Titel: Er was eens (sprookjes voor young adults)
Er was eensAuteur:Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F. Jansen, Miranda Peters, Suzanne Peters
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Publicatiedatum: Oktober 2019 
Aantal bladzijdes: 232 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteurs 

Over alle vijf auteurs een stukje schrijven wordt wat lang, vandaar dat ik voor de kortere weg heb gekozen. Zie www.jenminkman.nlwww.cathincavansprundel.nlwww.marijkefjansen.nlwww.mirandapeters.nl en www.suzannepeters.nl voor meer informatie over de auteurs en hun andere boeken.  

Achterflap/Samenvatting 

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al? 

Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.
Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen.
Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?  

Mijn mening 

Er was eens is een verhalenbundel met 5 moderne sprookjesachtige verhalen, losjes gebaseerd op de verhalen van o.a. Grimm. Spannende sprookjes met een goed einde, maar is dat ook zo in deze verhalenbundel? Bij het ene verhaal is het al snel duidelijk om welk sprookje het gaat en bij andere vereist het even doorlezen, maar uiteindelijk kom je erachter. En zijn alle verhalen wel sprookjes? Ook in het dagelijks leven gebeuren er vreemde dingen. Er was eens is een heerlijke, moderne variant op de verhalen van vroeger!  

Negen levens van Miranda Peters gaat over Davina, die woont bij haar stiefmoeder en haar twee stiefzusters. Sinds haar vader is overleden en haar beste vriend Ollie is verhuisd, hangt Davina graag rond in de ruigste buurt van de stad. De buurt waar Luke woont, Luke die op een of andere manier voor haar zorgt. En dan komt Ollie weer terug, is hij nog dezelfde jongen als vroeger…of is vroeger voorbij? Lekker verhaal met een romantische twist en een verrassend einde.  

Je kunt je afvragen wat erger is, Davina: een hart dat breekt, of een hart dat nooit meer liefde kent.

Ontvlochten van Cathinca van Sprundel gaat over Rosalyn die is meegenomen door Ninx, een FeyNinx is dol op muziek die mensen maken en toen ze Rosalyn op de harp hoorde spelen, moest ze haar gewoon hebben. Rosalyn zit opgesloten in een hoge toren en als ze haar haar laat zakken, komt Ninx haar bezoeken om naar haar harpspel te luisteren. Rosalyn wil heel graag ontsnappen, maar hoe? Ze kan niks zien…
Uiteraard een heel herkenbaar verhaal, maar toch heel anders. Dit verhaal zit vol magie en sprookjesfiguren.   

Rosalyn! Laat je haar zakken!

De grote boze wolf van Jen Minkman gaat over Vida, die in de stad Riding woont. Een stadje omringd door woud met muren om de stad. Tevens een stad waar je met 65 met pensioen gaat. Dan stop je niet met werken, maar word je opgehaald door de wolven! Ook Vida’s oma is opgehaald, maar is dat ook zo..waarom kan je niet uit Riding weg? Waarom is er een onafgemaakte weg net buiten de stadsmuren? Wie zijn de wolven? Vragen waar Vida een antwoord op wil…
Bekend verhaal met een heerlijke twist.   

Ik ben als een goedgelovige sukkel met de grote, boze wolf meegelopen, zo het donkere woud in.

Bevroren van Marijke F. Jansen gaat over de twee zusters Elsanna en GherardieElsanna is dit jaar de uitverkorene om een groots offer te brengen aan Migyur. Dan verdwijnt haar vriend Kay. Kunnen Gherardie en Elsanna hem redden van de Migyur? En is de Miguyr wel diegene van wie Kay moet worden gered? Een wat aparter verhaal dan de andere, zeker omdat één van de hoofdpersonen haar verhaal in een versvorm vertelt. Een sprookje dat wat gruwelijker is dan de andere verhalen, maar dat geeft de verhalenbundel wat meer pit.  

Wil Gherardie soms de Migyur aanvallen? Wat wil ze beginnen tegen die gigantische, harige reuzen? We zullen afgeslacht worden als vee.

Online van Suzanne Peters gaat over Rozanne die van haar ouders geen mobiele telefoon mag en al zeker niet op sociale media. Haar beste vriend Adar vindt dat maar raar. Alhoewel Rozanne dat eerst nog wel prima vindt, merkt ze dat ze het steeds lastiger gaat vinden. Zeker omdat iedereen om haar heen dat wel mag. Totdat Adar haar een oud mobieltje geeft en Rozanne de wereld van social media ontdekt. Via facebook krijgt ze een vriendschapsverzoek van Irene, een kennis van haar vader uit het verleden. Wie is die Irene en waarom stuurt ze Rozanne een vriendschapsverzoek?
Een heel modern sprookje over vriendschap en de gevaren van internet.  

Net op het moment dat ze de sleutel in het slot wilde steken, hoorde ze achter zich een geluid.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

4 sterren voor de gehele verhalenbundel Er was eens. 

Manon 

Leave a Reply

  • (not be published)