Titel: Reset
ResetAuteur: Blake Crouch
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Caspar Wijers & Henk Moerdijk
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Over de auteur

Blake Crouch(1978) is geboren in North Carolina en studeerde Engels en Creative Writing aan de universiteit van Chapel Hill in North Carolina. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende thrillers geschreven. Meerdere van zijn korte verhalen werden in vooraanstaande verzamelbundels opgenomen. Met de Wayward Pines-serie maakte hij een grote stap richting bekendheid bij het grote publiek. Tegenwoordig worden zijn boeken in ruim twintig talen gepubliceerd. 20th Century Fox brengt in 2015 een serie verfilmingen van de verhalen rond Wayward Pines uit, in een regie van M Night Shyamalan en met onder andere Matt Dillon en Juliette Lewis in de hoofdrollen. In 2016 verscheen Dark Matter. In 2018 verscheen Vlucht.

Achterflap/Samenvatting

Mijn zoon is gewist.’ Dat zijn de laatste woorden die de vrouw tegen Barry Sutton zegt voor ze van het dak van een wolkenkrabber springt. Barry begint onderzoek naar haar te doen en komt erachter dat er in het hele land mensen in een ander leven wakker worden dan dat waarin ze in slaap vielen. Barry’s zoektocht naar de waarheid mondt uit in een onmogelijke, haast hallucinaire zoektocht als hij ontdekt dat de technologie van neurowetenschapper Helena Smith iets beangstigends heeft voortgebracht: de mogelijkheid om herinneringen niet alleen te opnieuw te beleven maar ook veranderen.

Mijn mening

Wie bekend is met de schrijfstijl van Blake Crouch is er zich van bewust dat het lezen van zijn boeken de nodige aandacht vergt. Zorg voor een plek waar je niet te snel afgeleid wordt, dit om te voorkomen dat je de setting van de tijd kwijt gaat raken.

In Reset is het duidelijk dat er gezocht wordt naar een manier om levens te veranderen door terug te keren in het moment van toen. Helena, die hier een persoonlijke reden voor heeft, wordtnadat ze haar bevindingen gedeeld heeft met mensen die ze dacht te vertrouwen, onder druk gezet om deze ontdekking groter te maken dan wat daadwerkelijk de bedoeling was.

Het is afwisseling tussen werkelijk van nu en het plots weer terug keren in de werkelijkheid van toen. Waar het ene moment personages zijn overleden, uit elkaar zijn of geenszins elkaar kennen, je in het volgende moment de personages weer vrolijk ziet voorbij springen en innig met elkaar om gaan.

Inspirerend is het verhaal zeker want hoe vaak zegt een mens in zijn leven wel eens de zin: ’Als ik het allemaal nog eens kon overdoen’Hierop voortbordurend zou men door terug te keren naar het moment van toen een heel ander leven kunnen leiden dan reeds is gepasseerd. Een onvolkomenheid wat hieraan gekoppeld is, is dan wel dat de vreugdevolle momenten ook zomaar gewist kunnen zijn.

Reset is een harde dobber om te lezen en niet iedereen zal er onder de indruk van zijn. Het blijft echter een gegeven dat Blake weet hoe hij de lezer kan blijven boeien met het creëren van een zinvol leven en de vraag is dan ook met welk intrigerend verhaal hij hierna weer zal komen.

Reset geef ik 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)