoorbeeld… Dat diende als bronmateriaal voor Disney’s The Lion King. Ook als we het hebben over Macbeth en blinde ambitie… Het zijn universele thema’s die nog steeds actueel zijn. Op deze manier probeer ik het toegankelijk voor mijn leerlingen.

Welk boek is jouw all time favorite en moeten we zeker lezen?
Dat is een moeilijke vraag, aangezien ik veel favorieten heb. Oorlog en Vrede, 1984, Moby Dick, Van het westelijk front geen nieuws, Hamlet (zie hierboven ?), De Aanslag…. Maar een favoriet hebben zou te kort doen aan alle andere parels die er ooit geschreven zijn. Oké, misschien een boek van Nederlandse bodem die ik pas geleden voor de tweede keer heb gelezen (de eerste keer op de middelbare school): De donkere kamer van Damokles. Wat een verhaal en een vraagstuk aan het eind dat je als lezer voor enige tijd bezighoudt. Meer zeg ik er niet over.

Mis je nog een vraag die je graag had willen beantwoorden? (Zo ja, welke vraag en wat is het antwoord.)
Welke tip(s) heb je voor mensen die ook graag een boek willen schrijven/uitgeven?

Op de eerste plaats schrijf je omdat je dit leuk vindt, niet om er succesvol mee te worden (succesvol worden als schrijver is maar voor weinigen weggelegd). Schrijf gedisciplineerd je boek af en blijf erin geloven ook al wil niemand je boek uitgeven. Niet opgeven en net zolang doorgaan totdat je een uitgeverij hebt gevonden. Desnoods geef je het zelf uit, maar laat je boek: je droom niet liggen. Geloof me, als je je boek dan eindelijk fysiek in je handen hebt… is dat een mijlpaal: een nalatenschap. Wees daar trots op!

Bestel het boek bij bol.com

Leave a Reply

  • (not be published)