Titel: Dubbel bedrog
Auteur: Julienne Brouwers
Genre: Thriller
Uitgeverij: JB Uitgevers
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 317
Recensie: Bianca

Over de auteur
Julienne Brouwers (1980) publiceerde in 2012 haar eerste boek: Nachtdienst. Zij heeft een medisch-technische achtergrond, werkte in de biotechnologie en bij verschillende ziekenhuizen. Zij woont met haar man en drie kinderen in Den Haag. Dubbel bedrog is haar tweede boek en is een thriller met een vleugje romantiek.

Achterflap
Na het onverwachte overlijden van haar man Olivier staat huisarts Myrthe plotseling alleen voor de zorg van hun peuter. Tijdens het uitzoeken van hun documenten stuit ze op een liefdesbrief en komt er tot haar schok achter dat Olivier een affaire had voor zijn dood. Ze raakt in contact met de minnares en ontdekt dat haar man in een lastige zaak verwikkeld was, bij zijn advocatenkantoor op de Zuidas. Myrthe krijgt steeds meer aanwijzingen dat haar man onder verdachte omstandigheden is overleden en gaat op eigen onderzoek uit, maar stuit hierbij op weerstand van de politie en haar vriendinnen. Ze kan de zorg voor haar patiënten en haar zoon tijdens haar zoektocht maar nauwelijks aan en langzamerhand begint Myrthe de grip op haar leven te verliezen. Wanneer Myrthe steeds bedreigendere boodschappen begint te ontvangen, vreest ze voor haar veiligheid. Maar dan ontmoet ze opeens een aantrekkelijke man, Daan, die hoop op een positieve toekomst geeft. Ondertussen lijkt ze het mysterie rondom de dood van haar echtgenoot langzaam te ontrafelen, maar wie kan Myrthe nu eigenlijk nog vertrouwen?

Mijn mening
Dubbel bedrog heeft een in het oog springende cover, eentje die het bestuderen waard is.
Hij straalt iets mysterieus uit, alsof je continu op je hoede moet zijn.
Myrthe en haar man Olivier hebben beiden een drukbezette baan en zijn elkaar na de geboorte van hun zoontje Sven een beetje uit het oog verloren. Een weekendje in een bungalowpark zou hen weer wat nader tot elkaar moeten brengen. Helaas belandt Myrthe in een ware nachtmerrie als Olivier plots overlijdt. Myrthe ontdekt dat Olivier er een dubbelleven op na hield. Wanneer ze op zoek gaat naar deze vrouw stuit ze op informatie die een natuurlijke dood van Olivier sterk in twijfel trekt. Myrthe ervaart er alleen voor te staan en zelf het voortouw te moeten nemen om alles uit te zoeken. Ze voelt zich door haar omgeving niet serieus genomen, het wordt weggewuifd onder ‘onverwerkte rouw’.

Julienne Brouwers heeft met Myrthe Smeets een vrouw met ballen neergezet. Ze laat zich door niets of niemand de les lezen en gaat op haar eigen gevoel af. Hierin veel risico’s nemend, maar als het recht moet zegevieren kun je niet anders. Wanneer je geen steun ervaart van de mensen die je lief hebt moet je een andere koers gaan varen en goed observeren wie je in vertrouwen kunt nemen. Myrthe doet dat goed en haar inzet, doorzettingsvermogen en lef wordt beloond.
Dubbel bedrog is een sterk onderbouwde thriller waarin de personages goed uitgewerkt zijn. Vooral Myrthe springt er met kop en schouders bovenuit. Je voelt haar verdriet, de onmacht en de drang om haar gelijk te halen door middel van bewijsvoering.
Buiten dat is ze ook een betrokken moeder die het samen met haar zoontje moet zien te redden nadat haar man plotseling is komen te overlijden.
De schrijfstijl van Brouwers leest fijn, alsof je bij alles wat er zich afspeelt lijfelijk aanwezig bent. Een klein minpuntje is wel dat niet alle zinnen vloeiend zijn geformuleerd.

Dubbel bedrog is een titel waarover goed is nagedacht, vooral nadat ik het boek uit heb is de dubbele boodschap goed over gekomen. Het is een spannend familieverhaal waarin je tijdens het lezen kleine aanwijzingen opmerkt die bij het naderen van de ontknoping keurig op zijn plek vallen.

Dubbel bedrog krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)