Titel: De wensmuur
De wensmuurAuteur: Mia Sheridan
Genre: Young Adult
Uitgever: Zomer & Keuning
Vertaling: Erica van Rijsewijk
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 416

Recensie: Miriam   

Over de auteur 

Mia Sheridan vertelt graag meeslepende liefdesverhalen over mensen die voor elkaar bestemd zijn. Samen met haar man woont ze in Cincinatti, Ohio. Hier op aarde hebben ze vier kinderen en eentje in de hemel. Haar boeken zijn te verkrijgen op internet en in de boekhandel.  

Samenvatting 

Dankzij het harde werken van haar vader kan Clara haar droom waarmaken. Ze verhuist naar New Orleans om aan haar ballerinaopleiding te beginnen. Ze voelt zich op de balletschool nog niet echt thuis. Ze had gehoopt daar vrienden te maken, maar vooralsnog lukt dat nog niet en dat maakt haar wat eenzaam. 
Haar buurvrouw, mevrouw Guillot, vertelt Clara een verhaal over de Windisle-plantage. Een verhaal over de liefde tussen Angelina en John met een tragische afloop. Er wordt zelfs gesproken over een vloek. Windisle gaat schuil achter een grote muur, die men ook wel de wensmuur noemt. Mensen schrijven hun wensen op een briefje dat ze tussen de stenen van de muur steken. Het verhaal fascineert Clara enorm en ze gaat naar Windisle alwaar ze tot de ontdekking komt dat Windisle niet zo verlaten is als iedereen dacht.   

Hoe dan ook intrigeerde het verhaal dat de kern van dit alles uitmaakte haar het meest. Want daar was het allemaal mee begonnen.

Jonah Chamberlain, ooit succesvol advocaat, leeft als een kluizenaar op de Windisle-plantage en wil niet dat iemand hem ooit nog ziet. Hij is verminkt en vindt dat hij het verdiend heeft om voorgoed achter de muren van de plantage te blijven. Clara laat zich echter niet zomaar wegjagen bij de muur en er ontstaat een band tussen haar en Jonah, die zij haar wensenverzamelaar noemt.   

Ik ben het monster achter de muur, Clara. Dat is wat ik ben.

Heden en verleden worden door Mia Sheridan mooi met elkaar verweven. In het heden volgen we Clara en Jonah en hoe er langzaam iets moois tussen hen opbloeit terwijl ze de legende van Windisle proberen te ontrafelen. Maar is liefde genoeg om Jonah achter de muur vandaan te krijgen? Sheridan neemt je ook mee naar het jaar 1860 en er wordt meer duidelijk over de verboden liefde tussen het slavenmeisje Angelina en de blanke soldaat John. 
Jonah is goed neergezet, zij het dat hij vrij voorspelbaar is. Langzaam geeft Sheridan prijs wat er met hem is gebeurd en waarom hij zich verstopt achter de muren van Windisle. Clara is een sterker personage. Ondanks haar eenzaamheid verstopt zij zich juist niet. Clara heeft oog voor de mensen om haar heen en is vastberaden om uit te zoeken wat er nu met Angelina en John is gebeurd.  

Het verhaal van De wensmuur gaat schuil achter een hele mooie, sprookjesachtige cover. En het is ook een sprookje. Een hedendaags Belle en het beest of Het spook van de opera, het past allebei. Mia Sheridan weet je niet alleen nieuwsgierig te maken naar de legende van Windisle, maar zeker ook naar wat er met Jonah is gebeurd. De nieuwsgierigheid van Clara werkt enorm aanstekelijk en je blijft lezen omdat je wilt weten hoe de vork in de steel zit.  

Het verhaal is eenvoudig maar mooi, juist door die eenvoud, maar daar heb ik wel een kanttekening bij. Er wordt ook gestrooid met zogenaamde mooie, poëtische zinnen (‘Het was net alsof de fluisteringen, de hoop van mensen…de gebeden nog steeds op de wind dreven, op de een of andere manier opgeschort, alsof zij ook geestverschijningen waren die voorgoed gevangenzaten in de lucht rondom deze betoverde plek.’). Die halen compleet de vaart uit het verhaal en komen in mijn ogen nogal gekunsteld over. Dat is echt ZO jammer, want ze doen wat mij betreft afbreuk aan het verhaal. Less was hier absoluut more geweest.   

De wensmuur is een erg fijn verhaal voor eenieder die van sprookjes houdt, niet alleen romantiek maar zeker ook een vleugje spanning. Een aanrader!  

3,5 ster voor De wensmuur.
Miriam   

Leave a Reply

  • (not be published)